Nova Topola: Lekcije u školi, praksa na njivi

Milan Aleksić, učenik Poljoprivredne škole iz Dušanova kod Nove Topole, đačke lekcije svakodnevno primjenjuje u praksi.

Republika Srpska 23.11.2016 | 09:20
Nova Topola: Lekcije u školi, praksa na njivi
Poslije povratka iz škole u Gradiški, ovaj mladić sjeda na traktor i obrađuje njive u obližnjim Seferovcima. Ove jeseni uzorao je desetine hektara lijevčanske ravnice.

"Oduvijek sam volio poljoprivredu. Sa ocem Predragom sam u djetinjstvu počeo raditi mnoge seoske poslove. Poslije završetka osnovne škole u Novoj Topoli nisam imao dilema u vezi nastavka školovanja", ispričao je za „EuroBlic“ Milan u pauzi jesenje sjetve, koristeći sunčano i suvo vrijeme kako bi, prije hladnih dana i prvih kiša, obradio što veće površine.

Dani ovog uzornog i vrijednog učenika Poljoprivredne škole su u potpunosti ispunjeni.

"Ustajem rano, mnogo prije svitanja. Autobusom putujem u školu dvadesetak kilometara u jednom pravcu. Poslije nastave i ručka, odlažem udžbenike i sveske pune lekcija, a hvatam se traktora i mehanizacije. Radim do kasno naveče, zavisno od sezone a školsko gradivo učim prije spavanja", opisuje Milan Aleksić svoj dnevni raspored. Napominje da mu to nije teško, a svoju budućnost vidi upravo u selu i poljoprivredi.

"Planiram studije na Poljoprivrednom fakultetu, smijer zaštita bilja. Smatram da je to ključno za uspijeh u proizvodnji jer se svake godine borimo protiv svakojakih nametnika, insekata, štetočina i biljnih bolesti", odlučan je ovaj mladi poljoprivrednik, kojeg uveliko hvale njegovi ukućani i komšije.

Milanovi vršnjaci imaju drugačije snove, većinom o lagodnom životu u inostranstvu i neuporedivo lakšem poslu od obrade zemljišta. Ovaj učenik žuljevitih ruku, smatra da se u selu može dobro živjeti.

"Ne oskudjevam ni u slobodnom vremenu. Važno je samo dobro planiranje obaveza. Imam vremena za izlaske, volim muziku, zabavu. Mojim vršnjacima u školi je neshvatljivo to što radim, ali tako sam navikao i ne mogu se mijenjati", ispričao je Milan okružen mnogo starijim komšijama koji se, isto kao i on, bore sa vremenom da urade što više poslova prije zime a potom parkiraju mehanizaciju do proljeća.

Anegdota

Cijela Milanova porodica, otac Predrag, mama Dragana, sestra Milica i baka Kosana, bavi se poljoprivredom. O Milanu postoji i više anegdota.

"Kada sam bio mlađi, nisam se ni vidio iz kabine. Zbog toga su komšije govorile mojima da obrate pažnju jer traktor ore bez vozača", ispričao je Milan anegdotu kojoj se često smiju njegovi ukućani.

(EuroBlic)
(Foto: M. Pilipović / RAS Srbija)

Komentari / 0

Ostavite komentar