Борба против корупције: Тужилаштво најслабије

Највећи безбједносни изазов у БиХ је корупција, изјавио је министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић на годишњој конференцији "Актуелно стање у сектору одбране и безбједности БиХ".

Босна и Херцеговина 24.11.2016 | 19:39
Борба против корупције: Тужилаштво најслабије
"Корупција је рак-рана БиХ и ушла је у све сфере живота", тврди министар Мектић и додаје да корупција уништава економију и спречава европски пут БиХ.

"Безбједносне агенције морају да буду брже и ефикасније у борби против корупције, али највећи проблем је Тужилаштво БиХ. Од како су формирани Суд и Тужилаштво БиХ ми немамо ниједну пресуду за корупцију. Нема ниједне марке конфисковане имовине која је нелагално стечена и профита које су неке особе стекле користећи нелегално стечену имовину", упозорава Мектић.

Мектић предлаже да се истраге криминала и корупције пребаце у искључиву надлежност полицијских агенција, а да Ту жилашво врши само мониторинг. И у Сипи признају да, како кажу, понекад имају проблема у сарадњи са Тужилаштвом.

На питање како је могуће да након њихове истраге о криминалу у Управи за индиректно опорезивање БиХ приведене особе осумњичене за криминал тежак двије милијарде марака буду пуштене на слободу, па чак и враћене на посао, замјеник директора Сипе Ђуро Кнежевић одговара:

"Не могу то да коментаришем.То је у надлежности Тужилаштва БиХ."

У Министарству безбједности сматрају и да се биљеже помаци у борби против тероризма.

"Резултати још нису онакви какве желимо, али процесуирамо све што има било какве везе са тероризмом", каже министар Мектић и наводи податак да у првој половини ове године није забиљежен ниједан одлазак из БиХ на страна ратишта.

На питање да прокоментарише медијске натписе да у Зеници и Сарајеву постоје регрутни центри за борце тзв. Исламске државе одговара:

"Ми немамо информације да тамо постоје регрутни центри. Да такви центри постоје ми би их војнички речено напали", каже Мектић и пита ко је изнио такве податке?

"Нека нам тај који је доставио информацију медијима каже гдје су тачно ти регрутни центри? Ко је у њима? Како су организовани? Ако има такве податке, ако су тачни, гарантујем да ћемо за пар сати бити тамо и предузети репресивне мјере."

Као позитиван помак у раду безбједносних агенција на нивоу БиХ, Мектић наводи побољшану координацију. То су примијетили и чланови Парламентарне комисије за одбрану и безбједност.

Предсједвајући Комисије за одбрану и безбједност Сифет Поџић истиче да је то добро, али лично сматра да је у систему безбједности БиХ потребно мање координације, а више команде.

Замјеник предсједавајућег Комисије за одбрану и безбједност Борислаб Бојић одговара: "Господин Поџић је генерал, па вјероватно прижељкује такву врсту односа, али у БиХ треба да се понашамо у складу са важећим законима. Командовање је нешто што у БиХ неће проћи."

Припаднике безбједнсних агенција на ниво БиХ може обрадовати намјера ресорног министарства и парламентараца да одобре повећање плата, али само за непосредне извршиоце задатака, односно полицајце.



(БН телевизија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

АЛКАТРАЗ

24.11.2016 18:47

Половиц Судија И

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

24.11.2016 18:58

Тужилаштво,судови и судије служе криминалним политичарима и криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

24.11.2016 19:03

ОХР има највећа овлашћења, ММФ поставља већину услова, кључни кадрови су контролисани споља...ово овако изгледа МОРА да буде. Мали смо да се одбранимо, али смо пребрзи да се уклопимо у клепање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ратни злоцин

24.11.2016 19:25

Суд бих и тузиластво је наметнуто од стране високог представника уз притиске муслимана да би се судило србима за ратне злоцине. Никакве друге сврхе и нема, само треба погледати структуру људи који раде и сваком србину треба бити јасно ста је позадина оснивања суда бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yyyт

24.11.2016 20:17

Министар је у праву 1000% корупција је свугдје око нас ниста немозете остварит без корупције а ако је пријавите зивот вам се мјења и настаје прави пакао јел навлаците на себе систем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

24.11.2016 20:22

ма само провјерите како су просли сви оптузени за криминал који се повлацио по тв и видјецета да су сви пустени. Фора је само да се додје до суда, а онда се судијама плаца по неколико стотина хиљада КМ да се сва деградира, умањи и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НТ

25.11.2016 10:26

Мектиц је далеко најбољи министар, јос од 1918-те. Медјутим, он не мозе изаци изван оквира које је прописао закон. Уз то, оцито је да му убацују клипове у тоцкове.

ОДГОВОРИТЕ