Сви становници једног села преко ноћи постали милионери

Свих 80 становника малог шпанског села Церезалес дел Кондадо недавно су постали милионери и то захваљујући само једном човеку и његовом тестаменту.

Занимљивости 25.11.2016 | 13:49
Сви становници једног села преко ноћи постали милионери
Антонино Фернандез, милијардер и филантроп, умро је у августу у 100. години живота, а у свом ексцентричном тестаменту 200 милиона евра оставио је становницима села у којем је одрастао. Сваком становнику тако је припало нешто више од 2,3 милиона евра, а остало је и за друге трошкове попут новог културног центра, пише "Дејли мејл".

Рођен је 1917, а већ с 14 година морао је да напусти школовање. Наиме, био је једно од 13 деце у породици и његови родитељи школовање једноставно нису могли да му приуште. Нешто касније оженио је Цинију Гонзалес Дијес и са 32 године емигрирао у Мексико, где се запослио у компанији њеног ујака Групо модело (која производи пиво корона).

До 1971. напредовао је до позиције директора и помогао да корона постане, не само најпопуларније мексичко пиво, већ и велики извозни феномен. Извозили су га и у његову родну Шпанију, под именом кронита. Корона екстра пак је друго најчешће увожено пиво у Америци с годишњом продајом од готово 700 милиона долара.

Фернандес никад није заборавио своју родну груду, а бивши шпански краљ Хуан Карлос за његов хуманитарни рад га је и одликовао. Међутим, тек након његове смрти, становници села у којем је одрастао схватили су колико је волео свој завичај. Село ће добити и потпуно нови културни центар, такође плаћен из наследства, а профитираће и локална непрофитна организација и сви њени радници.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Витка

26.11.2016 22:45

Благо њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патковаца

27.11.2016 21:03

Па ми у Патковаци имамо њих неколико

ОДГОВОРИТЕ