РТС: Лажни гас за БиХ продаван у Србији

Ко уместо гаса за аутомобиле из Србије у Босну и Херцеговину увози цистерне које су празне, или још чешће пуне воде? Истрагом се већ баве надлежни у БиХ, а контролу почиње и србијанска царина са полицијом, како би се провериле све пријаве о евентуалним злоупотребама због којих тамошњи буџет може имати штету од око 120 милиона евра.

Република Српска 23.11.2016 | 23:06
РТС: Лажни гас за БиХ продаван у Србији
Како јавља РТС, пријаве указују на то да цистерне, које су у транзиту кроз Србију, не улазе у Босну и Херцеговину пуне нафтног течног гаса већ празне или напуњене водом.

"Ту често постоји игра са такозваним 'клонираним цистернама'. Идентичне цистерне по облику, боји, натписима. Само се замене таблице и ви добијате цистерну која не носи дериват већ воду, а она која носи дериват остане у Републици Србији" каже Славиша Петковић из србијанске тржишне инспекције.

Гас се продаје "на црно"

У нафтним компанијама кажу да надлежнима указују на те малверзације због све већег транзита ТНГ. Процењује се да знатна количина тог гаса остаје у Србији и продаје се на црно.

"Убеђени смо да је то само папиролошки прошло, а највећи део је заправо остао на домаћем тржишту, где је продат без плаћања акцизе. Акциза на ТНГ у Србији је 41 динар по килограму, а у БиХ је нула. Значи то је огроман јаз који се појављује и који све те трговце и квази-трговце озбиљно покреће да се баве оваквим стварима" каже Томислав Мичовић, генерални секретар Удружења нафтних копанија Србије.

Гас који остаје у Србији без плаћене акцизе и ПДВ завршава обично на малим бензинским станицама, по селима или мањим местима, каже Борисав Татић из Удружења АД “Нафте”.

"Према информацијама које ми имамо, он завршава у пунионицама боца. Ни ту се не издају фискални рачуни, продаје се за кеш" наводи Татић.

Контрола

Контрола цистерни са гасом је специфична и није једноставна, јер су оне под притиском и запечаћене.

"Приоритет царинске службе јесте да онемогући сваки покушај злоупотребе на рачун државног буџета, а у сарадњи са другим службама на граници ћемо предузети додатне контроле како бисмо утврдили да ли су основане наведене тврдње" наводи Царина.

Надлежни у Босни и Херцеговини већ чекају резултате истраге коју су покренули још крајем августа, када су на царини у Зворнику открили једну такву цистерну.

"Те контроле су практично провера свих увоза гаса од стране фирми које су то увозиле из Србије у БиХ, и даљи промет тог плина.

За било какво оштећење буџета БиХ треба припремити извештај и послати Тужилаштву БиХ, а уколико имамо било какве информације на крају ове истраге у смислу оштећења буџета Србије, контактираћемо надлежне службе у суседној Републици Србији" каже Ратко Ковачевић из Управа БиХ за индиректно опорезивање.

И нафташи и републичка испекција очекују да ће малверзације са нафтним течним гасом бити спречена контолом обележавања горива маркирањем, која би ускоро требало да почне.

Извор: РТС

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Никола

23.11.2016 22:29

Ако је у истрагу усла и Србија ово би могла бити озбиљнија прица!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

23.11.2016 22:31

Свака цаст за БН ТВ! Вуциц је то одмах регистровао и наредио да истраге крену! Мектицу ста ти цекас!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

24.11.2016 07:21

Србија је држава, а ми смо банана од државе. Важно је да ми не дамо надлежности.

Name

Миленко М.

23.11.2016 22:38

То је дрзава,а не ко код нас!? И после 100 наслова и 100 дневника нико ни гузицом да се поцесе!? Браво за Вуцица и полицију у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо-Градиска

23.11.2016 22:45

Све це то ови Дзакулини (ХДЗ) и Цвјетиновицеви (СНСД) затаскати,измјенити датуме,улазе и излазе...итд. МУП Српске и СИПА тамо су вец јуце ујутру у 5х требали све прецесљати,овако имаце довољно времена да заметну трагове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссссссyск

24.11.2016 09:25

Засто контролници нису изузети у које се уписују камиони кад су усли и ста су увукли ......смијесно.?!

Name

Уио

24.11.2016 04:37

Као да је ово нешто ново у овој држави.Само једна од изабраних афера.Краде се и вара на све стране.Ово је мафијашка држава.Кад ће мало провјерити шверц лож уља које иде у Србију.Тамо сви трактори имају лож уље из Бих у резерварима.А гле чуда лож уље забрањено у БИХ! Сипа се илегално на пумпама у близини граничних прелаза из цистерних директно скривених иза пумпи.Замислите тек ту зараде.Што мало цариници не завире у Србијанске резерваре возила и камиона који свакодневно прелазе границе више пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа без СНС-а

24.11.2016 06:34

Зато треба и СНС и Хаџи Јован Митровић у Р. Српској под хитно да дође на власт. Овакве ствари биле би немогуће, а они који се баве криминалом били би тамо гдје је криминалцима и мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

виг мел

24.11.2016 07:32

И тузиластво БиХ це аместират сав овај криминал као и до сада све извјестаје о кривицном дјелима укљуцујуци материјалне доказе који јасно оказују о изврсењу неког кривицног дјела.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

24.11.2016 08:08

Још да објаве Атв, Фтв, Н1 и да то бар на тај начин додје до Тужилаштва БиХ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каракај

24.11.2016 13:50

Здравка И Зорана ( КОНЧИТУ ) репризу ХАПШЕЊА

Name

£€@???

24.11.2016 09:23

Да се ради о пљацки градјана поредких обвезника од стране УИО појединаца свједоци афера ОРАСИ,сада Плин,Увоз Текстила,увоз кинеске робе...а све се зна ко је су фирме која су лица.... Ко стоји иза њих....Овај проблем УИО немозе рјесити због системски наприманих странацких и подобно политицких кадрова ....То је проблем.....Који су постављени гдје јесу да се овакве ствари могу несметано радити....Ко је ухапсен или пак осудјен правосназно за неку од ових крупних афера нико а ма бас нико.Само се тузиоцима пуне дзепови. ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звоно

24.11.2016 14:22

Полицијо ХАПСИ усрећите овај народ толико су ЗЛА нањели својим колегама ,народу, Држави ,Царини итд

Name

Начелник Шахбаз ЗВ

24.11.2016 09:33

Ћуј ба да вам кажем, код мене један мој сарадник шверца текстил преко дрине, други мало око хашиша ради, трећи помаже народу али баш оно опасно помаже, фингира материјалне штете, није неки мајстор у томе, и неузима баш пуно. Народ га Дебело воли. Ал што имам једног са тицом у глави, ејјјј да вам прићам ма тај има креју у глави. Џаба је Шахбаз ко маћија гуза, миши коло воде.

ОДГОВОРИТЕ