ЛЕ - преглед: Ајакс и Шахтјор сјајни, брукање Интера - испао из Европе! И још...

Ајакс и Шахтјор као велики, Стојиљковић у мету, Јанковићев Стандард одбио да умре у Вигу, биће голова у последњем колу! О судбини белгијског великана одлучиваће се у сусрету са Копљаницима. Брага за шеснаестину финала игра против украјинског великана. Интер се опет обрукао и испао из Лиге Европе! Момчиловић га дао, лудница у групи Л - четири тима у бод! Суатемптон и Бер Шева у последњем колу за пролаз! Виљареал, Цирих, Османли и Стеауа прса у прса за нокаут фазу.

Фудбал 24.11.2016 | 21:30
ЛЕ - преглед: Ајакс и Шахтјор сјајни, брукање Интера - испао из Европе! И још...
Ајакс и Шахтјор као осмаци против две године млађих школараца, док ће се о судбини Селте и Стандарда у Групи Г, те Гента и Браге у Групи Х, одлучивати у последњем колу групне фазе такмичења у Лиги Европе. А тамо ће се поново питати - Ајакс и Шахтјор.

Холандски великан је, наиме, лако изашао на крај са Панатинаикосом и уз еврогол Ласеа Шенеа из слободног ударца, те погодак 21-годишњег Кенија Тетеа стигао до рутинских 2:0 у Амстердаму чиме је обезбедио прво место на табели Групе Г.

Свега 10 минута делило је и Селту од европског пролећа пошто је Јаго Аспас иницијалну офанзиву Шпанаца крунисао ефектним голом већ у осмом минуту утакмице, али је Стандард Александра Јанковића одбијао да се помири са поразом и на крају однео бод из Вига. У 80. минуту утакмице Константинос Лаифис је наплатио тврдоглаве налете белгијског представника и оставио два тима раме уз раме на табели - 1:1.

Прекасно се Селта сетила да је квалитетнија екипа и да уопште није требало да ризикује уласком у неизвесну завршницу. Једна добра интервенција Гијома Ибера одржала је Стандард у животу, па ће два тима у последње коло поравнати на шест бодова. А како је у оба меча било 1:1 одлучиваће гол разлика. Тренутно, Стандард ту има гол предности, али у последњем колу судар са Ајаксом у Лијежу. Селта путује на мегдан Панатинаикосу у Атини и то без Аспаса, који је у судијској надокнади вечерашњег дуела добио беспотребан црвени картон. 

Било како, мораће и једни и други да нападају као суманути у последњем колу. Имајте то на уму пре него што за две недеље будете уплаћивали тикете.

Кад је реч о Групи Х, Шахтјор се поигравао са Коњом и победом од 4:0 потврдио да је без премца у  конкуренцији вечерашњег ривала, те Гента и Брага, о чему уосталом сведочи и максималних 15 бодова из досадашњих пет кола.

Коња је тако остала без шанси да се нада пласману у шеснаестину финала, док је Брага пропустила шансу да отпише Гент. Два пута је имала предност - први пут захваљујући српском репрезентативцу Николи Стојиљковићу - али је два пута и губила предност, па је Гент остао на бод иза португалског представника.

Брага има и бољи скор у међусобним сусретима (гол у гостима), али и окршај са Шахтјором на Мунисипалу за крај јесење сезоне у Европи. Гент иде на ноге већ прежаљеној Коњи. Игра му само победа, али ни то неће бити довољно ако Португалци на свом Мунисипалу савладају Шахтјор. Међутим, како Украјинци играју неће бити нимало лако Браги.

Опет та Бер Шева. Опет пораз. И опет брука. Интер је прокоцкао победу у гостима против израелског првака што значи и елиминацију из групне фазе Лиге Европе. Хапоел бер Шева је забележила и другу победу над италијанским великаном пошто је после великог преокрета славила 3:2. Срамотан учинак троструког првака Европе који у два меча против Бер Шеве није освојио ни бод и ти киксеви су га коло пре краја избацили из даље трке за пласман у шеснаестину финала.

Могао је Интер са неком надом да дочека Спарту у последњем колу и моли се да Суатемптон не победи Бер Шеву, али теорија је пала у воду пошто су Неразури прокоцкали два гола предности иако су играли у скоро најјачем саставу. Икарди је на асистенцију едера довео госте у вођство, да би Брозовић лепим ударцем са дистанце дуплирао предноист. Али Интер је мајстор за фудбалска самоубиства...

Маранао је у 58. минуту скочио поред скамењених штопера Интера и смањио на 1:2. Хандановић је 13. минута касније скривио пенал и зарадио искључење, а Нигеријац Нвакемеје био прецизан са беле тачке. Тотални преокрет и ерупцију одушевљења домаће публике је изазвао Бен Сахар голом у 93. минуту за победу!

Бер Шева сада има исти број бодова као Саутемптон који је вечерас минималцем поражен од Спарте у Прагу. Гол Косте у 11. минуту је пресудио Свецима. Саутемптон у последњем колу дочекује Бер Шеву коју победа, али и сваки реми са головима води даље. Израелци су на прагу чуда да елиминишу Интер и Саутемптон. Спарта је још раније обезбедила пролаз у шеснаестину финала.

А права лудница је у групи Л! Коло пре краја, лидер Османли има седам бодова, а Виљареал, Цирих и Стеауа по шест! У последњем колу Османли дочекује Цирих, а Стеауа гостује Виљареалу. Сва четири тима имају шансе за пролаз даље и држе судбину у својим рукама.

Виљареал је имао пролаз у џепу, водио је у госзтима против швајцарског друголигаша Цириха до 87. минута, а онда је примио гол и мораће да стрепи у последњем колу.

Стеауа је била отписана, скоро се помирила са елиминацијом пошто је губила на свом терену од Османлија, а онда је Марко Момчиловић удахнуо живот некадашњем прваку Европе. Изједначио је у 68. минуту, да би Тамаш у 86. минуту погодио за велики преокрет и победу.

Резултати петог кола Лиге Европе

Група А:

Фенербахче - Зорја 2:0 (0:0)
/Стох 59, Кјаер 67/

21.05: Манчестер јунајтед - Фејенорд

Група Б:

Астана - АПОЕЛ 2:1 (0:1)
/Аничић 59, Деспотовић 84 - Ефрем 31/

21.05: Олимпијакос - Јанг Бојс

Група Ц:

Кабала - Андерлехт 1:3 (1:1)
/Рикардињо 15пен - Тилеманс 10, Бруно 90, Теодорчик 90+2/

21.05: Сент Етјен - Мајнц

Група Д:

Зенит - Макаби Тел Авив 2:0 (1:0)
/Кокорин 44, Кержаков 90/

21.05: Дандалк - АЗ Алкмар

Група Е:

21.05: Аустрија Беч - Астра
21.05: Рома - Викторија Плзењ

Група Ф:

21.05: Атлетик Билбао - Сасуоло
21.05: Генк - Рапид Беч

Група Г:

Ајакс - Панатинаикос 2:0 (1:0)
/Шене 40, Тете 50/

Селта - Стандард Лијеж 1:1 (1:0)
/Аспас 8 - Лаифис 81/

Група Х:

Гент - Брага 2:2 (2:2)
/Кулибали 32, Милићевић 40 - Стојиљковић 14, Хасан Кока 36/

Шахтјор - Коња 4:0 (2:0)
/Бардакчи 10аг, Дентињо 36, Едуардо 67, Бернард 74/

Група И:

Краснодар - Салцбург 1:0 (0:1)
/Смолов 85 - Дабур 37/

Шалке - Ница 2:0 (1:0)
/Конопљанка 14, Аого 80пен/

Група Ј:

Фјорентина - ПАОК 2:3 (1:2)
/Бернардески 33, Бабакар 50 - Шахов 5, Ђалма 26, Родригез 90/

Слован - Карабаг 3:0 (1:0)
/Вуч 11, Комличенко 57, 63/

Група К:

Хапоел Бер Шева - Интер 3:2 (0:2)
/Марањао 58, Нвакеме 70, Бен Сахар 90 - Икарди 12, Брозовић 25/

Спарта Праг - Саутемптон 1:0 (1:0)
/Намоинесу 12/

Група Л:

Цирих - Виљареал 1:1 (0:1)
/Родригез 87 - Соријано 14/

Стеауа - Османли 2:1 (0:1)
/Момчиловић 68, Тамаш 86 - Ндиаје 30/

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар