Видео: Ко је овај мали? Будућност стигла из Јувентуса!

Лансирано ново чудо од детета...

Фудбал 24.11.2016 | 17:30
Видео: Ко је овај мали? Будућност стигла из Јувентуса!
Будућност је стигла. А зове се Моиз Кин.

Тако је име момку о коме прича „пола Европе“. Не због његовог умећа, јер за шест минута на терену стадиона „Санчез Писуах“ није ни стигао да се размахне, већ због податка да је са само 16 година ушао у историју фудбала. Оног најквалитетнијег.

Кин је против Севиље у уторак вече постао први фудбалер из „класе 2000“ који је заиграо званичну утакмицу у Лиги шампиона. Заменио је далеко искуснијег Миралема Пјанића у ситуацији кад је Јувентус већ имао бодове у џепу. Његово је било да настави да притиска последњу линију шпанског клуба. Више него коректно је одрадио тај задатак, али је далеко битније што је тренер Старе даме Масимилијано Алегри имао петљу да у ватру гурне момка који је досад играо само за млађе категорије славног клуба.

У суботу је дебитовао у Серији А (против Пескаре), синоћ и у Лиги шампиона и за само чеитир дана натерао љубитеље фудбала широм Старог континента да се питају:

„Ко је овај момак“?

Е, па момак је - ракета. Атлетске грађе, висок 182 центиметра, Мојзе Кин је освојио симпатије скаута брзином, али и техичким умећем. Одрастао је у Верчелију, на северу Италије (мајка Италијанка, отац пореклом из Обале Слоноваче), а открио га је некадашњи голман Торина Ренато Бјази, док је мали имао само десет година. Одмах га је из локалног Астија, на северу Италије, одвео у табор Граната, али се мали Кин није дуго задржао међу Биковима. Само годину дана. Одмах затим га је испред носа „мазнуо“ градски и највећи ривал, Јувентус.

Почео је успон, за који на Апенинима уверавају да није скорије виђен. С обзиром да му је конституција омогућавала да лакше прескаче разреде у фудбалском образовању, стављен је у генерацијски старије екипе. И доминирао. Лане, кад је имао само 15, играо је за екипу до 17 година. Дао је 21 гол на десет утакмица.

Природно, Алегри - кад га већ има пред очима - није пропустио прилику да га ошацује и закључи: то је то! Отуда првенствен и деби у последњих шест минута дуела са Пескаром и исто толико времена на терену против Севиље. Можда ће га бити и у Ђенови наредног викенда.

„С обзиром да су Игуаин, Дибала и Пјаца повређени, Кин засад остаје са нама. Видећемо докле“, потврдио је Макс Алегри.

Мојсе Кин је синоћ постао први из генерације 2000, не и најмлађи фудбалер у историји Лиге шампиона. У тренутку дебија имао је 16 година, осам месеци и 25 дана. Тачно четири месеца је „закаснио“ за Селестином Бабајаром, рекордером из дрес Андерлехта на мечу против Стеауе, давне 1994.

Не мари. Пред Кином је време. Добили смо нову звезду на хоризонту. Само ако се правилно буде развијао.

За све остало постараће се његов менаџер. Мино Рајола, наравно.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар