Umjesto domaćeg, ješćemo voće iz uvoza

Republici Srpskoj prijeti nestašica domaćeg voća, koje mahom odlazi na strano tržište, zbog čega bi već početkom iduće godine cijene kod nas mogle da skoče za oko 50 odsto.

Republika Srpska 24.11.2016 | 18:19
Umjesto domaćeg, ješćemo voće iz uvoza
Voćari objašnjavaju da će veliki dio ovogodišnjeg roda voća biti izvezen u Rusiju, dok stare zalihe, odnosno voće iz 2014. i 2015. godine, polako nestaju.

Kako je krenulo, voćari tvrde da domaćih jabuka na tržištu Srpske već od 15. januara iduće godine neće biti ni za lijek, zbog čega će procvjetati uvoz voća iz inostranstva, koje neće biti nimalo jeftino.

Prodavci kažu da je još nezahvalno govoriti o cijenama, ali ako se uzme u obzir da kilogram jabuka delišes u prosjeku košta 1,80 maraka, njihova nova cijena lako bi mogla da dostigne 2,70 KM.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističu da je u toku ove godine u RS proizvedeno oko 300.000 tona voća, što je za 30.000 tona manje od višegodišnjeg prosjeka.

"Mraz je ove godine uzrokovao veliku štetu na zametnutim plodovima u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske. Šteta je konstatovana na teritoriji 12 opština i gradova i iznosi oko 26 miliona KM, pri čemu je umanjena proizvodnja na oko 1.900 hektara voćnjaka", rekli su u Ministarstvu.

Prema riječima predsjednika Udruženja voćara Republike Srpske Dragoje Dojčinovića zbog vremenskih nepogoda ove godine gotovo da nema plodova prve i druge klase.

"Godina je bila izuzetno teška, ako ne i jedna od najtežih u posljednjih 40 godina, koliko se bavim ovim poslom. Nikada do sada nismo imali manje voća. I ono malo iole kvalitetnog voća od ove godine je već ugovoreno za izvoz u Rusiju i to moramo ispoštovati", rekao je Dojčinović.

Dodao je da uvoznici konstantno prate stanje na tržištu Republike Srpske i kad vide da domaćeg voća nema, odnosno konkurenata, oni diktiraju svoju cijenu.

Ovogodišnjim rodom ne može se pohvaliti ni voćar iz Gradiške Mirko Petrović, koji kaže da je ove sezone bilo površina gdje nije bilo jabuka "ni za pojesti".

"Ova godina je na početku obećavala. Međutim, mraz je uništio sve. Prinosi su i više nego prepolovljeni", rekao je Petrović i dodao da će i cijena, kako dani odmiču, biti sve viša.

Da zalihe domaćeg voća polako ponestaju potvrdio je i konsultant udruženja "Razvojni centar - Argonet" Boris Tadić i dodao da je, kada je u pitanju povrće, situacije bolja, zbog čega je mala vjerovatnoća da će i ono poskupjeti.

"U hladnjačama uglavnom ima samo jabuka, ostalo voće gotovo je sve prodato. I te jabuke će do počeka sljedeće godine probrati, one boljeg kvaliteta naći će se na stranom, dok će one lošijeg kvaliteta ostati na domaćem tržištu", rekao je Tadić.

U Pokretu potrošača Republike Srpske smatraju da će nestašicu domaćeg voća najviše iskoristiti trgovci.

"Cijene voća, kao i ostalih proizvoda naviše diktiraju preprodavci. One u nabavci i nisu toliko visoke koliko znaju biti u prodavnicama i marketima", rekli su u pokretu potrošača, dodajući da najviše trpe potrošači.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

rodjo

24.11.2016 18:32

Nebi bilo realno da mafijasko-uvoznicki lobi ostane kratkih rukava???? Moraju i oni jadnici nesto da zarade!!!!

ODGOVORITE
Name

Bl

24.11.2016 19:08

Strani kupci placaju racune,a domaci djemti do.cista matematika.zasto onda ne izvoziti..

ODGOVORITE
Name

drina

24.11.2016 21:10

Svakako ima dosta onih kojima je KONZUM Kras Podravka Gavrilovic...miliji od nasih proizvoda...

ODGOVORITE