RTS: Lažni gas za BiH prodavan u Srbiji

Ko umesto gasa za automobile iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu uvozi cisterne koje su prazne, ili još češće pune vode? Istragom se već bave nadležni u BiH, a kontrolu počinje i srbijanska carina sa policijom, kako bi se proverile sve prijave o eventualnim zloupotrebama zbog kojih tamošnji budžet može imati štetu od oko 120 miliona evra.

Republika Srpska 23.11.2016 | 23:06
RTS: Lažni gas za BiH prodavan u Srbiji
Kako javlja RTS, prijave ukazuju na to da cisterne, koje su u tranzitu kroz Srbiju, ne ulaze u Bosnu i Hercegovinu pune naftnog tečnog gasa već prazne ili napunjene vodom.

"Tu često postoji igra sa takozvanim 'kloniranim cisternama'. Identične cisterne po obliku, boji, natpisima. Samo se zamene tablice i vi dobijate cisternu koja ne nosi derivat već vodu, a ona koja nosi derivat ostane u Republici Srbiji" kaže Slaviša Petković iz srbijanske tržišne inspekcije.

Gas se prodaje "na crno"

U naftnim kompanijama kažu da nadležnima ukazuju na te malverzacije zbog sve većeg tranzita TNG. Procenjuje se da znatna količina tog gasa ostaje u Srbiji i prodaje se na crno.

"Ubeđeni smo da je to samo papirološki prošlo, a najveći deo je zapravo ostao na domaćem tržištu, gde je prodat bez plaćanja akcize. Akciza na TNG u Srbiji je 41 dinar po kilogramu, a u BiH je nula. Znači to je ogroman jaz koji se pojavljuje i koji sve te trgovce i kvazi-trgovce ozbiljno pokreće da se bave ovakvim stvarima" kaže Tomislav Mičović, generalni sekretar Udruženja naftnih kopanija Srbije.

Gas koji ostaje u Srbiji bez plaćene akcize i PDV završava obično na malim benzinskim stanicama, po selima ili manjim mestima, kaže Borisav Tatić iz Udruženja AD “Nafte”.

"Prema informacijama koje mi imamo, on završava u punionicama boca. Ni tu se ne izdaju fiskalni računi, prodaje se za keš" navodi Tatić.

Kontrola

Kontrola cisterni sa gasom je specifična i nije jednostavna, jer su one pod pritiskom i zapečaćene.

"Prioritet carinske službe jeste da onemogući svaki pokušaj zloupotrebe na račun državnog budžeta, a u saradnji sa drugim službama na granici ćemo preduzeti dodatne kontrole kako bismo utvrdili da li su osnovane navedene tvrdnje" navodi Carina.

Nadležni u Bosni i Hercegovini već čekaju rezultate istrage koju su pokrenuli još krajem avgusta, kada su na carini u Zvorniku otkrili jednu takvu cisternu.

"Te kontrole su praktično provera svih uvoza gasa od strane firmi koje su to uvozile iz Srbije u BiH, i dalji promet tog plina.

Za bilo kakvo oštećenje budžeta BiH treba pripremiti izveštaj i poslati Tužilaštvu BiH, a ukoliko imamo bilo kakve informacije na kraju ove istrage u smislu oštećenja budžeta Srbije, kontaktiraćemo nadležne službe u susednoj Republici Srbiji" kaže Ratko Kovačević iz Uprava BiH za indirektno oporezivanje.

I naftaši i republička ispekcija očekuju da će malverzacije sa naftnim tečnim gasom biti sprečena kontolom obeležavanja goriva markiranjem, koja bi uskoro trebalo da počne.

Izvor: RTS

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Nikola

23.11.2016 22:29

Ako je u istragu usla i Srbija ovo bi mogla biti ozbiljnija prica!?

ODGOVORITE
Name

Lune

23.11.2016 22:31

Svaka cast za BN TV! Vucic je to odmah registrovao i naredio da istrage krenu! Mekticu sta ti cekas!?

ODGOVORITE
Name

Dr

24.11.2016 07:21

Srbija je država, a mi smo banana od države. Važno je da mi ne damo nadležnosti.

Name

Milenko M.

23.11.2016 22:38

To je drzava,a ne ko kod nas!? I posle 100 naslova i 100 dnevnika niko ni guzicom da se pocese!? Bravo za Vucica i policiju u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Ljubo-Gradiska

23.11.2016 22:45

Sve ce to ovi Dzakulini (HDZ) i Cvjetinovicevi (SNSD) zataskati,izmjeniti datume,ulaze i izlaze...itd. MUP Srpske i SIPA tamo su vec juce ujutru u 5h trebali sve precesljati,ovako imace dovoljno vremena da zametnu tragove!

ODGOVORITE
Name

ssssssysk

24.11.2016 09:25

Zasto kontrolnici nisu izuzeti u koje se upisuju kamioni kad su usli i sta su uvukli ......smijesno.?!

Name

Uio

24.11.2016 04:37

Kao da je ovo nešto novo u ovoj državi.Samo jedna od izabranih afera.Krade se i vara na sve strane.Ovo je mafijaška država.Kad će malo provjeriti šverc lož ulja koje ide u Srbiju.Tamo svi traktori imaju lož ulje iz Bih u rezervarima.A gle čuda lož ulje zabranjeno u BIH! Sipa se ilegalno na pumpama u blizini graničnih prelaza iz cisternih direktno skrivenih iza pumpi.Zamislite tek tu zarade.Što malo carinici ne zavire u Srbijanske rezervare vozila i kamiona koji svakodnevno prelaze granice više puta.

ODGOVORITE
Name

Ništa bez SNS-a

24.11.2016 06:34

Zato treba i SNS i Hadži Jovan Mitrović u R. Srpskoj pod hitno da dođe na vlast. Ovakve stvari bile bi nemoguće, a oni koji se bave kriminalom bili bi tamo gdje je kriminalcima i mjesto.

ODGOVORITE
Name

vig mel

24.11.2016 07:32

I tuzilastvo BiH ce amestirat sav ovaj kriminal kao i do sada sve izvjestaje o krivicnom djelima ukljucujuci materijalne dokaze koji jasno okazuju o izvrsenju nekog krivicnog djela.....

ODGOVORITE
Name

p

24.11.2016 08:08

Još da objave Atv, Ftv, N1 i da to bar na taj način dodje do Tužilaštva BiH !

ODGOVORITE
Name

Karakaj

24.11.2016 13:50

Zdravka I Zorana ( KONČITU ) reprizu HAPŠENJA

Name

£€@???

24.11.2016 09:23

Da se radi o pljacki gradjana poredkih obveznika od strane UIO pojedinaca svjedoci afera ORASI,sada Plin,Uvoz Tekstila,uvoz kineske robe...a sve se zna ko je su firme koja su lica.... Ko stoji iza njih....Ovaj problem UIO nemoze rjesiti zbog sistemski naprimanih stranackih i podobno politickih kadrova ....To je problem.....Koji su postavljeni gdje jesu da se ovakve stvari mogu nesmetano raditi....Ko je uhapsen ili pak osudjen pravosnazno za neku od ovih krupnih afera niko a ma bas niko.Samo se tuziocima pune dzepovi. ?!

ODGOVORITE
Name

Zvono

24.11.2016 14:22

Policijo HAPSI usrećite ovaj narod toliko su ZLA nanjeli svojim kolegama ,narodu, Državi ,Carini itd

Name

Načelnik Šahbaz ZV

24.11.2016 09:33

Ćuj ba da vam kažem, kod mene jedan moj saradnik šverca tekstil preko drine, drugi malo oko hašiša radi, treći pomaže narodu ali baš ono opasno pomaže, fingira materijalne štete, nije neki majstor u tome, i neuzima baš puno. Narod ga Debelo voli. Al što imam jednog sa ticom u glavi, ejjjj da vam prićam ma taj ima kreju u glavi. Džaba je Šahbaz ko maćija guza, miši kolo vode.

ODGOVORITE