EP - Predstavljamo rivale Srbije: Turska politika, uzdizanje Rusije, nagazna mina Letonija...

Belgija i Velika Britanija teško da mogu nešto da traže u ovakvoj konkurenciji...

Košarka 23.11.2016 | 23:00
EP - Predstavljamo rivale Srbije: Turska politika, uzdizanje Rusije, nagazna mina Letonija...
Žreb u Istanbulu odlučio je da košarkaška reprezentacija Srbije ode u Grupu D, gde će plasman za nokaut fazu tražiti protiv domaćina Turske, ali i Rusije, Letonije, Velike Britanije i Belgije. 

Gledajući, objektivno, kvalitet srpskog tima, ali i ishode nekih prethodnih lutrija za velika takmičenja, prvi zaključak je da se Srbija dobro prošla i da je dobila rivale koji će od Orlova tražiti visok nivo posvećenosti, maksimalnu koncentraciju i visok nivo pripreme. Ali, nisu to protivnici zbog kojih ekipa Aleksandra Đorđevića mora da strepi. 

Dok će Orlovi dobiti šansu da počnu sa "prebijanjem" nekih starih računa protiv Turske, zanimljivi okršaji trebalo bi da budu viđeni protiv Letonije i Rusije, dok bi Belgija, a posebno Velika Britanija trebalo da održi "radnu temperaturu" na visokom nivou. 

TURSKA

Ono što domaćina jedne od četiri grupe, potom i završne faze Evrobasketa krasi jeste da veliki iskorak napravi upravo onda kada je organizator takmičenja. Tako je bilo na Evrobasketu 2001. godine, kada je Jugoslavija upravo u finalu sravnila Tursku i uzela zlato. Isti slučaj ponovio se i 2010. na Mundobasketu, kada je Srbija pretrpela jednu od najvećih nepravdi i praktično joj oteto finale sa Amerima. Turska je i tada otišla do srebra. U međuvremenu, odnosno pre i kasnije, dogodi se strmoglavi pad i retko kada dogodi se da se Turska nađe i u prvih deset selekcija na konačnoj listi.

A kakav scenario čeka Tursku narednog septembra? Verovatno identičan. Poslednjih godina zemlja na dva kontinenta uložila je enormnu sumu novca u klupsku košarku i napravila pravu imperiju. Ali i dalje čeka onu pravu eksploziju na reprezentativnom nivou. Rezultate često diriguju i politička dešavanja u zemlji, a tu se Turska nalazi na trusnom području.

Ako je u ovom trenutku već nešto jasno onda je to da dres neće nositi Enes Kanter, upravo iz političkih razloga. Cela priča vodi nas u 2011. godinu, kada je centar Oklahome poslednji put nosio dres nacionalnog tima. Od tada Kantera nema u timu, a sve zbog njegovih kurdskih korena, političkih uticaja predsednika države Redžepa Erdogana, ali i uske veze sa prvim čovekom Saveza, Hidom Turkogluom. Njegove poslednje izjave da je „Kanter izdajica naroda i da ne želi nikom sina kao što je Enes Kanter“, dovoljno govori da su iskusnom centru vrata Turske odavno zatvorena.

Što se ostatka ekipe tiče, tu je situacija prilično maglovita. Turska ima ogromnu perspektivu kada su u pitanju mladi igrači, a posebno mlađe kategorije. Polazimo od supertalentovanog beka Filadelfije Furkana Korkmaza (19), preko centra Omera Jurtsevena (18), do već iskusnog Čedija Osmana (21), čiji je uticaj i sada ozbiljan. S obzirom da se u 2017. godini puca na medalju, selektor Ataman pokušaće da sastavi najjači tim. Tu će glavne uloge imati Omer Ašik, Ersan Iljasova, Bobi Dikson, kapitenSinan Guler i pomenuti Osman.

Bar u slučaju Turske ne bi trebalo da se dovede u pitanje učešće NBA igrač. Što zbog pomenutih političkih uticaja, ali i želje da se ekipa okiti odličjem na kontinentalnom takmičenju posle 15 godina. Ujedno i prekine crni niz. Jer na poslednja tri prvenstva Turska nije bila ni među prvih deset selekcija Evrope.

RUSIJA

Strmoglavi pad ruskog nacionalnog tima praktično je krenuo otkako je Dejvid Blatnapustio selektorsku funkciju, nakn osvojene bronze na Olimpijskim igrama u Londonu.

Baćuške su od tada pretrpele mnogo toga. Počev od potpune smene generacija, a onda i pada na samo dno tokom Evrobasketa u Sloveniji pre tri godine, iako su na takmičenje otišle sa etiketom aktuelnog osvajača bronze. Usledila je pauza na Mundobasketu u Španiji, a onda i odlazak na Evropsko prvenstvo prošle godine „preko žice“. Jer, dugo se vodio rat sa Fibom zbog kompletnog rasula u nacionalnom Savezu. A nakon što je legendarni Andrej Kirilenko izabran na poziciju predsednika, stvari su se izgladile, mada je Rusija doživela još jedan debakl. Doduše, tadašnji selektor Jevgenij Pašutin nije imao adekvatan tim na raspolaganju.

Rusija se na Evrobasket plasirala kao najbolja ekipa kvalifikacione Grupe C, gde su rivali bili Bosna i Hercegovina i Švedska. Tada je sadašnji šef struke Sergej Bazarevič mogao da računa i na NBA centra Timofeja Mozgova, najplaćenijeg igrača Evrope Alekseja Šveda, pa i asova CSKA - Andreja Voronceviča i Vitalija Fridzona.

Gledajući upravo na kvalifikacije, pretpostavlja se da će Bazarevič i u Tursku moći da povede identičan sastav, te da će plasman biti znatno bolji.

Iz ugla Srbije, poslednji susret sa Rusijom pamtimo po ubedljivoj pobedi na Trofeju Beograda prošle godine. Tada su Orlovi, u sklopu priprema za Evrobasket, slavili sa ogromnih 95:61. Jedini zvanični susret u ovoj deceniji beležimo u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Litvaniji, kada su kasnije bronzane Baćuške slavile sa 77:67.

LETONIJA

Kada je žrebom početkom godine odlučeno da će olimpijske kvalifikacije u Beogradu, između ostalih, igrati Srbija i Letonija u različitim grupama, mnogi su verovali da će upravo susret ovih rivala odlučiti ko će putovati u Rio. Portoriko je Letoncima pomrsio račune ekipi Ajnarsa Bagackisa, koja će u Turskoj pokušati još jednom da nastavi trend uspona na najvećim evropskim takmičenjima.

Osmo mesto iz Francuske veliki je uspeh, najveći od raspada SSSR 1991. godine. Tako je Letonija i overila kartu za Evrobasket 2017. Ali, realno - Letonija ima kvalitet i za veće domete. Pre svega ako se u timu zajedno budu našli braća Bertans, Dairis i Davis, potomJanis Tima, Janis Strelnijeks i jedan od najtalentovanijih igrača današnjice - Kristaps Porzingis. Međutim, obaveze u NBA ligi, kao i strogi propisi najjače košarkaške lige na planeti, nisu omogućili snažnom dugajliji da se nađe među putnicima za Beograd, što je značajno uticalo i na konačni ishod olimpijskih kvalifikacija.

Stara trojkaška škola, ozbiljna napadačka armija, biće možda i najveći konkurent Srbiji u borbi za prvo mesto uz Tursku.

BELGIJA i VELIKA BRITANIJA

Dva, objektivno gledano, najslabija tima u Grupi D, koji ne bi trebalo da predstavljaju veći problem za aktuelnog svetskog i olimpijskog vicešampiona. Otkako nije uspela da se plasira na Evrobasket prošle godine Velika Britanija ostala je bez novca iz finasijskog sistema državne Vlade, što je ozbiljno uticalo na eventualne namere selektora Džoa Prantija da obezbedi neko veće ime u timu. Tipa krila LA Lejkersa Luola Denga, zbog nemogućnosti uplate osiguranja kako bi bio pozvan u nacionalni tim.

Britanija je ulaznicu za EP dobila na jedvite jade. Kao jedna od četiri najbolje drugoplasirane selekcije u kvalifikacijama, iza Mađarske, a ispred Makedonije i Luksemburga.

Ekipu će verovatno predvoditi zaboravljeni bek Čikaga, Detroita, Šarlota i Orlanda Ben Gordon, koji je poslednji profesionalni angažman imao još prošle godine. Uprkos tome odradio je kvalifikacije i bio najbolji igrač tima sa prosekom od devet poena, četiri skoka i tri asistencije. Na putu do prvenstva pomagali su mu plejmejker San Sebastijana Endrju Lorens i krilo Andore Danijel Klark. Ostatak tima čine uglavnom manje poznati igrači.

Belgija je vezala tri učešća na Evropskim prvenstvima, ovo će biti četvrto uzastopno i poseduje nešto jači sastav od Velike Britanije. Sa pouzdanim šuterom Metom Lodžeskimna čelu, preko beka Fuenlabrade Džonatana Tabua, iskusnog krilnog centra Aksela Ervela, do plejmejkera Valensije Sema van Rosoma. Ekipa za respekt, ali ne i takmac od kojeg bi Srbija trebalo da se plaši.

EVROBASKET, Grupa D - RASPORED

1. SEPTEMBAR

Srbija - Letonija

2. SEPTEMBAR

Rusija - Srbija

4. SEPTEMBAR

Srbija - Turska

5. SEPTEMBAR

V. Britanija - Srbija

7. SEPTEMBAR

Belgija - Srbija

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar