Jeftiniji lijekovi i granični prelaz!

Iz Savjeta ministara BiH danas pozitivne vijesti. Obezbjeđen je novac za izgradnju graničnog prelaza kod Bratunca, a jednoglasno je usvojen i Pravilnik o načinu kontrole cijene lijekova u BiH.

Republika Srpska 24.11.2016 | 21:22
Jeftiniji lijekovi i granični prelaz!
Do kraja januara naredne godine lijekovi u BiH će biti jeftiniji. Toliko je naime potrebno farmaceutskim veletrgovcima da usklade cijene sa Pravilnikom koji je danas jednoglasno usvojen u Savjetu ministara BiH.

Direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak ističe da je BiH konačno stavila pod kontrolu cijenu lijekova i počela da radi u interesu građana, a ne u interesu farmaceutskih kompanija. Prema procjenama, entitetski fondovi, klinički centri i medicinske ustanove uštedjeće godišnje na lijekovima oko 50 miliona maraka, koje bi ako bude pameti, trebalo da ulože u zdravstvenu zaštitu građana.

"Ove uštede su projektovane kao ukupne uštede. Neki lijekovi su i sada jeftiniji od maksimalne cijene propisane novim Pravilnikom, ali oni koji su skuplji moraće da snize cijene", ističe Zolak i dodaje da će od sada tržište lijekova u BiH raditi ispod maksimalne cijene, odnosno indirektno bi moglo doći do novih smanjenja cijene ako trgovci odluče da se takmiče na tržištu i manjom cijenom privlače kupce.

Zolak nampominje da će inspekcijski organi Agencije za lijekove BiH kontrolisati da li se veletrgovci pridržavaju Pravilnika o maksimalnoj cijeni lijekova, ali kontrola maloprodaje, odnosno apoteka, je u nadležnosti entiteta.

I pored smanjenja cijene lijekova građani BiH će plaćati oko 30 odsto skuplje lijekove nego građani Srbije, jer su PDV na lijekove i maloprodajna marža u Srbiji znatno niži nego u BiH. Međutim, uskoro će stanovnicima Podrinja biti jednostavnije ići u Srbiju po lijekove, jer je Savjet ministara riješio pitanje finansiranja izgradnje graničnog prelaza kod Bratunca, na mostu Bratunac-Ljubovija u izgradnji.

"Sredstva za zajednički granični prelaz su osigurana i tu neće biti bilo kakvih spornih pitanja", tvrdi zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović, ali dodaje da postoji niz drugih operativnih i tehničkih stvari koje treba uraditi.

"Imovinsko-pravni odnosi još nisu riješeni. Početkom decembra održaće se sjednica zajedničke komisije za granične prelaze između BiH i Srbije na kojoj će se riješti pitanje kategorizacije ovog graničnog prelaza. Prijedlog je već utvrđen i to će biti međunarodni granični prelaz za promet ljudi i dobara. Postavlja se samo pitanje da li će na tom prelazu biti inspekcijske službe, odnsno da li će se obavljati promet hrane životinjskog porijekla, ali i to će riješti dogovorom dvije komisije", ističe Šarović.

Novac za izgradnju graničnog prelaza kod Bratunca obezbjeđen je iz sredstava za kapitalna ulaganja BiH, a prema prvim procjenama trebaće između 10 i 12 miliona maraka.



(BN televizija)
(Foto: BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar