"Nema regrutnih centara za džihadiste"

Nadležne bezbjednosne institucije BiH nemaju informaciju da u okolini Sarajeva i Zenice postoje regrutni centri za strane borce, niti je u proteklih šest mjeseci registrovan ijedan odlazak nekog od državljana BiH na strana ratišta.

Bosna i Hercegovina 24.11.2016 | 14:00
"Nema regrutnih centara za džihadiste"
"Mi nemamo informaciju da postoje regrutni centri, ni u Sarajevu, niti u Zenici. Da postoje, mi bi ih, da se izrazim vojnički, napali", rekao je ministar bezbjednosti u SM BiH Dragan Mektić novinarima u Sarajevu nakon Godišnje pregledne konferencije o temi "Aktuelno stanje u sektoru odbrane i bezbjednosti".

On je naveo da bi, ko god da iznosi podatke o postojanju regrutnih centara za strane borce, trebalo da kaže i gdje su oni smješteni.

"Garantujem da u tom slučaju ne bi prošlo ni 10 časova, a mi bismo bili tamo i primijenili određene represivne mjere. Međutim, da imamo problem radikalizma, nasilnog ekstremizma, selefizma i lica koji zagovaraju nasilni ekstremizam u BiH i trerorističke akte, te vrbuju ljude da idu u terorističke organizacije - to imamo", naglasio je Mektić.

Kada je riječ o paradžematima, Mektić ističe da je u rješavanje ovog pitanja uključen i određeni broj institucija van bezbjednosnog sektora inspekcija.

"Inspekcije su donijele određni broj rješenja o zatvaranju tih prostora u kojima su djelovali parareligijski odbori, te odlučile da će jedan broj njih biti procesuiran na drugi način u krivično-procesnom smislu", kaže Mektić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić istakao je da bi u slučaju postojanja informacije o određenim regrutnim centrima za odlazak državljana BiH na strana ratišta, u bilo kojem dijelu BiH, rad na tome bio prioritet za policijske agencije.

"Ako pogledate šta je BiH uradila kada je riječ o prepoznavanju problema odlaska ljudi na strana ratišta, te donoseći nove odredbe Krivičnog zakona u vezi sa odlaskom, finansiranjem, podržavanjem i vrbovanjem, kao i Strategiju za borbu proti terorizma, može se reći da smo na dobrom putu da ovoj pošasti stanemo u kraj", smatra Vilić.

On ističe da je činjenica da je u vezi sa ovim postojao problem 2013. godine, ali da su kasniji postupci vlasti i unapređenje rada između policijskih i obavještajnih agencija doveli do toga da u prvih šest mjeseci ove godine nije zabilježen nijedan slučaj odlaska državljana BiH na strana ratišta.

Izvor: SRNA

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ja

24.11.2016 13:25

Ovaj izgleda pati od amnezije,jucer jedno danas drugo prica a sutradan se nece sjecati nicega

ODGOVORITE
Name

Re

24.11.2016 14:22

Jedino i zna samo pricati