ЕП - Представљамо ривале Србије: Турска политика, уздизање Русије, нагазна мина Летонија...

Белгија и Велика Британија тешко да могу нешто да траже у оваквој конкуренцији...

Кошарка 23.11.2016 | 23:00
ЕП - Представљамо ривале Србије: Турска политика, уздизање Русије, нагазна мина Летонија...
Жреб у Истанбулу одлучио је да кошаркашка репрезентација Србије оде у Групу Д, где ће пласман за нокаут фазу тражити против домаћина Турске, али и Русије, Летоније, Велике Британије и Белгије. 

Гледајући, објективно, квалитет српског тима, али и исходе неких претходних лутрија за велика такмичења, први закључак је да се Србија добро прошла и да је добила ривале који ће од Орлова тражити висок ниво посвећености, максималну концентрацију и висок ниво припреме. Али, нису то противници због којих екипа Александра Ђорђевића мора да стрепи. 

Док ће Орлови добити шансу да почну са "пребијањем" неких старих рачуна против Турске, занимљиви окршаји требало би да буду виђени против Летоније и Русије, док би Белгија, а посебно Велика Британија требало да одржи "радну температуру" на високом нивоу. 

ТУРСКА

Оно што домаћина једне од четири групе, потом и завршне фазе Евробаскета краси јесте да велики искорак направи управо онда када је организатор такмичења. Тако је било на Евробаскету 2001. године, када је Југославија управо у финалу сравнила Турску и узела злато. Исти случај поновио се и 2010. на Мундобаскету, када је Србија претрпела једну од највећих неправди и практично јој отето финале са Америма. Турска је и тада отишла до сребра. У међувремену, односно пре и касније, догоди се стрмоглави пад и ретко када догоди се да се Турска нађе и у првих десет селекција на коначној листи.

А какав сценарио чека Турску наредног септембра? Вероватно идентичан. Последњих година земља на два континента уложила је енормну суму новца у клупску кошарку и направила праву империју. Али и даље чека ону праву експлозију на репрезентативном нивоу. Резултате често диригују и политичка дешавања у земљи, а ту се Турска налази на трусном подручју.

Ако је у овом тренутку већ нешто јасно онда је то да дрес неће носити Енес Кантер, управо из политичких разлога. Цела прича води нас у 2011. годину, када је центар Оклахоме последњи пут носио дрес националног тима. Од тада Кантера нема у тиму, а све због његових курдских корена, политичких утицаја председника државе Реџепа Ердогана, али и уске везе са првим човеком Савеза, Хидом Туркоглуом. Његове последње изјаве да је „Кантер издајица народа и да не жели ником сина као што је Енес Кантер“, довољно говори да су искусном центру врата Турске одавно затворена.

Што се остатка екипе тиче, ту је ситуација прилично магловита. Турска има огромну перспективу када су у питању млади играчи, а посебно млађе категорије. Полазимо од суперталентованог бека Филаделфије Фуркана Коркмаза (19), преко центра Омера Јуртсевена (18), до већ искусног Чедија Османа (21), чији је утицај и сада озбиљан. С обзиром да се у 2017. години пуца на медаљу, селектор Атаман покушаће да састави најјачи тим. Ту ће главне улоге имати Омер Ашик, Ерсан Иљасова, Боби Диксон, капитенСинан Гулер и поменути Осман.

Бар у случају Турске не би требало да се доведе у питање учешће НБА играч. Што због поменутих политичких утицаја, али и жеље да се екипа окити одличјем на континенталном такмичењу после 15 година. Уједно и прекине црни низ. Јер на последња три првенства Турска није била ни међу првих десет селекција Европе.

РУСИЈА

Стрмоглави пад руског националног тима практично је кренуо откако је Дејвид Блатнапустио селекторску функцију, накн освојене бронзе на Олимпијским играма у Лондону.

Баћушке су од тада претрпеле много тога. Почев од потпуне смене генерација, а онда и пада на само дно током Евробаскета у Словенији пре три године, иако су на такмичење отишле са етикетом актуелног освајача бронзе. Уследила је пауза на Мундобаскету у Шпанији, а онда и одлазак на Европско првенство прошле године „преко жице“. Јер, дуго се водио рат са Фибом због комплетног расула у националном Савезу. А након што је легендарни Андреј Кириленко изабран на позицију председника, ствари су се изгладиле, мада је Русија доживела још један дебакл. Додуше, тадашњи селектор Јевгениј Пашутин није имао адекватан тим на располагању.

Русија се на Евробаскет пласирала као најбоља екипа квалификационе Групе Ц, где су ривали били Босна и Херцеговина и Шведска. Тада је садашњи шеф струке Сергеј Базаревич могао да рачуна и на НБА центра Тимофеја Мозгова, најплаћенијег играча Европе Алексеја Шведа, па и асова ЦСКА - Андреја Воронцевича и Виталија Фридзона.

Гледајући управо на квалификације, претпоставља се да ће Базаревич и у Турску моћи да поведе идентичан састав, те да ће пласман бити знатно бољи.

Из угла Србије, последњи сусрет са Русијом памтимо по убедљивој победи на Трофеју Београда прошле године. Тада су Орлови, у склопу припрема за Евробаскет, славили са огромних 95:61. Једини званични сусрет у овој деценији бележимо у четвртфиналу Европског првенства у Литванији, када су касније бронзане Баћушке славиле са 77:67.

ЛЕТОНИЈА

Када је жребом почетком године одлучено да ће олимпијске квалификације у Београду, између осталих, играти Србија и Летонија у различитим групама, многи су веровали да ће управо сусрет ових ривала одлучити ко ће путовати у Рио. Порторико је Летонцима помрсио рачуне екипи Ајнарса Багацкиса, која ће у Турској покушати још једном да настави тренд успона на највећим европским такмичењима.

Осмо место из Француске велики је успех, највећи од распада СССР 1991. године. Тако је Летонија и оверила карту за Евробаскет 2017. Али, реално - Летонија има квалитет и за веће домете. Пре свега ако се у тиму заједно буду нашли браћа Бертанс, Даирис и Давис, потомЈанис Тима, Јанис Стрелнијекс и један од најталентованијих играча данашњице - Кристапс Порзингис. Међутим, обавезе у НБА лиги, као и строги прописи најјаче кошаркашке лиге на планети, нису омогућили снажном дугајлији да се нађе међу путницима за Београд, што је значајно утицало и на коначни исход олимпијских квалификација.

Стара тројкашка школа, озбиљна нападачка армија, биће можда и највећи конкурент Србији у борби за прво место уз Турску.

БЕЛГИЈА и ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Два, објективно гледано, најслабија тима у Групи Д, који не би требало да представљају већи проблем за актуелног светског и олимпијског вицешампиона. Откако није успела да се пласира на Евробаскет прошле године Велика Британија остала је без новца из финасијског система државне Владе, што је озбиљно утицало на евентуалне намере селектора Џоа Прантија да обезбеди неко веће име у тиму. Типа крила ЛА Лејкерса Луола Денга, због немогућности уплате осигурања како би био позван у национални тим.

Британија је улазницу за ЕП добила на једвите јаде. Као једна од четири најбоље другопласиране селекције у квалификацијама, иза Мађарске, а испред Македоније и Луксембурга.

Екипу ће вероватно предводити заборављени бек Чикага, Детроита, Шарлота и Орланда Бен Гордон, који је последњи професионални ангажман имао још прошле године. Упркос томе одрадио је квалификације и био најбољи играч тима са просеком од девет поена, четири скока и три асистенције. На путу до првенства помагали су му плејмејкер Сан Себастијана Ендрју Лоренс и крило Андоре Данијел Кларк. Остатак тима чине углавном мање познати играчи.

Белгија је везала три учешћа на Европским првенствима, ово ће бити четврто узастопно и поседује нешто јачи састав од Велике Британије. Са поузданим шутером Метом Лоџескимна челу, преко бека Фуенлабраде Џонатана Табуа, искусног крилног центра Аксела Ервела, до плејмејкера Валенсије Сема ван Росома. Екипа за респект, али не и такмац од којег би Србија требало да се плаши.

ЕВРОБАСКЕТ, Група Д - РАСПОРЕД

1. СЕПТЕМБАР

Србија - Летонија

2. СЕПТЕМБАР

Русија - Србија

4. СЕПТЕМБАР

Србија - Турска

5. СЕПТЕМБАР

В. Британија - Србија

7. СЕПТЕМБАР

Белгија - Србија

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар