Svi stanovnici jednog sela preko noći postali milioneri

Svih 80 stanovnika malog španskog sela Cerezales del Kondado nedavno su postali milioneri i to zahvaljujući samo jednom čoveku i njegovom testamentu.

Zanimljivosti 25.11.2016 | 13:49
Svi stanovnici jednog sela preko noći postali milioneri
Antonino Fernandez, milijarder i filantrop, umro je u avgustu u 100. godini života, a u svom ekscentričnom testamentu 200 miliona evra ostavio je stanovnicima sela u kojem je odrastao. Svakom stanovniku tako je pripalo nešto više od 2,3 miliona evra, a ostalo je i za druge troškove poput novog kulturnog centra, piše "Dejli mejl".

Rođen je 1917, a već s 14 godina morao je da napusti školovanje. Naime, bio je jedno od 13 dece u porodici i njegovi roditelji školovanje jednostavno nisu mogli da mu priušte. Nešto kasnije oženio je Ciniju Gonzales Dijes i sa 32 godine emigrirao u Meksiko, gde se zaposlio u kompaniji njenog ujaka Grupo modelo (koja proizvodi pivo korona).

Do 1971. napredovao je do pozicije direktora i pomogao da korona postane, ne samo najpopularnije meksičko pivo, već i veliki izvozni fenomen. Izvozili su ga i u njegovu rodnu Španiju, pod imenom kronita. Korona ekstra pak je drugo najčešće uvoženo pivo u Americi s godišnjom prodajom od gotovo 700 miliona dolara.

Fernandes nikad nije zaboravio svoju rodnu grudu, a bivši španski kralj Huan Karlos za njegov humanitarni rad ga je i odlikovao. Međutim, tek nakon njegove smrti, stanovnici sela u kojem je odrastao shvatili su koliko je voleo svoj zavičaj. Selo će dobiti i potpuno novi kulturni centar, takođe plaćen iz nasledstva, a profitiraće i lokalna neprofitna organizacija i svi njeni radnici.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vitka

26.11.2016 22:45

Blago njima.

ODGOVORITE
Name

Patkovaca

27.11.2016 21:03

Pa mi u Patkovaci imamo njih nekoliko

ODGOVORITE