Лопаре: Мине на њивама, поред пута...

Захваљујући донацији Италије, десеточлани тим Деминерске организације „Демира“ из Орашја обавиће техничко извиђање и уклонити мине и експлозивна средства са 30 дунума терена у мајевичком селу Потраш.

Република Српска 25.11.2016 | 07:17
Лопаре: Мине на њивама, поред пута...
Процјењује се да је од око 300 квадратних километара, колико заузима општина Лопаре, око 5,5 километра квадратних или седам одсто укупне територије под минама заосталим из рата.
 
Најалармантнија ситуација је у рубним подручјима на некадашњим линијама разграничења са ФБиХ. У мајевичким селима, попут Миросаваца, Бруснице, Пипера, Јабланице, Коњиковића, Потраши, Завршја и Прибоја, угрожени су стамбени и привредни објекти, пољопривредно земљиште и шуме.

Претпоставља се да се на локацији Потраш налазе пјешадијске мине. Рад деминерима отежава клизиште и близина магистралног пута Бијељина–Тузла, па обустављају саобраћај ради безбедности.

Вођа деминерског тима ''Демира'' Орашје, Раиф Мемић, каже да је посао захтјеван и сложен, али имају неопходну опрему.

"Уклањањем мина омогућићемо санирање клизишта и обнову водовода, што је предуслов за сигурност мјештана. То ће омогућити и већи повратак предратних житеља овог села", каже Мемић.

Мјештани више од двије деценије по завршетку рата страхују за безбједност. Мине су „засејане“ по окућницама, на њивама, поред путева и у шумама, а деминери ће их, кажу, коначно ослободити дугогодишњег терета.

"Искидана је водоводна мрежа, која пролази кроз минска поља. Не можемо да обезбједимо огрев из властите шуме, а земљу не обрађујемо, иако је то све што имамо", каже Дива Секулић из села Потраш.

Минама и минско-експлозивним средствима у Српској директно је угрожена безбједност 136.000 грађана. Међу општинама које предњаче по згађености од мина су Лопаре. Од пет и по милиона квадратних метара под минама, у Лопарама је до сада очишћено милион и по, а у овој години свега 53 дунума у Миросавцима и Потрашу.

"Све је мање донација па се, из године у годину, смањују деминиране површине. Имамо урађену техничку документацију за још 50 локација под минама. Чекамо донације да би могло да се настави са деминирањем", каже начелник Цивилне заштите општине Лопаре, Стево Тодоровић.

Пола вијека за уклањање мина

У Лопарама је након рата страдало осморо људи, а 12 је рањено од мина које су активиране током пољопривредних радова. Деминирање, нажалост, споро иде, а ако се настави овим темпом деминирање на Мајевици неће бити завршено ни за 50 година.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ко је овде луд?

25.11.2016 08:06

"Чекамо донације да бисмо почели са уклањањем мина"?!?! ЗАр је страним донаторима више стало до нашег становништва него нама самима? Какве донације, какви бакрачи? Држава мора уклонити мине! Гдје су сада ОСБИХ? Ко ће да одговара што ни 20 година након рата нису уклоњена минска поља?

ОДГОВОРИТЕ
Name

пробудитесе,хало.

25.11.2016 08:39

Ста се ови праве будале,стварно та област је брез памети.кад ти мозак не ради нема ресења.ресење је;набавили би неки стари одслузенистрој уз прераде по пројекту .добра 2варолца плоцевину 15- 20 мм . Мало хидраулике,200 -300 кг ланаца,јасно наци некога незапосленог инг.ја свако би помаго ,проблем је код нас срба:све цекамо да нам други направи,уопсте се незнају организират тоје много забрињавајуце

Name

Дамир

25.11.2016 09:12

Нека их уклони онај ко је и постављао

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја.

25.11.2016 10:47

Ех ,мој Дамире то је постављено заради таквих,као сто си ти