Култура говори о богатству, о памети и љепоти једног народа

У изложбеном салону србачког Дома културе синоћ је отворена изложба слика младог бањалучког академског сликара Бранимира Максимовића под необичним називом „У част сина плаве нимфе Лејрионе“. Овај 23-годишњи сликар представио се са 20 аутопортрета рађених техником уље на платну, које ће љубитељи ликовне умјетности у Српцу моћи да погледају до 10. децембра.

Република Српска 25.11.2016 | 15:55
Култура говори о богатству, о памети и љепоти једног народа
Организатор изложбе, Јавна установа Центар за културу и спорт Србац, осим представљања познатих, старијих и афирмисаних умјетника својим програмским активностима даје шансу да се представе и млади, перспективни ствараоци, што је наишло на подршку у овом граду.

Поздрављајући посјетиоце на отварању изложбе, стручни координатор за културу ове установе Стеван Умљеновић казао је да у раду Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ сваке године учествују и студенти Академије умјетности. Он је и овога пута истакао да у Српцу постоји схватање да је улагање у културу, улагање у потрошњу, а мислим да наука каже да није тако.

„То је улагање у оптимизам, од кога потичу све друге активности. Надам се да ће се такав став промјенити са новим руководством локалне заједнице“, рекао је Умљеновић. Са њим се сложио историчар умјетности др Синиша Видаковић, који се посебно осврнуо на значај Ликовно-еколошке колоније Бардача-Србац.

„Пратим и посјећујем бројне колоније, негдје сам и стручни консултант и увијек истичем да је Србац заједно са Бардачом у Реопублици Српској и Босни и Херцеговини била и јесте претеча и увијек важила за једну од најстаријих, најбољих и најкопентентнијих колонија на овим просторима.




Имате једну респективну и огромну колекцију, која спада у домен националног блага. Сви они који ће доћи, који су дошли, и на локалном и државном нивоу, морају то имати на уму, јер култура није за јуче, него се прави за дјецу која остају иза нас, за њихову дјецу. Култура говори о богатству, о памети и љепоти једног народа. То није никакво расипање новца, расипање се врши на други начин, то гледамо и чујемо свако вече“, рекао је Видаковић.

Говорећи о стваралачком опусу сликара Бранислава Максимовића, др Синиша Видаковић је нагласио да је ријеч о заиста вриједном, амбициозном и надареном сликару, који је склон истраживању и експериментисању у овој области.

„Максимовић је у циклусу којим се представља публици ушао у сасвим сериозно поље умјетничког доказивања, сазнања да традиционалне теме у умјетности итекако могу да мутирају и то је највећи квалитет ове изложбе“, рекао је Видаковић, који прати умјетнички пут овог младог академског сликара, којем је био и наставник на Академији.




Бранимир Максимовић је рекао да је аутопортрет неисцрпна тема од старе Грчке па надаље, и увијек била занимљива умјетницима, па тако и њему.

„Изложено је мојих 20 аутопотрета који су подијељени у три циклуса. У сваком од тих циклуса на другачији начин покушавам нешто ново да кажем, нешто као лајтмотив и увијек је у њима емоција изражена“, објашњава Максимовић.

Бранимир Максимовић је рођен 1993. године. Дипломирао је на Академији умјетности у Бањалуци, смјер сликарство, у класи магистра Јелене Коришик. До сада је имао пет самосталних и око 20 колективних изложби у БиХ и Србији. Добио је три награде Академије умјетности за студентске радове из сликарства и цртежа.

БН телевизија (С. К.)

Коментари / 0

Оставите коментар