Odbačena apelacija RS o vojnoj imovini

Ustavni sud BiH odbacio je danas kao nedopuštenu apelaciju Republike Srpske protiv presude Suda BiH kojom je utvrđeno pravo svojine u korist BiH nad perspektivnom vojnom imovinom na Han Pijesku.

Republika Srpska 23.11.2016 | 13:21
Odbačena apelacija RS o vojnoj imovini
U obrazloženju se navodi da je apelacija odbačena kao nedopuštena zato što je preuranjena jer je podnesena prije donošenja odluke nadležnog suda o izjavljenom pravnom lijeku.

Iz Ustavnog suda BiH navode da je apelant - Republika Srpska 27. septembra izjavila reviziju Sudu BiH protiv drugostepene presude, te da je u interesu apelanta da se iscrpe sve mogućnosti odlučivanja pred redovnim sudovima u skladu sa pozitivnim propisima.

S obzirom na izuzetke predviđene u odredbama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, prema kojem nadležni sud može da dopusti reviziju u svim predmetima, Ustavni sud bi prejudicirao to pitanje donošenjem svoje odluke prije nego što se nadležni sud izjasni o izjavljenoj reviziji.

Nakon donošenja odluke o zahtjevu Republike Srpske za reviziju protiv drugostepene presude, nezavisno od njene sadržine, apelant ima mogućnost da ponovo podnese apelaciju.

U skladu sa zaključkom da je apelacija preuranjena, Ustavni sud je ocijenio da nema osnova za razmatranje prijedloga Republike Srpske za donošenje privremene mjere za obustavljanje izvršenja odluka Suda BiH.

Iz Ustavnog suda BiH podsjećaju da je prvostepenom presuda Suda BiH utvrđeno pravo svojine BiH na nepokretnostima upisanim u privremenom listu nepokretnosti Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove, koje čine objekat Ministarstva odbrane i pašnjak četvrte klase, ukupne površine 11.474 metara kvadratnih.

Presudom je naloženo Republičkoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove da uknjiži prava svojine na BiH na navedenim nepokretnostima i da izbriše upisa svih prava apelantkinje kao tužene upisane na predmetnim nepokretnostima, što je Republika Srpska dužna da trpi.

Ustavni sud BiH odbacio je danas jedan broj apelacija kao nedopustive jer jer zahtjevi apelanata nisu bili opravdani.

Sud je odbacio jedan broj apelacija koje su podnesene neblagovremeno, nakon proteka roka za podnošenje apelacije, ili preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojim je utvrđeno da apelanti nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove u prethodnom postupku.

Odlučujući o apelacijama u vezi sa donošenjem odluka u razumnom roku, o dopustivosti i meritumu, Ustavni sud je donio jedan broj odluka kojim je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, odnosno odbio je kao neosnovane apelacije u slučajevima u kojim je zaključio da takve povrede nije bilo.

U svim slučajevima u kojim je utvrdio postojanje povreda prava apelanata na pravično suđenje Ustavni sud je naložio nadležnim sudovima ili upravnim organima da hitno okončaju postupke, te da ga u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste o mjerama koje su preduzete s ciljem njihovog izvršenja.

(Srna)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Srbin

23.11.2016 13:14

Krenulo je otimanje zemlje Srbima. Sutra ni moja kuca nece biti moja. Ustavni sud Bih izlazi iz okvira zakona.

ODGOVORITE
Name

re

23.11.2016 13:30

Eto ti odma znas da je izasao iz okvira zakona.BiH vojska mora da ima svoju imovinu nema tu moje tvoje.

Name

bosnjak

23.11.2016 13:35

Sta si ti neki pravnik

Name

bosnjak

23.11.2016 13:35

Ovo je i tvoja drzava

Name

Foo

23.11.2016 14:06

Kakvo otimanje jarugo, sud je rekao da ceka odluku drugog. Ne zanm gdje ti vidis otimanje.

Name

Srbin

23.11.2016 14:08

da je moja drzava ubijanje Srba bi bilo zlocin, a Naser Oric i slicni u zatvoru...ne treba biti pravnik pa da znas da Ustavni sud oduzima teeritoriju RS, cime smanjuje ustavno zagarantovanih 49%

Name

Geodet

23.11.2016 15:37

Kakve veze ima tvoja kuća sa državnom imovinom?

Name

Dragan

23.11.2016 13:38

Vojna imovina ne moze biti uknjizena na BIH-a bez Republike Srpske sve drugo bi bila otimacina protivna svim zakonima.Ako je nesto pripalo Republici Srpskoj u Dejtonu a jeste onda je to njezino vlasnistvo i niko nema pravo da joj ga otima...

ODGOVORITE
Name

E moj Dragane...

23.11.2016 14:47

Pa hajde, budi iskren prema samom sebi i reci nam - cime je to nastala RS nego otimacinom teritorije od BiH? "Ako je nesto pripadalo BiH i bilo njeno vlasnistvo, niko nema pravo da joj ga otima..." I sta sad??

Name

Srbin

23.11.2016 15:11

RS je nastalaja u brorbi srpskog naroda protiv islamskog ekstremizma

Name

balijać, slusaj vamo

23.11.2016 15:16

A odakle si ti došao pa da svojataš Bosnu? Bosna je srpska uvijek bila i uvijek će biti, a srpska je stvar kako će je nazvati, da li R.Srpska ili BiH ili kako im se ćefne. Kome se ne sviđa marš u tursku.

Name

Don Korleone

23.11.2016 13:52

Nije ni čudo što Srpska izgubi svaki spor, kad je zastupaju kvazi pravnici,koji ne znaju ni proceduru odnodno postupak,pa se njihove apelacije odbacuju. Svaki pravnik zna, da se apelacija ustavnom sudu moze uputiti,tek kad se iskoriste sva pravna sredstva. Rezimski pisari to ne znaju,čime pored sebe brukaju i Srpsku.Nije ovo prvo put, da se u važnim predmetima njihovi podnesci odbacuju. Sjetite se žalbe referendumske komisije,koja je kao nedopustena odbačena.

ODGOVORITE
Name

Marko

23.11.2016 14:25

Takvi su pravnici kakve ih je Milorad Dodik postavio, jer on gleda koji su podobni a ne sposobni jer da su sposobni i da imaju savjest i znanje prvo bi njega i njegov kriminal procesuirali.

Name

Srbine

23.11.2016 15:00

Otvori oci pa pogledaj prvo u svoj tanjir sta sam ja kriv pa onda napadaj drugog zar ne vidis da niko nejma nista ljudi gladni zato ima stara nemoj da mu das previse da bude sit onda ce te istuci dok je gladan tako ga drzi onda te slusa takva je politika kad ne budes znao ko je nacelnik ili odbornok onda ce biti bolje zato se udrizite da je lopv lopov kriminalc kriminalac a ne srbn hrvat ili musliman dok budu srbi hrvati i muslimani nejma tu zivota ni za jedne shvatite jednom

Name

BijeN-a

23.11.2016 15:16

Vi bi ste da vam ponovo Srbi prave drzavu? Naivno.

Name

Dejton

23.11.2016 15:36

Po Dejtonskom mirovnom sporazumu i po Dejtonskom ustavu Bosne i Herecegovine ne postoje Oružane snage BiH, već postoje Vojska Republike Srpske i Vojska Federacijhe BiH. Prema tome ne može ni imovina Republike Srpske biti upisana ni na kakvo MO BiH ili OS BiH. Drugo je pitanje što je Dragan Čavić sa SDS-om 2005. godine prodao Vojsku Republike Srpske u Sarajevo bez ikakvog pravnog i ustavnog osnova.

ODGOVORITE
Name

nastavi sanjati

23.11.2016 17:26

I sta se desilo kada si se probudio??

Name

Ha ha ha

23.11.2016 16:01

Kakvi pravnici rade u vladi Republike Srpske? Oni kojima ne bi dali ni tri nacrtane ovce da cuvaju.

ODGOVORITE
Name

Saja

23.11.2016 18:36

Han Pijesak nije planina! Prema tome, kaže se "u Han Pijesku" a ne "na Han Pijesku".

ODGOVORITE