Нова Топола: Лекције у школи, пракса на њиви

Милан Алексић, ученик Пољопривредне школе из Душанова код Нове Тополе, ђачке лекције свакодневно примјењује у пракси.

Република Српска 23.11.2016 | 09:20
Нова Топола: Лекције у школи, пракса на њиви
Послије повратка из школе у Градишки, овај младић сједа на трактор и обрађује њиве у оближњим Сеферовцима. Ове јесени узорао је десетине хектара лијевчанске равнице.

"Одувијек сам волио пољопривреду. Са оцем Предрагом сам у дјетињству почео радити многе сеоске послове. Послије завршетка основне школе у Новој Тополи нисам имао дилема у вези наставка школовања", испричао је за „ЕуроБлиц“ Милан у паузи јесење сјетве, користећи сунчано и суво вријеме како би, прије хладних дана и првих киша, обрадио што веће површине.

Дани овог узорног и вриједног ученика Пољопривредне школе су у потпуности испуњени.

"Устајем рано, много прије свитања. Аутобусом путујем у школу двадесетак километара у једном правцу. Послије наставе и ручка, одлажем уџбенике и свеске пуне лекција, а хватам се трактора и механизације. Радим до касно навече, зависно од сезоне а школско градиво учим прије спавања", описује Милан Алексић свој дневни распоред. Напомиње да му то није тешко, а своју будућност види управо у селу и пољопривреди.

"Планирам студије на Пољопривредном факултету, смијер заштита биља. Сматрам да је то кључно за успијех у производњи јер се сваке године боримо против свакојаких наметника, инсеката, штеточина и биљних болести", одлучан је овај млади пољопривредник, којег увелико хвале његови укућани и комшије.

Миланови вршњаци имају другачије снове, већином о лагодном животу у иностранству и неупоредиво лакшем послу од обраде земљишта. Овај ученик жуљевитих руку, сматра да се у селу може добро живјети.

"Не оскудјевам ни у слободном времену. Важно је само добро планирање обавеза. Имам времена за изласке, волим музику, забаву. Мојим вршњацима у школи је несхватљиво то што радим, али тако сам навикао и не могу се мијењати", испричао је Милан окружен много старијим комшијама који се, исто као и он, боре са временом да ураде што више послова прије зиме а потом паркирају механизацију до прољећа.

Анегдота

Цијела Миланова породица, отац Предраг, мама Драгана, сестра Милица и бака Косана, бави се пољопривредом. О Милану постоји и више анегдота.

"Када сам био млађи, нисам се ни видио из кабине. Због тога су комшије говориле мојима да обрате пажњу јер трактор оре без возача", испричао је Милан анегдоту којој се често смију његови укућани.

(ЕуроБлиц)
(Фото: М. Пилиповић / РАС Србија)

Коментари / 0

Оставите коментар