Gube se tragovi zamrznute piletine?!

Nadležni u Srbiji i Crnoj Gori negiraju da je u privatizovani dio barske luke stiglo smrznuto meso.

Srbija 23.11.2016 | 09:59
Gube se tragovi zamrznute piletine?!
Turski "Port of Adrija" iz Bara navodi da nisu primali zaleđene pošiljke. Najava da pristiže brod sa tovarom smrznutog mesa u luku Bar, namijenjen potrošačima na Balkanu, "odledila" je sve državne službe i unijela paniku u narod.

I dok je priča krenula o svinjetini staroj tridesetak godina, ovih dana, procurila je informacija da se u privatizovanom dijelu barske luke pretovara smrznuta piletina.

Nezvanično, zaplijenjena je manja količina mesa na administrativnom prelazu između KiM i Srbije.

Nijedna od ovih informacija nije zvanično potvrđena, a nadležne institucije u Srbiji i Crnoj Gori demantuju pokušaj šverca.

Uprava carina Crne Gore negirala je da su carinici zaplijenili meso kome je istekao rok trajanja. I glavni veterinarski inspektor Mirjana Drašković tvrdi da preko barske luke nije pristiglo neispravno meso. U privatizovanom dijelu Luke Bar, firma "Port of Adrija" koja pretovara kontejnere, navodi da su netačne informacije da se preko njihovih izlaza pretovara "sporno" meso iz Turske.

Čak i Dragan Niković, komercijalni direktor Luke, tvrdi da u posljednja dva mjeseca nije pretovarano smrznuto meso, već samo zamrznuta riba.

Kupac ne može da prepozna da li je meso bilo zamrznuto ili ne Dekan Veterinarskog fakulteta u Beogradu Vlado Teodorović objađnjava da kada se meso zamrzne, staju svi procesi, osim lipolize, promjene na mastima. A to znači da što je meso masnije, ima manji rok upotrebe.

"Nema nikakve isplativosti da se meso drži godinama, jer niko neće tako dugo da plaća energente", objašnjava profesor Teodorović.

"Od prije pola godine i u Srbiji je zabranjen uvoz mesa starijeg od šest mjeseci, bez obzira na to što su rokovi važenja duži. A kod odmrzavanja uz drastičan pad u kvalitetu prijete i bakterije salmonela i kamfilobakter. Naročito kod pernatih životinja, gdje je povećan rizik u odnosu na druga mesa. Kupac ne može da prepozna da li je meso odmrznuto ili ne, kada ga kupuje u mesnici ili marketu", kaže profesor.

Teodorović objašnjava i pojavu smrznutog mesa iz Argentine i Brazila.

"Suština je što neke zemlje ne ispunjavaju sve odredbe konvencija o mesu, pa 'izvoze' robu preko Albanije, Kosova u Srbiju na crno", ističe profesor.

"Pojačana kontrola zbog migranata je dobrodošla jer je u posljednje vrijeme praktično granica zatvorena za šverc. Pojedinci su iskoristili to što je rok upotrebe zamrznutog mesa u Srbiji 12 mjeseci, a u zemaljama EU samo šest, pa kad to istekne, za relativno male pare prodaju smrznuto meso", objšnjava profesor.

On ističe da to meso nije otrovno, ali je zato niskog kvaliteta.

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BOSANAC

23.11.2016 14:43

NARAVNO NESTO MORA I DRZAVA DA UCINI VECA KOLICINA JE ZAVRSIlA ; U STOMACIMA GLADNOG NARODA I KAZETE SALAMONELA SVE PREKO NEDUZNOG NARODA.

ODGOVORITE