Video: Ko je ovaj mali? Budućnost stigla iz Juventusa!

Lansirano novo čudo od deteta...

Fudbal 24.11.2016 | 17:30
Video: Ko je ovaj mali? Budućnost stigla iz Juventusa!
Budućnost je stigla. A zove se Moiz Kin.

Tako je ime momku o kome priča „pola Evrope“. Ne zbog njegovog umeća, jer za šest minuta na terenu stadiona „Sančez Pisuah“ nije ni stigao da se razmahne, već zbog podatka da je sa samo 16 godina ušao u istoriju fudbala. Onog najkvalitetnijeg.

Kin je protiv Sevilje u utorak veče postao prvi fudbaler iz „klase 2000“ koji je zaigrao zvaničnu utakmicu u Ligi šampiona. Zamenio je daleko iskusnijeg Miralema Pjanića u situaciji kad je Juventus već imao bodove u džepu. Njegovo je bilo da nastavi da pritiska poslednju liniju španskog kluba. Više nego korektno je odradio taj zadatak, ali je daleko bitnije što je trener Stare dame Masimilijano Alegri imao petlju da u vatru gurne momka koji je dosad igrao samo za mlađe kategorije slavnog kluba.

U subotu je debitovao u Seriji A (protiv Peskare), sinoć i u Ligi šampiona i za samo čeitir dana naterao ljubitelje fudbala širom Starog kontinenta da se pitaju:

„Ko je ovaj momak“?

E, pa momak je - raketa. Atletske građe, visok 182 centimetra, Mojze Kin je osvojio simpatije skauta brzinom, ali i tehičkim umećem. Odrastao je u Verčeliju, na severu Italije (majka Italijanka, otac poreklom iz Obale Slonovače), a otkrio ga je nekadašnji golman Torina Renato Bjazi, dok je mali imao samo deset godina. Odmah ga je iz lokalnog Astija, na severu Italije, odveo u tabor Granata, ali se mali Kin nije dugo zadržao među Bikovima. Samo godinu dana. Odmah zatim ga je ispred nosa „maznuo“ gradski i najveći rival, Juventus.

Počeo je uspon, za koji na Apeninima uveravaju da nije skorije viđen. S obzirom da mu je konstitucija omogućavala da lakše preskače razrede u fudbalskom obrazovanju, stavljen je u generacijski starije ekipe. I dominirao. Lane, kad je imao samo 15, igrao je za ekipu do 17 godina. Dao je 21 gol na deset utakmica.

Prirodno, Alegri - kad ga već ima pred očima - nije propustio priliku da ga ošacuje i zaključi: to je to! Otuda prvenstven i debi u poslednjih šest minuta duela sa Peskarom i isto toliko vremena na terenu protiv Sevilje. Možda će ga biti i u Đenovi narednog vikenda.

„S obzirom da su Iguain, Dibala i Pjaca povređeni, Kin zasad ostaje sa nama. Videćemo dokle“, potvrdio je Maks Alegri.

Mojse Kin je sinoć postao prvi iz generacije 2000, ne i najmlađi fudbaler u istoriji Lige šampiona. U trenutku debija imao je 16 godina, osam meseci i 25 dana. Tačno četiri meseca je „zakasnio“ za Selestinom Babajarom, rekorderom iz dres Anderlehta na meču protiv Steaue, davne 1994.

Ne mari. Pred Kinom je vreme. Dobili smo novu zvezdu na horizontu. Samo ako se pravilno bude razvijao.

Za sve ostalo postaraće se njegov menadžer. Mino Rajola, naravno.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar