Preminuo posljednji atentator na Tita

Radoš Stevlić iz Gornje Gorevnice kod Čačka, koji je najveći deo života proveo u emigraciji, preminuo je prekjuče u Finiksu (Arizona) gde je živeo decenijama.

Srbija 24.11.2016 | 14:30
Preminuo posljednji atentator na Tita
Stevlić je javnosti bio poznat zbog pokušaja atentata na Josipa Broza, zbog čega je i osuđen na 10 godina zatvora, koje je odslužio u američkom zatvoru.

Rođen je u selu kod Čačka, a bogosovski fakultet završio je u Beogradu, odakle je preko Austrije i Italije prebegao u Ameriku.

Prošle godine u intervjuu Politici govorio je o hapšenju pre 40 godina u Čikagu i o tome zašto je učestvovao u atentatu na Tita: "Kao i moji saborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje da vlada Srbijom. Sa druge strane, bio sam svestan da po našoj veri nemam pravo da oduzmem čoveku život, i možda je bolje što se sve završilo kako i jeste. I da smo ga tada likvidirali, ništa se ne bi promenilo".

Kako je opisao u tom intervjuu, jugoslovenska vlada je tih godina Stejt departmentu u Vašington uputila spisak sa imenima 146 osoba sa zahtevom da ih americke vlasti pohapse.

"Stejt department je odgovorio ovima u Beogradu da ne mogu da hapse toliki narod, to je puk vojske, pa se sve svelo na nas šestoricu: Nikolu Kavaju, Stojiljka Kajevica, Boška Radonjica, Životija Savica, Nikolu Živovica i moju malenkost. Glavna optužba bila je pokušaj ubistva Josipa Broza Tita".

Inače, po dolasku SAD radio je u jednoj fabrici u Čikagu, ali je vrlo brzo, kako je ispričao za Politku, kupio restoran sa 70 mesta i sobama za izdavanje i istovremeno počeo da razvija privatni posao sa kućama. "Odmah sam se obreo u našem emigrantskom krugu i brzo postao predsednik Crkvenoškolske opštine Sveti Nikola u Čikagu. Svake godine kupovao sam po jednu kuću dok me 1976. nisu uhapsili agenti FBI", ispričao je u intervjuu Politici.

O suđenju u Čikagu rekao je i ovo: "Kavaja je odmogao i sebi i ostalima. Protiv mene su imali osam tačaka optužbe, Kajevića devet, protiv Kavaje pet tačaka. Moja maksimalna kazna mogla je da bude 65 godina, Nikolina 35. Ali na kraju meni su dali deset, a njega je sudija osudio na 20 godina zato što je svojim jezikom upropastio čitavu stvar".

Izvor: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ЖИКА Ж

24.11.2016 14:55

НИЈЕ ИСТИНА ИМА ИХ ЈОШ......

ODGOVORITE
Name

kozarčanin komunista

24.11.2016 15:46

Moja baba je govorila budala i krivi drva na Kozari nikad neće nestati.vi ste za njega bili kao bijavka za soma.

Name

virus

24.11.2016 17:23

Ima pravo covek, nista nebi ni promenuo nije Tito kriv srbima vec nas otpad sto dodje do vlast i onda a i sad.I bog da mu dusu prosti

Name

Mihailo Mikic

24.11.2016 15:00

Radosu Stevlicu neka GOSPOD primi i nastani dusu njegovu u nasoj Svetoj Nebeskoj SRBiji. Slava mu i hvala za sve dobro koje on u zivotu svome sa drustvom svojin ucini za nasu voljenu SRBiju.

ODGOVORITE
Name

Djecak

24.11.2016 15:52

Tvoja baba je budala

Name

re miHajlo

24.11.2016 17:39

Covjece bas si smor.Jesi li uzo terapiju i jesi li kpnacno uradio DNK

Name

Trt

24.11.2016 19:01

Imate ga pravo Herr miHAJLo