Преминуо посљедњи атентатор на Тита

Радош Стевлић из Горње Горевнице код Чачка, који је највећи део живота провео у емиграцији, преминуо је прекјуче у Финиксу (Аризона) где је живео деценијама.

Србија 24.11.2016 | 14:30
Преминуо посљедњи атентатор на Тита
Стевлић је јавности био познат због покушаја атентата на Јосипа Броза, због чега је и осуђен на 10 година затвора, које је одслужио у америчком затвору.

Рођен је у селу код Чачка, а богосовски факултет завршио је у Београду, одакле је преко Аустрије и Италије пребегао у Америку.

Прошле године у интервјуу Политици говорио је о хапшењу пре 40 година у Чикагу и о томе зашто је учествовао у атентату на Тита: "Као и моји саборци, сматрао сам да је Јосип Броз лажни цар Шћепан Мали и да не заслужује да влада Србијом. Са друге стране, био сам свестан да по нашој вери немам право да одузмем човеку живот, и можда је боље што се све завршило како и јесте. И да смо га тада ликвидирали, ништа се не би променило".

Како је описао у том интервјуу, југословенска влада је тих година Стејт департменту у Вашингтон упутила списак са именима 146 особа са захтевом да их америцке власти похапсе.

"Стејт департмент је одговорио овима у Београду да не могу да хапсе толики народ, то је пук војске, па се све свело на нас шесторицу: Николу Кавају, Стојиљка Кајевица, Бошка Радоњица, Животија Савица, Николу Живовица и моју маленкост. Главна оптужба била је покушај убиства Јосипа Броза Тита".

Иначе, по доласку САД радио је у једној фабрици у Чикагу, али је врло брзо, како је испричао за Политку, купио ресторан са 70 места и собама за издавање и истовремено почео да развија приватни посао са кућама. "Одмах сам се обрео у нашем емигрантском кругу и брзо постао председник Црквеношколске општине Свети Никола у Чикагу. Сваке године куповао сам по једну кућу док ме 1976. нису ухапсили агенти ФБИ", испричао је у интервјуу Политици.

О суђењу у Чикагу рекао је и ово: "Каваја је одмогао и себи и осталима. Против мене су имали осам тачака оптужбе, Кајевића девет, против Каваје пет тачака. Моја максимална казна могла је да буде 65 година, Николина 35. Али на крају мени су дали десет, а њега је судија осудио на 20 година зато што је својим језиком упропастио читаву ствар".

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

24.11.2016 13:55

НИЈЕ ИСТИНА ИМА ИХ ЈОШ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

козарчанин комуниста

24.11.2016 14:46

Моја баба је говорила будала и криви дрва на Козари никад неће нестати.ви сте за њега били као бијавка за сома.

Name

вирус

24.11.2016 16:23

Има право цовек, ниста неби ни променуо није Тито крив србима вец нас отпад сто додје до власт и онда а и сад.И бог да му дусу прости

Name

Михаило Микиц

24.11.2016 14:00

Радосу Стевлицу нека ГОСПОД прими и настани дусу његову у насој Светој Небеској СРБији. Слава му и хвала за све добро које он у зивоту своме са друством својин уцини за насу вољену СРБију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјецак

24.11.2016 14:52

Твоја баба је будала

Name

ре миХајло

24.11.2016 16:39

Цовјеце бас си смор.Јеси ли узо терапију и јеси ли кпнацно урадио ДНК

Name

Трт

24.11.2016 18:01

Имате га право Херр миХАЈЛо