Kako medicinske sestre izbjegavaju epidemije gripa i prehlada

Imaju intenzivno radno vreme, okružene su ljudima ugroženog imunog sistema i još su u stalnom kontaktu sa pacijentima. Ali uprkos tome medicinske sestre retko obolevaju. Jeste li se ikad zapitali zašto je to tako? Pre svega, važno je da medicinske sestre vode adekvatnu brigu o svom zdravlju, kako bi bile u stanju da brinu o drugima.

Zdravlje 23.11.2016 | 10:05
Kako medicinske sestre izbjegavaju epidemije gripa i prehlada
Osim što redovno peru ruke i nikad ne zaboravljaju da se vakcinišu protiv gripa, medicinske sestre imaju odlične savete pomoću kojih ćete održati jak imuni sistem i izbeći epidemije virusa.

Ovo su njihovih sedam saveta:

1. Nikada ne diraju lice rukama

“Kako i sami znamo, virusi i bakterije se najčešće prenose rukama, ustima i nosom - naglašava Nikoleta Konstantin, medicinska sestra iz Severne Karoline. Dodaje kako je ona razvila zdravu naviku i da nikad ne dodiruje lice, a ako treba da se počeša po nosu ,koristi maramice ili podlakticu. Takođe, nikad rukama ne trlja oči. Nikoleta ističe kako kapljice od kijanja mogu preneti bakterije do gotovo jednog metra i zato ona, dok nije na poslu, ne prilazi blizu prehlađenih osoba.

2. Higijena im je na prvom mestu, čak i kada nisu na poslu

Stare navike umiru teško, i kada je reč o brizi za zdravlje, to je odlična stvar. Briga o higijeni za medincinske sestre ne prestaje ni u jednom trenutku.

“Teretana je pravi izvor bakterija”, kaže medicinska sestra iz Arizone koja spravu za vežbanje pre korišćenja prvo obriše maramicama za dezinfekciju. Posle vežbanja i čim dođe kući, ruke pere vodom i sapunom. Alkoholne dezinfekcijske maramice uvek nosi sa sobom pa čak i kada ide u kupovinu. Stoga ide toliko daleko da i ručke od korpi uvek dobro prebriše maramicama.

3. Biraju zdrave namirnice

Intenzivan dnevni ritam i ručak s nogu mogu dovesti do razvijanja loših i nezdravih prehrambenih navika. Zato medicinske sestre imaju trik. One unapred planiraju šta će jesti, tako da najčešće nose zapakovani obrok od kuće. Pažljivo peru svaku namirnicu i biraju zdravu hranu kako bi svakodnevno dizale svoj imunitet. Hrana koja će podići vaš imunitet su jogurt, kokošja supa, slatki krompir, pečurke... Na poslu imaju pravilo da ne dele svoj obrok kako međusobno ne bi prenele bakterije.

4. Uprkos prekovremenom radu, ne zaboravljaju da šetaju

Priznačete da nakon radnog vremena šetnja na svežem vazduhu i te kako prija. Na putu do kuće Kler Šuster, medicinska sestra iz Njujorka, izađe jednu stanicu pre svoje kako bi hodala. Prema jednom istraživanju, 30 do 45 minuta hodanja dnevno poveća broj imunih ćelija u telu i smanjuje rizik od prehlada za visokih 40 odsto.

5. Iskorišćavaju sav svoj godišnji odmor

Kako bi izbegla nakupljanje stresa i negativne energije, Šusterova ne ostavlja nijedan dan godišnjeg odmora neiskorišćen.

“To mi je vrlo bitno da napunim baterije i da sam opet spremna na sve izazove koje moj posao zahteva. Ako se ne brinem za sebe, neću moći ni o drugima”, rekla je.

6. Ne potiskujte svoja osećanja

Radim s pacijentima koji boluju od raka, pa se svakodnevno susrećem sa životnim pričama zbog kojih mi se srce cepa, rekla je jedna medicinska sestra. Dodaje da je jedno vreme o tome ćutala, stalno razmišljala šta još može učiniti za njih. Ali nakon nekog vremena primetila je kako je muče teskoba i strah i odlučila je da prestane. Otišla je da razgovara s psihologom.

“Kada su svi ti moji osećaji izašli na videlo, odmah sam se osećala bolje. Nemojte se bojati razgovora”, rekla je.

7. Optimistične su

Možda ovo zvuči otrcano, ali ona dobra, stara montipajtonovska “uvek gledaj na život sa vedrije strane” ima i te kako pozitivno dejstvo, poput poboljšanja imunog sistema. Američka medicinska sestra Pejdž Roberts unela je pravilo u klinici prema kojem su svi morali da zapisuju pozitivne stvari koje su im se dogodile tog dana. Nakon četiri godine uspeli su da prikupe 7000 pozitivnih stvari, što je zaista zavidan broj. Broj bolovanja se prepolovio.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar