Potpisan Protokol o zaštiti svjedoka/žrtava

Predstavnici deset institucija vlasti i udruženja u Brčkom proisteklih iz proteklog rata potpisalo je i preuzelo obaveze iz Protokola o saradnji na zaštiti svjedoka/žrtava u pripremi, toku i nakon sudskih postupaka, s ciljem da kvalitetno odgovore svim njihovim potrebama.

Republika Srpska 24.11.2016 | 18:53
Potpisan Protokol o zaštiti svjedoka/žrtava
Riječ je o projektu koji podržava Kancelarija Evropske unije u BiH, a realiziju četiri nevladine organizacije iz Banjaluke, Tuzle i
Zenice.

Potpisinici Protokola su aktivno učestvovali u pripremi duže od godinu dana, a predstavnici Udruženja porodica nestalih i ubijenih u Brčkom ističu da će učiniti sve što mogu, ali da sve je u rukama politike i ovdje i u cijeloj BiH, koja kroji tri istine i oteževa procesuiranja, a svjedoka je sve manje.

„Uz materijalne probleme koje imaju, sve teže se ljudi odlučuju da pristupe Sudu i zbog izraženo prisutnog straha, jer su pritisci, posredni ili direktni, ono o čemu se javno govori. Istovremeno, mnogi su slabog zdravlja i prepušteni sami sebi. U Brčkom imamo podršku za rad i angažovanje svjedoka sve do početka suđenja, ali tokom postupaka i nakon toga, zvanični organi zaborave i njih i nas“, naglasila je predstavnica Udruženja nestalih i ubijenih srpskih vojnika i civila iz Brčkog Ljubinka Živanović.

Brčko je 12. regija koja je prihvatila zajedničku podršku svjedocima/žrtvama, a nosioci projekta najavljuju potpisivanje Protokola do kraja godine u Bijeljini i kasnije u Sarajevu čime će, naglašeno je, biti kompletirana institucionalna mreža za cijelu BiH.(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar