Kultura govori o bogatstvu, o pameti i ljepoti jednog naroda

U izložbenom salonu srbačkog Doma kulture sinoć je otvorena izložba slika mladog banjalučkog akademskog slikara Branimira Maksimovića pod neobičnim nazivom „U čast sina plave nimfe Lejrione“. Ovaj 23-godišnji slikar predstavio se sa 20 autoportreta rađenih tehnikom ulje na platnu, koje će ljubitelji likovne umjetnosti u Srpcu moći da pogledaju do 10. decembra.

Republika Srpska 25.11.2016 | 15:55
Kultura govori o bogatstvu, o pameti i ljepoti jednog naroda
Organizator izložbe, Javna ustanova Centar za kulturu i sport Srbac, osim predstavljanja poznatih, starijih i afirmisanih umjetnika svojim programskim aktivnostima daje šansu da se predstave i mladi, perspektivni stvaraoci, što je naišlo na podršku u ovom gradu.

Pozdravljajući posjetioce na otvaranju izložbe, stručni koordinator za kulturu ove ustanove Stevan Umljenović kazao je da u radu Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“ svake godine učestvuju i studenti Akademije umjetnosti. On je i ovoga puta istakao da u Srpcu postoji shvatanje da je ulaganje u kulturu, ulaganje u potrošnju, a mislim da nauka kaže da nije tako.

„To je ulaganje u optimizam, od koga potiču sve druge aktivnosti. Nadam se da će se takav stav promjeniti sa novim rukovodstvom lokalne zajednice“, rekao je Umljenović. Sa njim se složio istoričar umjetnosti dr Siniša Vidaković, koji se posebno osvrnuo na značaj Likovno-ekološke kolonije Bardača-Srbac.

„Pratim i posjećujem brojne kolonije, negdje sam i stručni konsultant i uvijek ističem da je Srbac zajedno sa Bardačom u Reopublici Srpskoj i Bosni i Hercegovini bila i jeste preteča i uvijek važila za jednu od najstarijih, najboljih i najkopententnijih kolonija na ovim prostorima.




Imate jednu respektivnu i ogromnu kolekciju, koja spada u domen nacionalnog blaga. Svi oni koji će doći, koji su došli, i na lokalnom i državnom nivou, moraju to imati na umu, jer kultura nije za juče, nego se pravi za djecu koja ostaju iza nas, za njihovu djecu. Kultura govori o bogatstvu, o pameti i ljepoti jednog naroda. To nije nikakvo rasipanje novca, rasipanje se vrši na drugi način, to gledamo i čujemo svako veče“, rekao je Vidaković.

Govoreći o stvaralačkom opusu slikara Branislava Maksimovića, dr Siniša Vidaković je naglasio da je riječ o zaista vrijednom, ambicioznom i nadarenom slikaru, koji je sklon istraživanju i eksperimentisanju u ovoj oblasti.

„Maksimović je u ciklusu kojim se predstavlja publici ušao u sasvim seriozno polje umjetničkog dokazivanja, saznanja da tradicionalne teme u umjetnosti itekako mogu da mutiraju i to je najveći kvalitet ove izložbe“, rekao je Vidaković, koji prati umjetnički put ovog mladog akademskog slikara, kojem je bio i nastavnik na Akademiji.




Branimir Maksimović je rekao da je autoportret neiscrpna tema od stare Grčke pa nadalje, i uvijek bila zanimljiva umjetnicima, pa tako i njemu.

„Izloženo je mojih 20 autopotreta koji su podijeljeni u tri ciklusa. U svakom od tih ciklusa na drugačiji način pokušavam nešto novo da kažem, nešto kao lajtmotiv i uvijek je u njima emocija izražena“, objašnjava Maksimović.

Branimir Maksimović je rođen 1993. godine. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, smjer slikarstvo, u klasi magistra Jelene Korišik. Do sada je imao pet samostalnih i oko 20 kolektivnih izložbi u BiH i Srbiji. Dobio je tri nagrade Akademije umjetnosti za studentske radove iz slikarstva i crteža.

BN televizija (S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar