Ево како се Српкиња порађа у Швајцарској

Наслушала сам се прича и прича о страшним искуствима породиља у Србији, па када сам сазнала да сам у другом стању, дуго сам се двоумила да ли да останем у својој родној земљи, или одем “преко” и на свет донесем свог дивног дечака. Колико год сам се трудила да се “натерам” да се породим овде, страх од непознатог био је јачи – у шестом месецу сам се спаковала и отишла код маме у Швајцарску.

Свијет 22.11.2016 | 22:29
Ево како се Српкиња порађа у Швајцарској
Супруг је остао у Србији још неко време, а договор је био да дође за мном у Лугано када се порођај приближи.

Уживала сам та два и по месеца у Лугану, навикавала се на предиван и наизглед лак, али свакако уређен начин живота. За то ми и није требало много времена – знате како се каже, на добре ствари човек се лако навикне. Могу слободно да кажем да су ти моји труднички дани били једни од најлепших у мом животу – лепо је знати да живиш у уређеном систему који брине о свима, да си безбедан на улици и било где да крочиш, да нема неизвесности и страха…

Док нисам сазнала да ме супруг у Београду вара. Све време моје трудноће, чак и док сам била у Србији. Наводно, хтео је да ме остави, али смо баш тада сазнали да ћемо постати родитељи, па се “натерао” да остане са мном због детета. Чим сам сазнала, објаснила сам му да не мора ништа. И тако сам остала сама са бебом која је требало да се роди сваког дана, далеко од земље, далеко од пријатеља… Мама је била уз мене константно и заиста се трудила да надомести све што ми је недостајало.

Тако сам се, тог 15. септембра 2014. породила Швајцарској. То је било најлепше искуство! Пре свега, тренутак и осећај када сам угледала свог малишана, а посебно што је у Швајцарској дозвољено да отац, у мом случају члан породице, присуствује порођају.

И док сам престрављена лежала на столу, спремна да ме “рашчерече”, насмејане и љупке бабице су ми испуњавале сваку жељу, биле су више него пријатне.

У мојој соби су, након порођаја који је протекао лагано и бзо, додали још један кревет да мама спава са мном.

Тих дана сам схватила колико су стручни, професионални и перфектни, у сваком смислу.

Тих неколико дана које сам провела у болници, имала сам осећај да сам у луксузном хотелу!

После порођаја сам добила предиван ручак, чак и безалкохолни шампањац да мама и ја наздравимо!

Лео данас има две године, и предиван је дечак. Остали смо у Лугану, ја сам радила разне послове како бих нам обезбедила средства за живот, а онда је једна мамина пријатељица помогла да се запослим у струци – као фризерка у салону који држи човек са наших простора.

Срећна сам, испуњена и никада нисам зажалила што сам отишла из Србије – иако је било непланирано, то је најбоља одлука коју сам икада донела!

Што се тиче бившег мужа, није ми се више јавио. Дете није желео да упозна. Чула сам да је поново ожењен, и да поново вара…

Ја сам срећна, да срећнија не могу бити. Нисам заљубљена, али верујем да ће и за то доћи време, када буде требало да се деси.

Мој савет будућим родитељима је јасан: идите, уколико имате могућности, постаните родитељи у некој развијеној, европској земљи! Наравно, вратите се у Србију ако желите након тога! Можда се и ја вратим једног дана, никад се не зна…

(Телеграф.рс)
Фото: Профимедиа

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

окановиц самир

22.11.2016 21:43

Отисла и остала..ајој приче мајко моја као да Свицарска само цека хоце ли или неце неко тамо доци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоги

22.11.2016 22:30

Није ни чудо што те варао,држ се ти и даље маме.

Name

Швица

22.11.2016 21:47

Овај чланак нема благе везе са истином. Као прво нико у Швајцарској ко не поседује њихово здравствно осигурање (Кранкенкассе) не може ни трепавицу исчупати. По овој логици свака жена из Србије може отићи да се породи у Швајцарској. Друга неистина је "посао у струци" . Без боравишне визе није могуће радити у Швајцаркој. Наставља се такмичење између Курира и Телеграфа у измишљању вести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

22.11.2016 22:20

Од куд ти знаш да она нема и њихово осигурање и њихово држављанство када је као што каже "отишла код маме"?

Name

Сан

23.11.2016 06:01

Циста глупост

Name

мф

23.11.2016 06:33

За Свица,то је бас тако како ти казес,овдје је ова зена могла родити али ако није имала здравствено осигурање али то не иде без боравне визе,уовом слуцају је овдје несто не изводиво ,ја сам 34 год.у Свајцарској она је једино се са неким вјенцала а мајка јој је била која је то мудро одрадила или је ово све циста лаз сто није ставила ставила име и презиме

Name

па дајте

22.11.2016 23:32

Људи ..она је родила Леона

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

22.11.2016 23:44

Мозда је родјена тамо а слуцајно зивјела у Србији,видите да јој је мати тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

23.11.2016 05:26

Нек си ти светиица. Зене никад не варају. Мозда није хтио да види дете јер није његово итд. А на крају ово је све измисљено и лепо упаковано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

23.11.2016 05:27

Веће глупости нисам прочитао,везе са везом нема. Ако ниси дрзављанин Швице нема ништа од порођаја тамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

23.11.2016 05:42

Бас лепо измисљена прица.Ја сам дјецу добио и остарио у ЦХ и знам да овако несто не одговара истини осим једне цињенице а то је да отац мозе присуствује породјају.Несто слицно је могуце у Француској или Аустрији али не у ЦХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ема

23.11.2016 06:00

Оооо Бозе глупе ли прице. Ово је 100% написао неко ко није изасао из земље Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мака сет

23.11.2016 06:05

И кај се десило кад се пробудила?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

24.11.2016 11:32

Хахаха били лијепи снови

Name

Смјесколина ЦХ

23.11.2016 07:55

Сто се тице порода, двоје сам родила у Свајцарској и стварно је саврсено све (бар је мој слуцај такав). Сви титрају у болници, храна је била као у хотелу, а присуство је било дозвољено мом музу и имала сам право да поведем цак и мајку ако сам хтјела. Е сад сто се тице посла, не мозе се доци тек тако и запослити се ако немате радну дозволу. Такодје, мозете се породити ако овдје не зивите, али зато плацате страва цифру јер немате осигурање. Толико о томе :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

23.11.2016 08:56

Родила га тамо ради папира,али како год албанци дрзе Сцхwеиз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоо

24.11.2016 08:11

Као прво да се Тито роди на простору Свице, а да му један од родитеља није Свицарац, неце видјети папира. Само родјењем на простору Свице се не постаје Свицарац. Друго, заиста не знам тко јој је платио пород, мора да је мама, јер осигурана није била, а пород је платила барем 5000 Франака. За те паре те на балкану у приватној болници позлате. Треце, како је она успјела добити радну дозволу ми је исто тако нејасно. Као балканац који није у ЕУ, скоро да и немас сансе за тако несто. Мозда гријесим, али она Свице никад видјела није.

Name

Кики

23.11.2016 09:45

Сунд. Постаните родитељи у некој развијеној земљи па се вратите у Србију.????? Каква гуска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Кики

24.11.2016 07:02

Није гуска, она је фризерка. :) Дође му га на исто

Name

ауди

24.11.2016 07:49

Мама као вегета у све се мијесала и умијесала па није ни цудо сто те муз варао и на крају оставио.Цитајуци текст до пола сам помислио одмах да га је објавио Информер после видим да је Телеграф сконтам да су ту негдје слицни ако не и исти по објављивању лазних прица на које би само наивни насјели.Незнам само која би то болница тебе примила да се породис ако немас њихово здравствено осигурање које се дебело плаца.Ето ја зивим у Холандији и морас да имас један од најскупљих осигурања да би се зена породила у болници тј морас да имас тај Топ пакет који морас цијелу годину да плацас да би се зена могла породити у болници мада је у Холандији традиција да се зене порадјају код куце једино ако има неких проблема током трудноце да има право да се породи у болници и сто је једино тацно да тад има право муз да буде уз зену док се порадја или неки јос од цланова породице или пријатељ.Све остало је супља прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амстердам

24.11.2016 09:26

Ауди, а знас купити скуп аутиц себи, а здравствено осигурање да ти буде дзаба?е па неиде друг...

Name

ауди

24.11.2016 11:18

Амстердамер,никад нисам бјезао од тога да платим било ста сто ми је потребно па цак и то осигурање.Него сам само коментарисао за ову госпоодју сто прица и писе небулозе које везе немају са стварносцу и истином.Засто лазе народ.Ако си вец у Амстердаму и онда барем теби немам ста да прицам кад све добро знас како то иде и само немој реци да би тако нека зена досла из неке друге дрзаве било то Босна,Србија,,Хрватска и да не набрајам да тако једноставно додје и да се породи јос глуми да су је тако гледали као да це родит краља а не дијете које свака нормална зена роди.Не волим лази и просеравања таман да је моје родјено дијете у питању.

Name

@ауди

24.11.2016 12:47

Ама шта нам држиш предавања,носи се човјече,ако ти је лоше врати се кући,шта нам солите памет из иностранства,иди у п.?

Name

Зељко

24.11.2016 13:52

А сто је неби титрали,,за 5.000 Франака те и масирају.Мама је цикнула ко млада.Свицарска је ок.Али брате све се плаца и то дебело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сербе

24.11.2016 19:22

Све је то измисљено,моје 3 је родено у њемацкој није несто екстра , нема коверте и мита али и овде има јаваслука и гресака.Богатији имају бољи третман а сиротиња се лосије гледа, какви хотели и бакраци то су само сале пале наивни народ.Свугдје мрзе странце и сматрају нас низом класом ,моја дјеца су сколованија ,паметнија и много љепса од домаци и наставници говоре а сто сте досли овде а то сви знају који зиве на западу.Кад ти цује име а тек глас теско ономе које напустио своју земљу и овде си вјецити странац......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сwетто

31.12.2017 21:45

Можеш се породити као туриста овдје наравно и немира платити пород , пород и трошкови су гратис ако било ко од родитеља има кранкекассе . Код мене је био тај случај да сам ја имао папире и кранкассе а нисам био вјенчан са својом супругом нити је она имала боравишне папире и дијете сам пријавио ја себе као родитељ тако да је прије мајке добило аусwеис и псаос у конзулату ..

ОДГОВОРИТЕ