Случај Давида Луиза: Од 10-годишњака на Плејстејшну до стуба Контеове одбране...!

Острвски медији обасипају похвале на рачун бразилског дефанзивца...

Фудбал 25.11.2016 | 08:30
Случај Давида Луиза: Од 10-годишњака на Плејстејшну до стуба Контеове одбране...!
Није био мали број оних који су вест о повратку Давида Луиза у Челси прокоментарисали тврдњом да је у питању очајнички потез управе Плаваца. Сви су знали да је Леонардо Бонучи био прва жеља Антонија Контеа. Али ас Јувентуса био је превелик залогај. Конте је морао да се задовољи сада већ 29-годишњим Луизом. Бар је стигао за скоро 15.000.000 евра мање од онога колико је Челси зарадио када је пре две године истог играча продао Пари Сен Жермену.

Опет, 35.000.000 евра за играча кога је Гери Невил 2011. описао као “10-годишњака на Плејстејшну“? Чинило се да је у конкуренцији осталих тренерских ала у Премијер лиги Контеизвукао ону најкраћу шибицу. Авај, испоставилосе да је онај “10-годишњи дечак“ израстао у озбиљног штопера, па га оствски медији ових дана хвале на сва уста.

Имао је Луиз одлични издања и у првом мандату на Стамфорд Бриџу, али је било очигледно да уме да одлута главом и потпуно занемари дефанзивне задатке. Лоше се постављао, често је био тактички недисциплинован. Сада...

“Сада прави добре изборе. Процењује када треба да почне акцију, када само да испуца лопту. Изгледа зрелије“, хвали исти онај Невил.

Конте убира плодове. После минималца у судару са Мидлзброом Челси је избио на чело Премијер лиге. Гол у првенству нису примили још од поражавајућих 0:3 у градском дербију са Арсеналом. Али тај се меч играо још 24. септембра. Од тада - 590 минута без примљеног гола. И успон са осмог на прво место на табели.

Највеће заслуге енглески медији приписују Контеовој одлуци да промени формацију у 3-4-3, хвале га зато што је успео да пробуди Немању Матића Едена Азара, зато што је смириоДијега Косту, али не заборављају ни Луиза, сада у улози централног штопера.

Гери Кејхил и Цезар Аспиликуета ту су да закрпе када Луиз крене напред, са Н’Голом Кантеом и Немањом Матићем као осигурачима и муви је тешко ту да прође. Савршен систем за Луиза. Кад је екипа под притиском има простора да “залепи фластер“ најистурнијем противничком нападачу, када Челси напада његове прецизе дуге лопте могу да буде и те како употребљиве.

И оно што је најбитније: Конте је Луиза научио да не срља главом без обзира. Мада је то јасно и лаку - код Италијана све полази од чврсте одбране. Луизу она није била јача страна и многи су сматрали да је он већ превише стар да би сада мењао навике. Давид Луиз их је убедио да су погрешили.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар