LE - pregled: Ajaks i Šahtjor sjajni, brukanje Intera - ispao iz Evrope! I još...

Ajaks i Šahtjor kao veliki, Stojiljković u metu, Jankovićev Standard odbio da umre u Vigu, biće golova u poslednjem kolu! O sudbini belgijskog velikana odlučivaće se u susretu sa Kopljanicima. Braga za šesnaestinu finala igra protiv ukrajinskog velikana. Inter se opet obrukao i ispao iz Lige Evrope! Momčilović ga dao, ludnica u grupi L - četiri tima u bod! Suatempton i Ber Ševa u poslednjem kolu za prolaz! Viljareal, Cirih, Osmanli i Steaua prsa u prsa za nokaut fazu.

Fudbal 24.11.2016 | 21:30
LE - pregled: Ajaks i Šahtjor sjajni, brukanje Intera - ispao iz Evrope! I još...
Ajaks i Šahtjor kao osmaci protiv dve godine mlađih školaraca, dok će se o sudbini Selte i Standarda u Grupi G, te Genta i Brage u Grupi H, odlučivati u poslednjem kolu grupne faze takmičenja u Ligi Evrope. A tamo će se ponovo pitati - Ajaks i Šahtjor.

Holandski velikan je, naime, lako izašao na kraj sa Panatinaikosom i uz evrogol Lasea Šenea iz slobodnog udarca, te pogodak 21-godišnjeg Kenija Tetea stigao do rutinskih 2:0 u Amsterdamu čime je obezbedio prvo mesto na tabeli Grupe G.

Svega 10 minuta delilo je i Seltu od evropskog proleća pošto je Jago Aspas inicijalnu ofanzivu Španaca krunisao efektnim golom već u osmom minutu utakmice, ali je Standard Aleksandra Jankovića odbijao da se pomiri sa porazom i na kraju odneo bod iz Viga. U 80. minutu utakmice Konstantinos Laifis je naplatio tvrdoglave nalete belgijskog predstavnika i ostavio dva tima rame uz rame na tabeli - 1:1.

Prekasno se Selta setila da je kvalitetnija ekipa i da uopšte nije trebalo da rizikuje ulaskom u neizvesnu završnicu. Jedna dobra intervencija Gijoma Ibera održala je Standard u životu, pa će dva tima u poslednje kolo poravnati na šest bodova. A kako je u oba meča bilo 1:1 odlučivaće gol razlika. Trenutno, Standard tu ima gol prednosti, ali u poslednjem kolu sudar sa Ajaksom u Liježu. Selta putuje na megdan Panatinaikosu u Atini i to bez Aspasa, koji je u sudijskoj nadoknadi večerašnjeg duela dobio bespotreban crveni karton. 

Bilo kako, moraće i jedni i drugi da napadaju kao sumanuti u poslednjem kolu. Imajte to na umu pre nego što za dve nedelje budete uplaćivali tikete.

Kad je reč o Grupi H, Šahtjor se poigravao sa Konjom i pobedom od 4:0 potvrdio da je bez premca u  konkurenciji večerašnjeg rivala, te Genta i Braga, o čemu uostalom svedoči i maksimalnih 15 bodova iz dosadašnjih pet kola.

Konja je tako ostala bez šansi da se nada plasmanu u šesnaestinu finala, dok je Braga propustila šansu da otpiše Gent. Dva puta je imala prednost - prvi put zahvaljujući srpskom reprezentativcu Nikoli Stojiljkoviću - ali je dva puta i gubila prednost, pa je Gent ostao na bod iza portugalskog predstavnika.

Braga ima i bolji skor u međusobnim susretima (gol u gostima), ali i okršaj sa Šahtjorom na Munisipalu za kraj jesenje sezone u Evropi. Gent ide na noge već prežaljenoj Konji. Igra mu samo pobeda, ali ni to neće biti dovoljno ako Portugalci na svom Munisipalu savladaju Šahtjor. Međutim, kako Ukrajinci igraju neće biti nimalo lako Bragi.

Opet ta Ber Ševa. Opet poraz. I opet bruka. Inter je prokockao pobedu u gostima protiv izraelskog prvaka što znači i eliminaciju iz grupne faze Lige Evrope. Hapoel ber Ševa je zabeležila i drugu pobedu nad italijanskim velikanom pošto je posle velikog preokreta slavila 3:2. Sramotan učinak trostrukog prvaka Evrope koji u dva meča protiv Ber Ševe nije osvojio ni bod i ti kiksevi su ga kolo pre kraja izbacili iz dalje trke za plasman u šesnaestinu finala.

Mogao je Inter sa nekom nadom da dočeka Spartu u poslednjem kolu i moli se da Suatempton ne pobedi Ber Ševu, ali teorija je pala u vodu pošto su Nerazuri prokockali dva gola prednosti iako su igrali u skoro najjačem sastavu. Ikardi je na asistenciju edera doveo goste u vođstvo, da bi Brozović lepim udarcem sa distance duplirao prednoist. Ali Inter je majstor za fudbalska samoubistva...

Maranao je u 58. minutu skočio pored skamenjenih štopera Intera i smanjio na 1:2. Handanović je 13. minuta kasnije skrivio penal i zaradio isključenje, a Nigerijac Nvakemeje bio precizan sa bele tačke. Totalni preokret i erupciju oduševljenja domaće publike je izazvao Ben Sahar golom u 93. minutu za pobedu!

Ber Ševa sada ima isti broj bodova kao Sautempton koji je večeras minimalcem poražen od Sparte u Pragu. Gol Koste u 11. minutu je presudio Svecima. Sautempton u poslednjem kolu dočekuje Ber Ševu koju pobeda, ali i svaki remi sa golovima vodi dalje. Izraelci su na pragu čuda da eliminišu Inter i Sautempton. Sparta je još ranije obezbedila prolaz u šesnaestinu finala.

A prava ludnica je u grupi L! Kolo pre kraja, lider Osmanli ima sedam bodova, a Viljareal, Cirih i Steaua po šest! U poslednjem kolu Osmanli dočekuje Cirih, a Steaua gostuje Viljarealu. Sva četiri tima imaju šanse za prolaz dalje i drže sudbinu u svojim rukama.

Viljareal je imao prolaz u džepu, vodio je u gosztima protiv švajcarskog drugoligaša Ciriha do 87. minuta, a onda je primio gol i moraće da strepi u poslednjem kolu.

Steaua je bila otpisana, skoro se pomirila sa eliminacijom pošto je gubila na svom terenu od Osmanlija, a onda je Marko Momčilović udahnuo život nekadašnjem prvaku Evrope. Izjednačio je u 68. minutu, da bi Tamaš u 86. minutu pogodio za veliki preokret i pobedu.

Rezultati petog kola Lige Evrope

Grupa A:

Fenerbahče - Zorja 2:0 (0:0)
/Stoh 59, Kjaer 67/

21.05: Mančester junajted - Fejenord

Grupa B:

Astana - APOEL 2:1 (0:1)
/Aničić 59, Despotović 84 - Efrem 31/

21.05: Olimpijakos - Jang Bojs

Grupa C:

Kabala - Anderleht 1:3 (1:1)
/Rikardinjo 15pen - Tilemans 10, Bruno 90, Teodorčik 90+2/

21.05: Sent Etjen - Majnc

Grupa D:

Zenit - Makabi Tel Aviv 2:0 (1:0)
/Kokorin 44, Keržakov 90/

21.05: Dandalk - AZ Alkmar

Grupa E:

21.05: Austrija Beč - Astra
21.05: Roma - Viktorija Plzenj

Grupa F:

21.05: Atletik Bilbao - Sasuolo
21.05: Genk - Rapid Beč

Grupa G:

Ajaks - Panatinaikos 2:0 (1:0)
/Šene 40, Tete 50/

Selta - Standard Lijež 1:1 (1:0)
/Aspas 8 - Laifis 81/

Grupa H:

Gent - Braga 2:2 (2:2)
/Kulibali 32, Milićević 40 - Stojiljković 14, Hasan Koka 36/

Šahtjor - Konja 4:0 (2:0)
/Bardakči 10ag, Dentinjo 36, Eduardo 67, Bernard 74/

Grupa I:

Krasnodar - Salcburg 1:0 (0:1)
/Smolov 85 - Dabur 37/

Šalke - Nica 2:0 (1:0)
/Konopljanka 14, Aogo 80pen/

Grupa J:

Fjorentina - PAOK 2:3 (1:2)
/Bernardeski 33, Babakar 50 - Šahov 5, Đalma 26, Rodrigez 90/

Slovan - Karabag 3:0 (1:0)
/Vuč 11, Komličenko 57, 63/

Grupa K:

Hapoel Ber Ševa - Inter 3:2 (0:2)
/Maranjao 58, Nvakeme 70, Ben Sahar 90 - Ikardi 12, Brozović 25/

Sparta Prag - Sautempton 1:0 (1:0)
/Namoinesu 12/

Grupa L:

Cirih - Viljareal 1:1 (0:1)
/Rodrigez 87 - Sorijano 14/

Steaua - Osmanli 2:1 (0:1)
/Momčilović 68, Tamaš 86 - Ndiaje 30/

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar