Analiza: Neuspješan eksperiment...!

Partizan, Marko Nikolić i - napadači...

Fudbal 24.11.2016 | 23:40
Analiza: Neuspješan eksperiment...!
Dobio bodove - izgubio identitet. Partizan je pobedio. Bačku i sudiju koji je dozvolio grubosti fudbalerima iz Bačke Palanke. Partizan je, istovremeno, istanjio - koji put? - živce svojih navijača, jer oni koji su se odvažili da uživo gledaju poslednju utakmicu crno-belih nisu mogli da vide ništa drugo do još jedno mučenje.

I još jednu pobedu, što je suštinski najvažniji postulat sporta, mada bi u Humskoj 1 trebalo da se zapitaju zbog čega je Marko Nikolić pribegao, a sam šef struke zašto mu nije uspeo eksperiment, da igra sa samo jednim klasičnim napadačem.

Protiv jedne od najlošijih ekipa u ligi.

Bačku je u subotu po podne napao samo Uroš Đurđević. Kapiten mlade reprezentacije formacijski je bio jedini Partizanov špic, njemu uz bok dejstvovao je Leonardo da Silva Soza, glumeći drugog centarfora. Što mu nije osnovna pozicija. Da je taktika bila pogrešna ispostavilo se već u uvodu, crno-beli su bili manje opasni pred golom rivala nego na prethodnim susretima. Stvorili su samo tri prilike. U nastavku duplo više. Između ostalog i usled promene formacije na isteku sata igre, kad je Marka Jankovića zamenio Valeri Božinov. U tom trenutku vratili su se sistemu 4-4-2, plodonosnom u povratničkom mandatu Marka Nikolića.

Na kraju je ispalo da je Uroš Đurđević presudio i da posledice odluke da meč sa novajlijom u Superligi počne sa jednim napadačem nisu bolne. Osim u komentarima javnost, naviknute da gleda Partizan sa dva špica. Uvek i svuda. Da ne priznaje alternativu.

Partizan to sebi ne sme da dozvoli, taman preko puta stajao i - Arsenal. A pre šest godina na njega su se zaleteli Gabrijel Kleo i Pjer Boja. Rezultat 1:3. Oči pune fudbala. E to je Partizan. Makar gubio, uvek isto, pa šta bude. Dostojno sebe. Veličine kluba. Bobeka.Galića. Hasanagića. Bjekovića. Mijatovića. Miloševića. Jovetića.

Ovaj sa jednim špicem, makar se zvao XY niko neće da gleda. Pogotovo što i sam Marko Nikolić to dobro zna, pa je u prethodnom mandatu stalno, bilo da je reč o prvenstvu, kupu ili Ligi Evrope, igrao sa dva najisturenija fudbalera (najčešće Petrom Škuletićem i Dankom Lazovićem) i tako pobrao simpatije Grobara. Na isti način ih je ohrabrio letos, najpre je imao petlju da preuzme razvaljen tim od Ivana Tomića (nijednom u prve četiri utakmice sezone nije počeo sa dva špica), zatim da spoji igrače kojima je u opisu posla da postižu golove. Uglavnom se oslanjao na tandem Uroš Đurđević - Valeri Božinov, njih dvojica su počela zajedno pet utakmica i na svakoj je Partizan pobedio (uz samo jedan primljen gol, što se u Nikolićevoj postavci objašnjava početkom odbrane iz napadačke linije), što dovodi do začuđujućeg pitanja: zašto je sad rastavio dobitnu kombinaciju, zaboravljajući nepisani sportski postulat da se pobednički tim ne menja.

Povrh svega: kakvu poruku šalje Marko Nikolić eksperimentom da protiv Bačke, pretposlednje ekipe na tabeli, kreće sa jednim napadačem? Nije li logičnije da takav tim, opredeljen samo da tuče rivala, pritisne sa čak tri napadača, razigra Nikolu Đurđića i(li)Dušana Vlahovića, dobije aplauz više? Ako je to moguće od ono malo publike.

Zato bi već od petka i meča sa Napretkom (17 časova), za dobro Partizana, Marko Nikolićmorao da se vrati opredeljenju sa dva špica. Sve ostalo je improvizacija. U neskladu sa klubom koji predstalja i čiji je sportski direktor Ivica Iliev nekad igrao u paru sa Andrijom Delibašićem (prvi) i Gabrijelom Kleom (drugi mandat).

E, to je (bio) Partizan!

KO JE IGRAO ZA PARTIZAN OVE JESENI U ŠPICU

SUPERLIGA

Božinov - Radović (Vojvodina, 1:3)
Božinov - Đurđić (Javor, 2:0)
Božinov - Đurđić (Čukarički, 1:0)
Božinov - Đurđić (Spartak, 1:2)
Božinov - Radović (Rad, 4:0)
Đurđević - Božinov (Borac, 2:0)
Đurđević - Božinov (Crvena zvezda, 1:0)
Đurđević - Đurđić (Metalac, 1:0)
Đurđević - Đurđić (Mladost, 3:1)
Đurđević - Božinov (Voždovac, 3:0)
Đurđević - Đurđić (Radnički Niš, 1:1)
Đurđević - Božinov (Radnik, 3:1)
Đurđević - Božinov (Novi Pazar, 4:0)
Đurđević - Leonardo (Bačka, 1:0)

KUP SRBIJE

Đurđević - Đurđić (Napredak, 3:1)
Božinov - Đurđević (Žarkovo, 2:0)

Napomena: u obzir su uzeti samo mečevi pod komandom Marka Nikolića

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar