Потписан Протокол о заштити свједока/жртава

Представници десет институција власти и удружења у Брчком проистеклих из протеклог рата потписало је и преузело обавезе из Протокола о сарадњи на заштити свједока/жртава у припреми, току и након судских поступака, с циљем да квалитетно одговоре свим њиховим потребама.

Република Српска 24.11.2016 | 18:53
Потписан Протокол о заштити свједока/жртава
Ријеч је о пројекту који подржава Канцеларија Европске уније у БиХ, а реализију четири невладине организације из Бањалуке, Тузле и
Зенице.

Потписиници Протокола су активно учествовали у припреми дуже од годину дана, а представници Удружења породица несталих и убијених у Брчком истичу да ће учинити све што могу, али да све је у рукама политике и овдје и у цијелој БиХ, која кроји три истине и отежева процесуирања, а свједока је све мање.

„Уз материјалне проблеме које имају, све теже се људи одлучују да приступе Суду и због изражено присутног страха, јер су притисци, посредни или директни, оно о чему се јавно говори. Истовремено, многи су слабог здравља и препуштени сами себи. У Брчком имамо подршку за рад и ангажовање свједока све до почетка суђења, али током поступака и након тога, званични органи забораве и њих и нас“, нагласила је представница Удружења несталих и убијених српских војника и цивила из Брчког Љубинка Живановић.

Брчко је 12. регија која је прихватила заједничку подршку свједоцима/жртвама, а носиоци пројекта најављују потписивање Протокола до краја године у Бијељини и касније у Сарајеву чиме ће, наглашено је, бити комплетирана институционална мрежа за цијелу БиХ.



(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар