Borba protiv korupcije: Tužilaštvo najslabije

Najveći bezbjednosni izazov u BiH je korupcija, izjavio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić na godišnjoj konferenciji "Aktuelno stanje u sektoru odbrane i bezbjednosti BiH".

Bosna i Hercegovina 24.11.2016 | 19:39
Borba protiv korupcije: Tužilaštvo najslabije
"Korupcija je rak-rana BiH i ušla je u sve sfere života", tvrdi ministar Mektić i dodaje da korupcija uništava ekonomiju i sprečava evropski put BiH.

"Bezbjednosne agencije moraju da budu brže i efikasnije u borbi protiv korupcije, ali najveći problem je Tužilaštvo BiH. Od kako su formirani Sud i Tužilaštvo BiH mi nemamo nijednu presudu za korupciju. Nema nijedne marke konfiskovane imovine koja je nelagalno stečena i profita koje su neke osobe stekle koristeći nelegalno stečenu imovinu", upozorava Mektić.

Mektić predlaže da se istrage kriminala i korupcije prebace u isključivu nadležnost policijskih agencija, a da Tu žilašvo vrši samo monitoring. I u Sipi priznaju da, kako kažu, ponekad imaju problema u saradnji sa Tužilaštvom.

Na pitanje kako je moguće da nakon njihove istrage o kriminalu u Upravi za indirektno oporezivanje BiH privedene osobe osumnjičene za kriminal težak dvije milijarde maraka budu puštene na slobodu, pa čak i vraćene na posao, zamjenik direktora Sipe Đuro Knežević odgovara:

"Ne mogu to da komentarišem.To je u nadležnosti Tužilaštva BiH."

U Ministarstvu bezbjednosti smatraju i da se bilježe pomaci u borbi protiv terorizma.

"Rezultati još nisu onakvi kakve želimo, ali procesuiramo sve što ima bilo kakve veze sa terorizmom", kaže ministar Mektić i navodi podatak da u prvoj polovini ove godine nije zabilježen nijedan odlazak iz BiH na strana ratišta.

Na pitanje da prokomentariše medijske natpise da u Zenici i Sarajevu postoje regrutni centri za borce tzv. Islamske države odgovara:

"Mi nemamo informacije da tamo postoje regrutni centri. Da takvi centri postoje mi bi ih vojnički rečeno napali", kaže Mektić i pita ko je iznio takve podatke?

"Neka nam taj koji je dostavio informaciju medijima kaže gdje su tačno ti regrutni centri? Ko je u njima? Kako su organizovani? Ako ima takve podatke, ako su tačni, garantujem da ćemo za par sati biti tamo i preduzeti represivne mjere."

Kao pozitivan pomak u radu bezbjednosnih agencija na nivou BiH, Mektić navodi poboljšanu koordinaciju. To su primijetili i članovi Parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost.

Predsjedvajući Komisije za odbranu i bezbjednost Sifet Podžić ističe da je to dobro, ali lično smatra da je u sistemu bezbjednosti BiH potrebno manje koordinacije, a više komande.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu i bezbjednost Borislab Bojić odgovara: "Gospodin Podžić je general, pa vjerovatno priželjkuje takvu vrstu odnosa, ali u BiH treba da se ponašamo u skladu sa važećim zakonima. Komandovanje je nešto što u BiH neće proći."

Pripadnike bezbjednsnih agencija na nivo BiH može obradovati namjera resornog ministarstva i parlamentaraca da odobre povećanje plata, ali samo za neposredne izvršioce zadataka, odnosno policajce.



(BN televizija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ALKATRAZ

24.11.2016 18:47

Polovic Sudija I

ODGOVORITE
Name

Rajko

24.11.2016 18:58

Tužilaštvo,sudovi i sudije služe kriminalnim političarima i kriminalcima.

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

24.11.2016 19:03

OHR ima najveća ovlašćenja, MMF postavlja većinu uslova, ključni kadrovi su kontrolisani spolja...ovo ovako izgleda MORA da bude. Mali smo da se odbranimo, ali smo prebrzi da se uklopimo u klepanje.

ODGOVORITE
Name

ratni zlocin

24.11.2016 19:25

Sud bih i tuzilastvo je nametnuto od strane visokog predstavnika uz pritiske muslimana da bi se sudilo srbima za ratne zlocine. Nikakve druge svrhe i nema, samo treba pogledati strukturu ljudi koji rade i svakom srbinu treba biti jasno sta je pozadina osnivanja suda bih.

ODGOVORITE
Name

Yyyt

24.11.2016 20:17

Ministar je u pravu 1000% korupcija je svugdje oko nas nista nemozete ostvarit bez korupcije a ako je prijavite zivot vam se mjenja i nastaje pravi pakao jel navlacite na sebe sistem...

ODGOVORITE
Name

Pero

24.11.2016 20:22

ma samo provjerite kako su prosli svi optuzeni za kriminal koji se povlacio po tv i vidjeceta da su svi pusteni. Fora je samo da se dodje do suda, a onda se sudijama placa po nekoliko stotina hiljada KM da se sva degradira, umanji i sl.

ODGOVORITE
Name

NT

25.11.2016 10:26

Mektic je daleko najbolji ministar, jos od 1918-te. Medjutim, on ne moze izaci izvan okvira koje je propisao zakon. Uz to, ocito je da mu ubacuju klipove u tockove.

ODGOVORITE