Умјесто домаћег, јешћемо воће из увоза

Републици Српској пријети несташица домаћег воћа, које махом одлази на страно тржиште, због чега би већ почетком идуће године цијене код нас могле да скоче за око 50 одсто.

Република Српска 24.11.2016 | 18:19
Умјесто домаћег, јешћемо воће из увоза
Воћари објашњавају да ће велики дио овогодишњег рода воћа бити извезен у Русију, док старе залихе, односно воће из 2014. и 2015. године, полако нестају.

Како је кренуло, воћари тврде да домаћих јабука на тржишту Српске већ од 15. јануара идуће године неће бити ни за лијек, због чега ће процвјетати увоз воћа из иностранства, које неће бити нимало јефтино.

Продавци кажу да је још незахвално говорити о цијенама, али ако се узме у обзир да килограм јабука делишес у просјеку кошта 1,80 марака, њихова нова цијена лако би могла да достигне 2,70 КМ.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде истичу да је у току ове године у РС произведено око 300.000 тона воћа, што је за 30.000 тона мање од вишегодишњег просјека.

"Мраз је ове године узроковао велику штету на заметнутим плодовима у сјеверозападном дијелу Републике Српске. Штета је констатована на територији 12 општина и градова и износи око 26 милиона КМ, при чему је умањена производња на око 1.900 хектара воћњака", рекли су у Министарству.

Према ријечима предсједника Удружења воћара Републике Српске Драгоје Дојчиновића због временских непогода ове године готово да нема плодова прве и друге класе.

"Година је била изузетно тешка, ако не и једна од најтежих у посљедњих 40 година, колико се бавим овим послом. Никада до сада нисмо имали мање воћа. И оно мало иоле квалитетног воћа од ове године је већ уговорено за извоз у Русију и то морамо испоштовати", рекао је Дојчиновић.

Додао је да увозници константно прате стање на тржишту Републике Српске и кад виде да домаћег воћа нема, односно конкурената, они диктирају своју цијену.

Овогодишњим родом не може се похвалити ни воћар из Градишке Мирко Петровић, који каже да је ове сезоне било површина гдје није било јабука "ни за појести".

"Ова година је на почетку обећавала. Међутим, мраз је уништио све. Приноси су и више него преполовљени", рекао је Петровић и додао да ће и цијена, како дани одмичу, бити све виша.

Да залихе домаћег воћа полако понестају потврдио је и консултант удружења "Развојни центар - Аргонет" Борис Тадић и додао да је, када је у питању поврће, ситуације боља, због чега је мала вјероватноћа да ће и оно поскупјети.

"У хладњачама углавном има само јабука, остало воће готово је све продато. И те јабуке ће до почека сљедеће године пробрати, оне бољег квалитета наћи ће се на страном, док ће оне лошијег квалитета остати на домаћем тржишту", рекао је Тадић.

У Покрету потрошача Републике Српске сматрају да ће несташицу домаћег воћа највише искористити трговци.

"Цијене воћа, као и осталих производа навише диктирају препродавци. Оне у набавци и нису толико високе колико знају бити у продавницама и маркетима", рекли су у покрету потрошача, додајући да највише трпе потрошачи.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

родјо

24.11.2016 18:32

Неби било реално да мафијаско-увозницки лоби остане кратких рукава???? Морају и они јадници несто да зараде!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

24.11.2016 19:08

Страни купци плацају рацуне,а домаци дјемти до.циста математика.засто онда не извозити..

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

24.11.2016 21:10

Свакако има доста оних којима је КОНЗУМ Крас Подравка Гавриловиц...милији од насих производа...

ОДГОВОРИТЕ