Јефтинији лијекови и гранични прелаз!

Из Савјета министара БиХ данас позитивне вијести. Обезбјеђен је новац за изградњу граничног прелаза код Братунца, а једногласно је усвојен и Правилник о начину контроле цијене лијекова у БиХ.

Република Српска 24.11.2016 | 21:22
Јефтинији лијекови и гранични прелаз!
До краја јануара наредне године лијекови у БиХ ће бити јефтинији. Толико је наиме потребно фармацеутским велетрговцима да ускладе цијене са Правилником који је данас једногласно усвојен у Савјету министара БиХ.

Директор Агенције за лијекове Александар Золак истиче да је БиХ коначно ставила под контролу цијену лијекова и почела да ради у интересу грађана, а не у интересу фармацеутских компанија. Према процјенама, ентитетски фондови, клинички центри и медицинске установе уштедјеће годишње на лијековима око 50 милиона марака, које би ако буде памети, требало да уложе у здравствену заштиту грађана.

"Ове уштеде су пројектоване као укупне уштеде. Неки лијекови су и сада јефтинији од максималне цијене прописане новим Правилником, али они који су скупљи мораће да снизе цијене", истиче Золак и додаје да ће од сада тржиште лијекова у БиХ радити испод максималне цијене, односно индиректно би могло доћи до нових смањења цијене ако трговци одлуче да се такмиче на тржишту и мањом цијеном привлаче купце.

Золак нампомиње да ће инспекцијски органи Агенције за лијекове БиХ контролисати да ли се велетрговци придржавају Правилника о максималној цијени лијекова, али контрола малопродаје, односно апотека, је у надлежности ентитета.

И поред смањења цијене лијекова грађани БиХ ће плаћати око 30 одсто скупље лијекове него грађани Србије, јер су ПДВ на лијекове и малопродајна маржа у Србији знатно нижи него у БиХ. Међутим, ускоро ће становницима Подриња бити једноставније ићи у Србију по лијекове, јер је Савјет министара ријешио питање финансирања изградње граничног прелаза код Братунца, на мосту Братунац-Љубовија у изградњи.

"Средства за заједнички гранични прелаз су осигурана и ту неће бити било каквих спорних питања", тврди замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић, али додаје да постоји низ других оперативних и техничких ствари које треба урадити.

"Имовинско-правни односи још нису ријешени. Почетком децембра одржаће се сједница заједничке комисије за граничне прелазе између БиХ и Србије на којој ће се ријешти питање категоризације овог граничног прелаза. Приједлог је већ утврђен и то ће бити међународни гранични прелаз за промет људи и добара. Поставља се само питање да ли ће на том прелазу бити инспекцијске службе, однсно да ли ће се обављати промет хране животињског поријекла, али и то ће ријешти договором двије комисије", истиче Шаровић.

Новац за изградњу граничног прелаза код Братунца обезбјеђен је из средстава за капитална улагања БиХ, а према првим процјенама требаће између 10 и 12 милиона марака.



(БН телевизија)
(Фото: БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар