Анализа: Неуспјешан експеримент...!

Партизан, Марко Николић и - нападачи...

Фудбал 24.11.2016 | 23:40
Анализа: Неуспјешан експеримент...!
Добио бодове - изгубио идентитет. Партизан је победио. Бачку и судију који је дозволио грубости фудбалерима из Бачке Паланке. Партизан је, истовремено, истањио - који пут? - живце својих навијача, јер они који су се одважили да уживо гледају последњу утакмицу црно-белих нису могли да виде ништа друго до још једно мучење.

И још једну победу, што је суштински најважнији постулат спорта, мада би у Хумској 1 требало да се запитају због чега је Марко Николић прибегао, а сам шеф струке зашто му није успео експеримент, да игра са само једним класичним нападачем.

Против једне од најлошијих екипа у лиги.

Бачку је у суботу по подне напао само Урош Ђурђевић. Капитен младе репрезентације формацијски је био једини Партизанов шпиц, њему уз бок дејствовао је Леонардо да Силва Соза, глумећи другог центарфора. Што му није основна позиција. Да је тактика била погрешна испоставило се већ у уводу, црно-бели су били мање опасни пред голом ривала него на претходним сусретима. Створили су само три прилике. У наставку дупло више. Између осталог и услед промене формације на истеку сата игре, кад је Марка Јанковића заменио Валери Божинов. У том тренутку вратили су се систему 4-4-2, плодоносном у повратничком мандату Марка Николића.

На крају је испало да је Урош Ђурђевић пресудио и да последице одлуке да меч са новајлијом у Суперлиги почне са једним нападачем нису болне. Осим у коментарима јавност, навикнуте да гледа Партизан са два шпица. Увек и свуда. Да не признаје алтернативу.

Партизан то себи не сме да дозволи, таман преко пута стајао и - Арсенал. А пре шест година на њега су се залетели Габријел Клео и Пјер Боја. Резултат 1:3. Очи пуне фудбала. Е то је Партизан. Макар губио, увек исто, па шта буде. Достојно себе. Величине клуба. Бобека.Галића. Хасанагића. Бјековића. Мијатовића. Милошевића. Јоветића.

Овај са једним шпицем, макар се звао XY нико неће да гледа. Поготово што и сам Марко Николић то добро зна, па је у претходном мандату стално, било да је реч о првенству, купу или Лиги Европе, играо са два најистуренија фудбалера (најчешће Петром Шкулетићем и Данком Лазовићем) и тако побрао симпатије Гробара. На исти начин их је охрабрио летос, најпре је имао петљу да преузме разваљен тим од Ивана Томића (ниједном у прве четири утакмице сезоне није почео са два шпица), затим да споји играче којима је у опису посла да постижу голове. Углавном се ослањао на тандем Урош Ђурђевић - Валери Божинов, њих двојица су почела заједно пет утакмица и на свакој је Партизан победио (уз само један примљен гол, што се у Николићевој поставци објашњава почетком одбране из нападачке линије), што доводи до зачуђујућег питања: зашто је сад раставио добитну комбинацију, заборављајући неписани спортски постулат да се победнички тим не мења.

Поврх свега: какву поруку шаље Марко Николић експериментом да против Бачке, претпоследње екипе на табели, креће са једним нападачем? Није ли логичније да такав тим, опредељен само да туче ривала, притисне са чак три нападача, разигра Николу Ђурђића и(ли)Душана Влаховића, добије аплауз више? Ако је то могуће од оно мало публике.

Зато би већ од петка и меча са Напретком (17 часова), за добро Партизана, Марко Николићморао да се врати опредељењу са два шпица. Све остало је импровизација. У нескладу са клубом који предстаља и чији је спортски директор Ивица Илиев некад играо у пару са Андријом Делибашићем (први) и Габријелом Клеом (други мандат).

Е, то је (био) Партизан!

КО ЈЕ ИГРАО ЗА ПАРТИЗАН ОВЕ ЈЕСЕНИ У ШПИЦУ

СУПЕРЛИГА

Божинов - Радовић (Војводина, 1:3)
Божинов - Ђурђић (Јавор, 2:0)
Божинов - Ђурђић (Чукарички, 1:0)
Божинов - Ђурђић (Спартак, 1:2)
Божинов - Радовић (Рад, 4:0)
Ђурђевић - Божинов (Борац, 2:0)
Ђурђевић - Божинов (Црвена звезда, 1:0)
Ђурђевић - Ђурђић (Металац, 1:0)
Ђурђевић - Ђурђић (Младост, 3:1)
Ђурђевић - Божинов (Вождовац, 3:0)
Ђурђевић - Ђурђић (Раднички Ниш, 1:1)
Ђурђевић - Божинов (Радник, 3:1)
Ђурђевић - Божинов (Нови Пазар, 4:0)
Ђурђевић - Леонардо (Бачка, 1:0)

КУП СРБИЈЕ

Ђурђевић - Ђурђић (Напредак, 3:1)
Божинов - Ђурђевић (Жарково, 2:0)

Напомена: у обзир су узети само мечеви под командом Марка Николића

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар