Губе се трагови замрзнуте пилетине?!

Надлежни у Србији и Црној Гори негирају да је у приватизовани дио барске луке стигло смрзнуто месо.

Србија 23.11.2016 | 09:59
Губе се трагови замрзнуте пилетине?!
Турски "Порт оф Адрија" из Бара наводи да нису примали залеђене пошиљке. Најава да пристиже брод са товаром смрзнутог меса у луку Бар, намијењен потрошачима на Балкану, "одледила" је све државне службе и унијела панику у народ.

И док је прича кренула о свињетини старој тридесетак година, ових дана, процурила је информација да се у приватизованом дијелу барске луке претовара смрзнута пилетина.

Незванично, заплијењена је мања количина меса на административном прелазу између КиМ и Србије.

Ниједна од ових информација није званично потврђена, а надлежне институције у Србији и Црној Гори демантују покушај шверца.

Управа царина Црне Горе негирала је да су цариници заплијенили месо коме је истекао рок трајања. И главни ветеринарски инспектор Мирјана Драшковић тврди да преко барске луке није пристигло неисправно месо. У приватизованом дијелу Луке Бар, фирма "Порт оф Адрија" која претовара контејнере, наводи да су нетачне информације да се преко њихових излаза претовара "спорно" месо из Турске.

Чак и Драган Никовић, комерцијални директор Луке, тврди да у посљедња два мјесеца није претоварано смрзнуто месо, већ само замрзнута риба.

Купац не може да препозна да ли је месо било замрзнуто или не Декан Ветеринарског факултета у Београду Владо Теодоровић објађњава да када се месо замрзне, стају сви процеси, осим липолизе, промјене на мастима. А то значи да што је месо масније, има мањи рок употребе.

"Нема никакве исплативости да се месо држи годинама, јер нико неће тако дуго да плаћа енергенте", објашњава професор Теодоровић.

"Од прије пола године и у Србији је забрањен увоз меса старијег од шест мјесеци, без обзира на то што су рокови важења дужи. А код одмрзавања уз драстичан пад у квалитету пријете и бактерије салмонела и камфилобактер. Нарочито код пернатих животиња, гдје је повећан ризик у односу на друга меса. Купац не може да препозна да ли је месо одмрзнуто или не, када га купује у месници или маркету", каже професор.

Теодоровић објашњава и појаву смрзнутог меса из Аргентине и Бразила.

"Суштина је што неке земље не испуњавају све одредбе конвенција о месу, па 'извозе' робу преко Албаније, Косова у Србију на црно", истиче професор.

"Појачана контрола због миграната је добродошла јер је у посљедње вријеме практично граница затворена за шверц. Појединци су искористили то што је рок употребе замрзнутог меса у Србији 12 мјесеци, а у земаљама ЕУ само шест, па кад то истекне, за релативно мале паре продају смрзнуто месо", објшњава професор.

Он истиче да то месо није отровно, али је зато ниског квалитета.

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БОСАНАЦ

23.11.2016 14:43

НАРАВНО НЕСТО МОРА И ДРЗАВА ДА УЦИНИ ВЕЦА КОЛИЦИНА ЈЕ ЗАВРСИлА ; У СТОМАЦИМА ГЛАДНОГ НАРОДА И КАЗЕТЕ САЛАМОНЕЛА СВЕ ПРЕКО НЕДУЗНОГ НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ