Slučaj Davida Luiza: Od 10-godišnjaka na Plejstejšnu do stuba Konteove odbrane...!

Ostrvski mediji obasipaju pohvale na račun brazilskog defanzivca...

Fudbal 25.11.2016 | 08:30
Slučaj Davida Luiza: Od 10-godišnjaka na Plejstejšnu do stuba Konteove odbrane...!
Nije bio mali broj onih koji su vest o povratku Davida Luiza u Čelsi prokomentarisali tvrdnjom da je u pitanju očajnički potez uprave Plavaca. Svi su znali da je Leonardo Bonuči bio prva želja Antonija Kontea. Ali as Juventusa bio je prevelik zalogaj. Konte je morao da se zadovolji sada već 29-godišnjim Luizom. Bar je stigao za skoro 15.000.000 evra manje od onoga koliko je Čelsi zaradio kada je pre dve godine istog igrača prodao Pari Sen Žermenu.

Opet, 35.000.000 evra za igrača koga je Geri Nevil 2011. opisao kao “10-godišnjaka na Plejstejšnu“? Činilo se da je u konkurenciji ostalih trenerskih ala u Premijer ligi Konteizvukao onu najkraću šibicu. Avaj, ispostavilose da je onaj “10-godišnji dečak“ izrastao u ozbiljnog štopera, pa ga ostvski mediji ovih dana hvale na sva usta.

Imao je Luiz odlični izdanja i u prvom mandatu na Stamford Bridžu, ali je bilo očigledno da ume da odluta glavom i potpuno zanemari defanzivne zadatke. Loše se postavljao, često je bio taktički nedisciplinovan. Sada...

“Sada pravi dobre izbore. Procenjuje kada treba da počne akciju, kada samo da ispuca loptu. Izgleda zrelije“, hvali isti onaj Nevil.

Konte ubira plodove. Posle minimalca u sudaru sa Midlzbroom Čelsi je izbio na čelo Premijer lige. Gol u prvenstvu nisu primili još od poražavajućih 0:3 u gradskom derbiju sa Arsenalom. Ali taj se meč igrao još 24. septembra. Od tada - 590 minuta bez primljenog gola. I uspon sa osmog na prvo mesto na tabeli.

Najveće zasluge engleski mediji pripisuju Konteovoj odluci da promeni formaciju u 3-4-3, hvale ga zato što je uspeo da probudi Nemanju Matića Edena Azara, zato što je smirioDijega Kostu, ali ne zaboravljaju ni Luiza, sada u ulozi centralnog štopera.

Geri Kejhil i Cezar Aspilikueta tu su da zakrpe kada Luiz krene napred, sa N’Golom Kanteom i Nemanjom Matićem kao osiguračima i muvi je teško tu da prođe. Savršen sistem za Luiza. Kad je ekipa pod pritiskom ima prostora da “zalepi flaster“ najisturnijem protivničkom napadaču, kada Čelsi napada njegove precize duge lopte mogu da bude i te kako upotrebljive.

I ono što je najbitnije: Konte je Luiza naučio da ne srlja glavom bez obzira. Mada je to jasno i laku - kod Italijana sve polazi od čvrste odbrane. Luizu ona nije bila jača strana i mnogi su smatrali da je on već previše star da bi sada menjao navike. David Luiz ih je ubedio da su pogrešili.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar