"Повратак џихадиста опасност за БиХ"

Вехабије у БиХ не морају имати камп за обуку јер је у њиховим главама већ инфилтрирана селефијска вехабијска идеологија, према којој су сви њихови неистомишљеници невјерници са којима се треба обрачунати, тврди Хасан Хајдар Дијаб.

Босна и Херцеговина 25.11.2016 | 10:03
"Повратак џихадиста опасност за БиХ"
"Проблем је у томе што БиХ и њене безбједносне службе и даље толеришу тај феномен. Параџамати још постоје, а џамија краља Фахда у Сарајеву, која слови као упориште исламског радикализма, ради несметано и у њој се и даље окупљају вехабије и селефије", указује овај експерт за исламски екстремизам.

Неодлазак држављана БиХ на ратишта у Сирију и Ирак се, према Дијабу који је дописник хрватског "Вечерњег листа" са Блиског истока, не може приписивати као заслуга властима у БиХ.

"Турска, која је и сама постала мета тих терориста, увела је строже мјере и више не допушта пролазак страних бораца кроз своју територију према Сирији и Ираку. Недавно су у Турској били ухапшени држављани БиХ који су хтјели да иду према Сирији", навео је Дијаб.

Према његовим ријечима, оно што би највише требало бринути БиХ јесте повратак џихадиста са ратишта из Ирака и Сирије.

"Познато је да се велики број бораца држављана БиХ данас налази у Мосулу у Ираку који је готово пред падом, као и у сиријској Раки од које су курдски борци удаљени само 17 километара. Њихов повратак на територију БиХ сигурно ће донијети и висок степен опасности, будући да ти људи долазе са крволочним намјерама", рекао је Дијаб.

Он је напоменуо да није неопходно да ти људи одмах по повратку изврше терористички акт, али да би службе безбједности у БиХ требало да буду на опрезу и прате их на сваком кораку.

"Безбједносне службе у БиХ су пред великим изазовима, поготово ако `Исламска држава` изгуби градове Мосул и Раку. Познато је да је вођа `Исламске државе` Абу Бакр Ал Багдади у неколико наврата рекао да ће ако изгубе своју територију рат пренијети на територију Европе и Балкана", рекао је Дијаб.

Надлежне безбједносне институције БиХ немају информацију да у околини Сарајева и Зенице постоје регрутни центри за стране борце, нити је у протеклих шест мјесеци регистрован иједан одлазак неког од држављана БиХ на страна ратишта.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Црни

25.11.2016 09:49

Не дижите прашину без везе па није БИХ мачији кашаљ

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

25.11.2016 14:52

Замислите само кад се наса браца врате из украјине онда це мо да видимо ко је бољи каке вехабије насе брадице су боље

Name

Мајмуни

25.11.2016 10:41

Мајмуни једни глупи, па људи вјежбају по ловачким камповима сваку хефту макар једном.Пеипремају се за дзихад. Ннаши поскупили порезе и увели компликације а код њих свака баба има пушку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голуб

25.11.2016 10:42

Бих је овчији кашаљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјера

26.11.2016 10:05

Требамо поставити себи само једно питање: Ко мозе себи дати право да он некога трази да уцини зло другима зато сто он не мисли као они? сто даље од таквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

28.11.2016 09:02

Предизборна кампања је поцела,док се врацају дзихадисти сад це поцети напад на репулику српску.Где ли ови спавају цело време па се појављују само у предизборним циклусима.

ОДГОВОРИТЕ