Evo kako se Srpkinja porađa u Švajcarskoj

Naslušala sam se priča i priča o strašnim iskustvima porodilja u Srbiji, pa kada sam saznala da sam u drugom stanju, dugo sam se dvoumila da li da ostanem u svojoj rodnoj zemlji, ili odem “preko” i na svet donesem svog divnog dečaka. Koliko god sam se trudila da se “nateram” da se porodim ovde, strah od nepoznatog bio je jači – u šestom mesecu sam se spakovala i otišla kod mame u Švajcarsku.

Svijet 22.11.2016 | 22:29
Evo kako se Srpkinja porađa u Švajcarskoj
Suprug je ostao u Srbiji još neko vreme, a dogovor je bio da dođe za mnom u Lugano kada se porođaj približi.

Uživala sam ta dva i po meseca u Luganu, navikavala se na predivan i naizgled lak, ali svakako uređen način života. Za to mi i nije trebalo mnogo vremena – znate kako se kaže, na dobre stvari čovek se lako navikne. Mogu slobodno da kažem da su ti moji trudnički dani bili jedni od najlepših u mom životu – lepo je znati da živiš u uređenom sistemu koji brine o svima, da si bezbedan na ulici i bilo gde da kročiš, da nema neizvesnosti i straha…

Dok nisam saznala da me suprug u Beogradu vara. Sve vreme moje trudnoće, čak i dok sam bila u Srbiji. Navodno, hteo je da me ostavi, ali smo baš tada saznali da ćemo postati roditelji, pa se “naterao” da ostane sa mnom zbog deteta. Čim sam saznala, objasnila sam mu da ne mora ništa. I tako sam ostala sama sa bebom koja je trebalo da se rodi svakog dana, daleko od zemlje, daleko od prijatelja… Mama je bila uz mene konstantno i zaista se trudila da nadomesti sve što mi je nedostajalo.

Tako sam se, tog 15. septembra 2014. porodila Švajcarskoj. To je bilo najlepše iskustvo! Pre svega, trenutak i osećaj kada sam ugledala svog mališana, a posebno što je u Švajcarskoj dozvoljeno da otac, u mom slučaju član porodice, prisustvuje porođaju.

I dok sam prestravljena ležala na stolu, spremna da me “raščereče”, nasmejane i ljupke babice su mi ispunjavale svaku želju, bile su više nego prijatne.

U mojoj sobi su, nakon porođaja koji je protekao lagano i bzo, dodali još jedan krevet da mama spava sa mnom.

Tih dana sam shvatila koliko su stručni, profesionalni i perfektni, u svakom smislu.

Tih nekoliko dana koje sam provela u bolnici, imala sam osećaj da sam u luksuznom hotelu!

Posle porođaja sam dobila predivan ručak, čak i bezalkoholni šampanjac da mama i ja nazdravimo!

Leo danas ima dve godine, i predivan je dečak. Ostali smo u Luganu, ja sam radila razne poslove kako bih nam obezbedila sredstva za život, a onda je jedna mamina prijateljica pomogla da se zaposlim u struci – kao frizerka u salonu koji drži čovek sa naših prostora.

Srećna sam, ispunjena i nikada nisam zažalila što sam otišla iz Srbije – iako je bilo neplanirano, to je najbolja odluka koju sam ikada donela!

Što se tiče bivšeg muža, nije mi se više javio. Dete nije želeo da upozna. Čula sam da je ponovo oženjen, i da ponovo vara…

Ja sam srećna, da srećnija ne mogu biti. Nisam zaljubljena, ali verujem da će i za to doći vreme, kada bude trebalo da se desi.

Moj savet budućim roditeljima je jasan: idite, ukoliko imate mogućnosti, postanite roditelji u nekoj razvijenoj, evropskoj zemlji! Naravno, vratite se u Srbiju ako želite nakon toga! Možda se i ja vratim jednog dana, nikad se ne zna…

(Telegraf.rs)
Foto: Profimedia

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

okanovic samir

22.11.2016 21:43

Otisla i ostala..ajoj priče majko moja kao da Svicarska samo ceka hoce li ili nece neko tamo doci.

ODGOVORITE
Name

gogi

22.11.2016 22:30

Nije ni čudo što te varao,drž se ti i dalje mame.

Name

Švica

22.11.2016 21:47

Ovaj članak nema blage veze sa istinom. Kao prvo niko u Švajcarskoj ko ne poseduje njihovo zdravstvno osiguranje (Krankenkasse) ne može ni trepavicu isčupati. Po ovoj logici svaka žena iz Srbije može otići da se porodi u Švajcarskoj. Druga neistina je "posao u struci" . Bez boravišne vize nije moguće raditi u Švajcarkoj. Nastavlja se takmičenje između Kurira i Telegrafa u izmišljanju vesti.

ODGOVORITE
Name

Бојан Нишевић

22.11.2016 22:20

Од куд ти знаш да она нема и њихово осигурање и њихово држављанство када је као што каже "отишла код маме"?

Name

San

23.11.2016 06:01

Cista glupost

Name

mf

23.11.2016 06:33

Za Svica,to je bas tako kako ti kazes,ovdje je ova zena mogla roditi ali ako nije imala zdravstveno osiguranje ali to ne ide bez boravne vize,uovom slucaju je ovdje nesto ne izvodivo ,ja sam 34 god.u Svajcarskoj ona je jedino se sa nekim vjencala a majka joj je bila koja je to mudro odradila ili je ovo sve cista laz sto nije stavila stavila ime i prezime

Name

pa dajte

22.11.2016 23:32

Ljudi ..ona je rodila Leona

ODGOVORITE
Name

m

22.11.2016 23:44

Mozda je rodjena tamo a slucajno zivjela u Srbiji,vidite da joj je mati tamo.

ODGOVORITE
Name

dragan

23.11.2016 05:26

Nek si ti svetiica. Zene nikad ne varaju. Mozda nije htio da vidi dete jer nije njegovo itd. A na kraju ovo je sve izmisljeno i lepo upakovano.

ODGOVORITE
Name

Milica

23.11.2016 05:27

Veće gluposti nisam pročitao,veze sa vezom nema. Ako nisi drzavljanin Švice nema ništa od porođaja tamo...

ODGOVORITE
Name

Mirko

23.11.2016 05:42

Bas lepo izmisljena prica.Ja sam djecu dobio i ostario u CH i znam da ovako nesto ne odgovara istini osim jedne cinjenice a to je da otac moze prisustvuje porodjaju.Nesto slicno je moguce u Francuskoj ili Austriji ali ne u CH.

ODGOVORITE
Name

Ema

23.11.2016 06:00

Oooo Boze glupe li price. Ovo je 100% napisao neko ko nije izasao iz zemlje Srbije.

ODGOVORITE
Name

Maka set

23.11.2016 06:05

I kaj se desilo kad se probudila?

ODGOVORITE
Name

Haha

24.11.2016 11:32

Hahaha bili lijepi snovi

Name

Smjeskolina CH

23.11.2016 07:55

Sto se tice poroda, dvoje sam rodila u Svajcarskoj i stvarno je savrseno sve (bar je moj slucaj takav). Svi titraju u bolnici, hrana je bila kao u hotelu, a prisustvo je bilo dozvoljeno mom muzu i imala sam pravo da povedem cak i majku ako sam htjela. E sad sto se tice posla, ne moze se doci tek tako i zaposliti se ako nemate radnu dozvolu. Takodje, mozete se poroditi ako ovdje ne zivite, ali zato placate strava cifru jer nemate osiguranje. Toliko o tome :)

ODGOVORITE
Name

Pasha

23.11.2016 08:56

Rodila ga tamo radi papira,ali kako god albanci drze Schweiz

ODGOVORITE
Name

Foo

24.11.2016 08:11

Kao prvo da se Tito rodi na prostoru Svice, a da mu jedan od roditelja nije Svicarac, nece vidjeti papira. Samo rodjenjem na prostoru Svice se ne postaje Svicarac. Drugo, zaista ne znam tko joj je platio porod, mora da je mama, jer osigurana nije bila, a porod je platila barem 5000 Franaka. Za te pare te na balkanu u privatnoj bolnici pozlate. Trece, kako je ona uspjela dobiti radnu dozvolu mi je isto tako nejasno. Kao balkanac koji nije u EU, skoro da i nemas sanse za tako nesto. Mozda grijesim, ali ona Svice nikad vidjela nije.

Name

Kiki

23.11.2016 09:45

Sund. Postanite roditelji u nekoj razvijenoj zemlji pa se vratite u Srbiju.????? Kakva guska.

ODGOVORITE
Name

Re Kiki

24.11.2016 07:02

Nije guska, ona je frizerka. :) Dođe mu ga na isto

Name

audi

24.11.2016 07:49

Mama kao vegeta u sve se mijesala i umijesala pa nije ni cudo sto te muz varao i na kraju ostavio.Citajuci tekst do pola sam pomislio odmah da ga je objavio Informer posle vidim da je Telegraf skontam da su tu negdje slicni ako ne i isti po objavljivanju laznih prica na koje bi samo naivni nasjeli.Neznam samo koja bi to bolnica tebe primila da se porodis ako nemas njihovo zdravstveno osiguranje koje se debelo placa.Eto ja zivim u Holandiji i moras da imas jedan od najskupljih osiguranja da bi se zena porodila u bolnici tj moras da imas taj Top paket koji moras cijelu godinu da placas da bi se zena mogla poroditi u bolnici mada je u Holandiji tradicija da se zene poradjaju kod kuce jedino ako ima nekih problema tokom trudnoce da ima pravo da se porodi u bolnici i sto je jedino tacno da tad ima pravo muz da bude uz zenu dok se poradja ili neki jos od clanova porodice ili prijatelj.Sve ostalo je suplja prica.

ODGOVORITE
Name

Amsterdam

24.11.2016 09:26

Audi, a znas kupiti skup autic sebi, a zdravstveno osiguranje da ti bude dzaba?e pa neide drug...

Name

audi

24.11.2016 11:18

Amsterdamer,nikad nisam bjezao od toga da platim bilo sta sto mi je potrebno pa cak i to osiguranje.Nego sam samo komentarisao za ovu gospoodju sto prica i pise nebuloze koje veze nemaju sa stvarnoscu i istinom.Zasto laze narod.Ako si vec u Amsterdamu i onda barem tebi nemam sta da pricam kad sve dobro znas kako to ide i samo nemoj reci da bi tako neka zena dosla iz neke druge drzave bilo to Bosna,Srbija,,Hrvatska i da ne nabrajam da tako jednostavno dodje i da se porodi jos glumi da su je tako gledali kao da ce rodit kralja a ne dijete koje svaka normalna zena rodi.Ne volim lazi i proseravanja taman da je moje rodjeno dijete u pitanju.

Name

@audi

24.11.2016 12:47

Ama šta nam držiš predavanja,nosi se čovječe,ako ti je loše vrati se kući,šta nam solite pamet iz inostranstva,idi u p.?

Name

Zeljko

24.11.2016 13:52

A sto je nebi titrali,,za 5.000 Franaka te i masiraju.Mama je ciknula ko mlada.Svicarska je ok.Ali brate sve se placa i to debelo.

ODGOVORITE
Name

serbe

24.11.2016 19:22

Sve je to izmisljeno,moje 3 je rodeno u njemackoj nije nesto ekstra , nema koverte i mita ali i ovde ima javasluka i gresaka.Bogatiji imaju bolji tretman a sirotinja se losije gleda, kakvi hoteli i bakraci to su samo sale pale naivni narod.Svugdje mrze strance i smatraju nas nizom klasom ,moja djeca su skolovanija ,pametnija i mnogo ljepsa od domaci i nastavnici govore a sto ste dosli ovde a to svi znaju koji zive na zapadu.Kad ti cuje ime a tek glas tesko onome koje napustio svoju zemlju i ovde si vjeciti stranac......

ODGOVORITE
Name

Swetto

31.12.2017 21:45

Možeš se poroditi kao turista ovdje naravno i nemira platiti porod , porod i troškovi su gratis ako bilo ko od roditelja ima krankekasse . Kod mene je bio taj slučaj da sam ja imao papire i krankasse a nisam bio vjenčan sa svojom suprugom niti je ona imala boravišne papire i dijete sam prijavio ja sebe kao roditelj tako da je prije majke dobilo ausweis i psaos u konzulatu ..

ODGOVORITE