Како медицинске сестре избјегавају епидемије грипа и прехлада

Имају интензивно радно време, окружене су људима угроженог имуног система и још су у сталном контакту са пацијентима. Али упркос томе медицинске сестре ретко оболевају. Јесте ли се икад запитали зашто је то тако? Пре свега, важно је да медицинске сестре воде адекватну бригу о свом здрављу, како би биле у стању да брину о другима.

Здравље 23.11.2016 | 10:05
Како медицинске сестре избјегавају епидемије грипа и прехлада
Осим што редовно перу руке и никад не заборављају да се вакцинишу против грипа, медицинске сестре имају одличне савете помоћу којих ћете одржати јак имуни систем и избећи епидемије вируса.

Ово су њихових седам савета:

1. Никада не дирају лице рукама

“Како и сами знамо, вируси и бактерије се најчешће преносе рукама, устима и носом - наглашава Николета Константин, медицинска сестра из Северне Каролине. Додаје како је она развила здраву навику и да никад не додирује лице, а ако треба да се почеша по носу ,користи марамице или подлактицу. Такође, никад рукама не трља очи. Николета истиче како капљице од кијања могу пренети бактерије до готово једног метра и зато она, док није на послу, не прилази близу прехлађених особа.

2. Хигијена им је на првом месту, чак и када нису на послу

Старе навике умиру тешко, и када је реч о бризи за здравље, то је одлична ствар. Брига о хигијени за мединцинске сестре не престаје ни у једном тренутку.

“Теретана је прави извор бактерија”, каже медицинска сестра из Аризоне која справу за вежбање пре коришћења прво обрише марамицама за дезинфекцију. После вежбања и чим дође кући, руке пере водом и сапуном. Алкохолне дезинфекцијске марамице увек носи са собом па чак и када иде у куповину. Стога иде толико далеко да и ручке од корпи увек добро пребрише марамицама.

3. Бирају здраве намирнице

Интензиван дневни ритам и ручак с ногу могу довести до развијања лоших и нездравих прехрамбених навика. Зато медицинске сестре имају трик. Оне унапред планирају шта ће јести, тако да најчешће носе запаковани оброк од куће. Пажљиво перу сваку намирницу и бирају здраву храну како би свакодневно дизале свој имунитет. Храна која ће подићи ваш имунитет су јогурт, кокошја супа, слатки кромпир, печурке... На послу имају правило да не деле свој оброк како међусобно не би пренеле бактерије.

4. Упркос прековременом раду, не заборављају да шетају

Призначете да након радног времена шетња на свежем ваздуху и те како прија. На путу до куће Клер Шустер, медицинска сестра из Њујорка, изађе једну станицу пре своје како би ходала. Према једном истраживању, 30 до 45 минута ходања дневно повећа број имуних ћелија у телу и смањује ризик од прехлада за високих 40 одсто.

5. Искоришћавају сав свој годишњи одмор

Како би избегла накупљање стреса и негативне енергије, Шустерова не оставља ниједан дан годишњег одмора неискоришћен.

“То ми је врло битно да напуним батерије и да сам опет спремна на све изазове које мој посао захтева. Ако се не бринем за себе, нећу моћи ни о другима”, рекла је.

6. Не потискујте своја осећања

Радим с пацијентима који болују од рака, па се свакодневно сусрећем са животним причама због којих ми се срце цепа, рекла је једна медицинска сестра. Додаје да је једно време о томе ћутала, стално размишљала шта још може учинити за њих. Али након неког времена приметила је како је муче тескоба и страх и одлучила је да престане. Отишла је да разговара с психологом.

“Када су сви ти моји осећаји изашли на видело, одмах сам се осећала боље. Немојте се бојати разговора”, рекла је.

7. Оптимистичне су

Можда ово звучи отрцано, али она добра, стара монтипајтоновска “увек гледај на живот са ведрије стране” има и те како позитивно дејство, попут побољшања имуног система. Америчка медицинска сестра Пејџ Робертс унела је правило у клиници према којем су сви морали да записују позитивне ствари које су им се догодиле тог дана. Након четири године успели су да прикупе 7000 позитивних ствари, што је заиста завидан број. Број боловања се преполовио.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар