Србија не може да изручи мисицу БиХ?

Правосуђе БиХ располаже подацима да се бивша мис фотогеничности БиХ Слободанка Тошић (30), а која је побјегла након што је правоснажно осуђена на двије и по године, налази у Београду, али она није ухапшена, а и да јесте, изручење је под великим знаком питања.

Босна и Херцеговина 25.11.2016 | 10:58
Србија не може да изручи мисицу БиХ?
Из Министарства правде БиХ "Независним" је речено да је Тошићева лоцирана у Србији, али је, како признају, још неизвјесно да ли ће бити изручена БиХ, пошто још није утврђено да ли би то било у складу с Уговором између БиХ и Србије о изручењу.

Међутим, увидом у тај уговор, "Независне" су установиле да препрека и те како постоји.

Наиме, она је, по оптужници, намамила Ђорђа Ждрала, кога је Дарко Елез желио да ликвидира још у априлу 2006. године. Она уз бх. држављанство има и држављанство Србије, а у таквим случајевима Уговор између БиХ и Србије о изручењу важи само за кривична дјела почињена након његовог ступања на снагу - од октобра 2014. године.

Из Министарства правде БиХ казали су да је већ успостављена комуникација између двије земље.

"Органи Србије су контактирали надлежни суд у БиХ у сврху достављања документације, како би се оцијенило да ли она подлијеже одредбама Уговора између БиХ и Србије о изручењу, које се односе на изручење властитих држављана, а имајући у виду да потраживана има држављанство Србије", каже Марина Бакић, портпарол Министарства правде БиХ.

Владо Адамовић, адвокат чија је клијенткиња била Тошићева, истиче да га она никако након бјекства није контактирала. Он каже да бх. правосуђе, и након новонастале ситуације, има рјешење.

"БиХ може тражити од Србије да она издржава казну тамо", појаснио је Адамовић.

Јадранка Тошић, мајка Слободанке Тошић, тврди да се и чује и види с кћерком, али није прецизирала гдје се виђају.

"Ја немам снаге да причам о свему овоме. Уопште немам ријечи нити могу да пратим цијели случај. Чисто сумњам у часне намјере државе, суда, тужилаштва, правосуђа", навела је Јадранка Тошић.

Подсјетимо, почетком септембра Интерпол је расписао црвену потјерницу за бившом мис фотогеничности и "Плаyбоyјевом" зечицом.

Претходно су из Суда БиХ позвали Тошићеву за издржавање затворске казне, али се она позиву није одазвала. Другостепеном пресудом Суда БиХ потврђена је казна Слободанки Тошић од двије и по године затвора због учешћа у организованој криминалној групи у предмету "Лутка".

Наиме, Боба, како је зову, осуђена је због учешћа у криминалној групи Дарка Елеза и саучесништва у покушају убиства Ђорђа Ждрала.

Бјекство Бркића

У бјекству је и Рамо Бркић, бивши комесар полиције Унско-санског кантона, који је побјегао из БиХ, гдје је осуђен због организованог криминала. Министарство правде БиХ нема информације о Бркићу, нити гдје се он налази.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

бб

25.11.2016 10:20

Који криминалац,а не одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БНД

25.11.2016 10:37

Како је само глупа што је бјежала.Да се добро понашала изашла би за годину дана и завршена ствар.Када се погледа за шта је осудјена(намамила човјека у смрт,иако није успјело за то се у ЕУ и УСА добија доживотна)веома је благо осудјена и опет није задовољна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

25.11.2016 11:12

Ма глупаца се могла извуци тотално само да је рекла да нема појма о догадјају. Да је признала све осим да је знала да це Елез бити на мјесту догадјаја. Али она се фолирала... она је опасна...она је мацка ипо.. е ето ти сад.

Name

лоло

25.11.2016 23:14

Ја б' њу прикрпио себи. Мени све ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пулен

26.11.2016 16:36

Не контам зар Елез није ослибодјен од тих оптузби у Београду пред судом.Ако је он ослобидјен цура нема ниста стим јер прво се он морао осудити за дјело које се њој ставља на терет.Ил је по среди уобицајан фарса и монтиран процес тузиластва БиХ које је експерт за монтирање оптузница (гдје нема доказа)е експерт за обарање истих оптузница гдје постоје сто одстотни докази.И нико не сноси одговорност у дрзави БиХ.....

ОДГОВОРИТЕ