Lopare: Mine na njivama, pored puta...

Zahvaljujući donaciji Italije, desetočlani tim Deminerske organizacije „Demira“ iz Orašja obaviće tehničko izviđanje i ukloniti mine i eksplozivna sredstva sa 30 dunuma terena u majevičkom selu Potraš.

Republika Srpska 25.11.2016 | 07:17
Lopare: Mine na njivama, pored puta...
Procjenjuje se da je od oko 300 kvadratnih kilometara, koliko zauzima opština Lopare, oko 5,5 kilometra kvadratnih ili sedam odsto ukupne teritorije pod minama zaostalim iz rata.
 
Najalarmantnija situacija je u rubnim područjima na nekadašnjim linijama razgraničenja sa FBiH. U majevičkim selima, poput Mirosavaca, Brusnice, Pipera, Jablanice, Konjikovića, Potraši, Završja i Priboja, ugroženi su stambeni i privredni objekti, poljoprivredno zemljište i šume.

Pretpostavlja se da se na lokaciji Potraš nalaze pješadijske mine. Rad deminerima otežava klizište i blizina magistralnog puta Bijeljina–Tuzla, pa obustavljaju saobraćaj radi bezbednosti.

Vođa deminerskog tima ''Demira'' Orašje, Raif Memić, kaže da je posao zahtjevan i složen, ali imaju neophodnu opremu.

"Uklanjanjem mina omogućićemo saniranje klizišta i obnovu vodovoda, što je preduslov za sigurnost mještana. To će omogućiti i veći povratak predratnih žitelja ovog sela", kaže Memić.

Mještani više od dvije decenije po završetku rata strahuju za bezbjednost. Mine su „zasejane“ po okućnicama, na njivama, pored puteva i u šumama, a demineri će ih, kažu, konačno osloboditi dugogodišnjeg tereta.

"Iskidana je vodovodna mreža, koja prolazi kroz minska polja. Ne možemo da obezbjedimo ogrev iz vlastite šume, a zemlju ne obrađujemo, iako je to sve što imamo", kaže Diva Sekulić iz sela Potraš.

Minama i minsko-eksplozivnim sredstvima u Srpskoj direktno je ugrožena bezbjednost 136.000 građana. Među opštinama koje prednjače po zgađenosti od mina su Lopare. Od pet i po miliona kvadratnih metara pod minama, u Loparama je do sada očišćeno milion i po, a u ovoj godini svega 53 dunuma u Mirosavcima i Potrašu.

"Sve je manje donacija pa se, iz godine u godinu, smanjuju deminirane površine. Imamo urađenu tehničku dokumentaciju za još 50 lokacija pod minama. Čekamo donacije da bi moglo da se nastavi sa deminiranjem", kaže načelnik Civilne zaštite opštine Lopare, Stevo Todorović.

Pola vijeka za uklanjanje mina

U Loparama je nakon rata stradalo osmoro ljudi, a 12 je ranjeno od mina koje su aktivirane tokom poljoprivrednih radova. Deminiranje, nažalost, sporo ide, a ako se nastavi ovim tempom deminiranje na Majevici neće biti završeno ni za 50 godina.

(EuroBlic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ko je ovde lud?

25.11.2016 08:06

"Čekamo donacije da bismo počeli sa uklanjanjem mina"?!?! ZAr je stranim donatorima više stalo do našeg stanovništva nego nama samima? Kakve donacije, kakvi bakrači? Država mora ukloniti mine! Gdje su sada OSBIH? Ko će da odgovara što ni 20 godina nakon rata nisu uklonjena minska polja?

ODGOVORITE
Name

probuditese,halo.

25.11.2016 08:39

Sta se ovi prave budale,stvarno ta oblast je brez pameti.kad ti mozak ne radi nema resenja.resenje je;nabavili bi neki stari odsluzenistroj uz prerade po projektu .dobra 2varolca plocevinu 15- 20 mm . Malo hidraulike,200 -300 kg lanaca,jasno naci nekoga nezaposlenog ing.ja svako bi pomago ,problem je kod nas srba:sve cekamo da nam drugi napravi,uopste se neznaju organizirat toje mnogo zabrinjavajuce

Name

Damir

25.11.2016 09:12

Neka ih ukloni onaj ko je i postavljao

ODGOVORITE
Name

baja.

25.11.2016 10:47

Eh ,moj Damire to je postavljeno zaradi takvih,kao sto si ti