Одбачена апелација РС о војној имовини

Уставни суд БиХ одбацио је данас као недопуштену апелацију Републике Српске против пресуде Суда БиХ којом је утврђено право својине у корист БиХ над перспективном војном имовином на Хан Пијеску.

Република Српска 23.11.2016 | 13:21
Одбачена апелација РС о војној имовини
У образложењу се наводи да је апелација одбачена као недопуштена зато што је преурањена јер је поднесена прије доношења одлуке надлежног суда о изјављеном правном лијеку.

Из Уставног суда БиХ наводе да је апелант - Република Српска 27. септембра изјавила ревизију Суду БиХ против другостепене пресуде, те да је у интересу апеланта да се исцрпе све могућности одлучивања пред редовним судовима у складу са позитивним прописима.

С обзиром на изузетке предвиђене у одредбама Закона о парничном поступку пред Судом БиХ, према којем надлежни суд може да допусти ревизију у свим предметима, Уставни суд би прејудицирао то питање доношењем своје одлуке прије него што се надлежни суд изјасни о изјављеној ревизији.

Након доношења одлуке о захтјеву Републике Српске за ревизију против другостепене пресуде, независно од њене садржине, апелант има могућност да поново поднесе апелацију.

У складу са закључком да је апелација преурањена, Уставни суд је оцијенио да нема основа за разматрање приједлога Републике Српске за доношење привремене мјере за обустављање извршења одлука Суда БиХ.

Из Уставног суда БиХ подсјећају да је првостепеном пресуда Суда БиХ утврђено право својине БиХ на непокретностима уписаним у привременом листу непокретности Републичке управе за геодетске и имовинскоправне послове, које чине објекат Министарства одбране и пашњак четврте класе, укупне површине 11.474 метара квадратних.

Пресудом је наложено Републичкој управи за геодетске и имовинскоправне послове да укњижи права својине на БиХ на наведеним непокретностима и да избрише уписа свих права апеланткиње као тужене уписане на предметним непокретностима, што је Република Српска дужна да трпи.

Уставни суд БиХ одбацио је данас један број апелација као недопустиве јер јер захтјеви апеланата нису били оправдани.

Суд је одбацио један број апелација које су поднесене неблаговремено, након протека рока за подношење апелације, или преурањено, односно у случајевима у којим је утврђено да апеланти нису искористили све расположиве правне лијекове у претходном поступку.

Одлучујући о апелацијама у вези са доношењем одлука у разумном року, о допустивости и меритуму, Уставни суд је донио један број одлука којим је установљена повреда права апеланата на правично суђење, односно одбио је као неосноване апелације у случајевима у којим је закључио да такве повреде није било.

У свим случајевима у којим је утврдио постојање повреда права апеланата на правично суђење Уставни суд је наложио надлежним судовима или управним органима да хитно окончају поступке, те да га у року од три мјесеца од дана достављања одлуке обавијесте о мјерама које су предузете с циљем њиховог извршења.

(Срна)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Србин

23.11.2016 13:14

Кренуло је отимање земље Србима. Сутра ни моја куца неце бити моја. Уставни суд Бих излази из оквира закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.11.2016 13:30

Ето ти одма знас да је изасао из оквира закона.БиХ војска мора да има своју имовину нема ту моје твоје.

Name

босњак

23.11.2016 13:35

Ста си ти неки правник

Name

босњак

23.11.2016 13:35

Ово је и твоја дрзава

Name

Фоо

23.11.2016 14:06

Какво отимање јаруго, суд је рекао да цека одлуку другог. Не занм гдје ти видис отимање.

Name

Србин

23.11.2016 14:08

да је моја дрзава убијање Срба би било злоцин, а Насер Ориц и слицни у затвору...не треба бити правник па да знас да Уставни суд одузима теериторију РС, циме смањује уставно загарантованих 49%

Name

Геодет

23.11.2016 15:37

Какве везе има твоја кућа са државном имовином?

Name

Драган

23.11.2016 13:38

Војна имовина не мозе бити укњизена на БИХ-а без Републике Српске све друго би била отимацина противна свим законима.Ако је несто припало Републици Српској у Дејтону а јесте онда је то њезино власниство и нико нема право да јој га отима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Драгане...

23.11.2016 14:47

Па хајде, буди искрен према самом себи и реци нам - циме је то настала РС него отимацином територије од БиХ? "Ако је несто припадало БиХ и било њено власниство, нико нема право да јој га отима..." И ста сад??

Name

Србин

23.11.2016 15:11

РС је насталаја у брорби српског народа против исламског екстремизма

Name

балијаћ, слусај вамо

23.11.2016 15:16

А одакле си ти дошао па да својаташ Босну? Босна је српска увијек била и увијек ће бити, а српска је ствар како ће је назвати, да ли Р.Српска или БиХ или како им се ћефне. Коме се не свиђа марш у турску.

Name

Дон Корлеоне

23.11.2016 13:52

Није ни чудо што Српска изгуби сваки спор, кад је заступају квази правници,који не знају ни процедуру однодно поступак,па се њихове апелације одбацују. Сваки правник зна, да се апелација уставном суду мозе упутити,тек кад се искористе сва правна средства. Резимски писари то не знају,чиме поред себе брукају и Српску.Није ово прво пут, да се у важним предметима њихови поднесци одбацују. Сјетите се жалбе референдумске комисије,која је као недопустена одбачена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.11.2016 14:25

Такви су правници какве их је Милорад Додик поставио, јер он гледа који су подобни а не способни јер да су способни и да имају савјест и знање прво би њега и његов криминал процесуирали.

Name

Србине

23.11.2016 15:00

Отвори оци па погледај прво у свој тањир ста сам ја крив па онда нападај другог зар не видис да нико нејма ниста људи гладни зато има стара немој да му дас превисе да буде сит онда це те истуци док је гладан тако га дрзи онда те слуса таква је политика кад не будес знао ко је нацелник или одборнок онда це бити боље зато се удризите да је лопв лопов криминалц криминалац а не србн хрват или муслиман док буду срби хрвати и муслимани нејма ту зивота ни за једне схватите једном

Name

БијеН-а

23.11.2016 15:16

Ви би сте да вам поново Срби праве дрзаву? Наивно.

Name

Дејтон

23.11.2016 15:36

По Дејтонском мировном споразуму и по Дејтонском уставу Босне и Херецеговине не постоје Оружане снаге БиХ, већ постоје Војска Републике Српске и Војска Федерацијхе БиХ. Према томе не може ни имовина Републике Српске бити уписана ни на какво МО БиХ или ОС БиХ. Друго је питање што је Драган Чавић са СДС-ом 2005. године продао Војску Републике Српске у Сарајево без икаквог правног и уставног основа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

настави сањати

23.11.2016 17:26

И ста се десило када си се пробудио??

Name

Ха ха ха

23.11.2016 16:01

Какви правници раде у влади Републике Српске? Они којима не би дали ни три нацртане овце да цувају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саја

23.11.2016 18:36

Хан Пијесак није планина! Према томе, каже се "у Хан Пијеску" а не "на Хан Пијеску".

ОДГОВОРИТЕ