"Нема регрутних центара за џихадисте"

Надлежне безбједносне институције БиХ немају информацију да у околини Сарајева и Зенице постоје регрутни центри за стране борце, нити је у протеклих шест мјесеци регистрован иједан одлазак неког од држављана БиХ на страна ратишта.

Босна и Херцеговина 24.11.2016 | 14:00
"Нема регрутних центара за џихадисте"
"Ми немамо информацију да постоје регрутни центри, ни у Сарајеву, нити у Зеници. Да постоје, ми би их, да се изразим војнички, напали", рекао је министар безбједности у СМ БиХ Драган Мектић новинарима у Сарајеву након Годишње прегледне конференције о теми "Актуелно стање у сектору одбране и безбједности".

Он је навео да би, ко год да износи податке о постојању регрутних центара за стране борце, требало да каже и гдје су они смјештени.

"Гарантујем да у том случају не би прошло ни 10 часова, а ми бисмо били тамо и примијенили одређене репресивне мјере. Међутим, да имамо проблем радикализма, насилног екстремизма, селефизма и лица који заговарају насилни екстремизам у БиХ и трерористичке акте, те врбују људе да иду у терористичке организације - то имамо", нагласио је Мектић.

Када је ријеч о параџематима, Мектић истиче да је у рјешавање овог питања укључен и одређени број институција ван безбједносног сектора инспекција.

"Инспекције су донијеле одређни број рјешења о затварању тих простора у којима су дјеловали парарелигијски одбори, те одлучиле да ће један број њих бити процесуиран на други начин у кривично-процесном смислу", каже Мектић.

Директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић истакао је да би у случају постојања информације о одређеним регрутним центрима за одлазак држављана БиХ на страна ратишта, у било којем дијелу БиХ, рад на томе био приоритет за полицијске агенције.

"Ако погледате шта је БиХ урадила када је ријеч о препознавању проблема одласка људи на страна ратишта, те доносећи нове одредбе Кривичног закона у вези са одласком, финансирањем, подржавањем и врбовањем, као и Стратегију за борбу проти тероризма, може се рећи да смо на добром путу да овој пошасти станемо у крај", сматра Вилић.

Он истиче да је чињеница да је у вези са овим постојао проблем 2013. године, али да су каснији поступци власти и унапређење рада између полицијских и обавјештајних агенција довели до тога да у првих шест мјесеци ове године није забиљежен ниједан случај одласка држављана БиХ на страна ратишта.

Извор: СРНА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ја

24.11.2016 13:25

Овај изгледа пати од амнезије,јуцер једно данас друго прица а сутрадан се неце сјецати ницега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2016 14:22

Једино и зна само прицати