Системска пљачка: умјесто плина увозили воду

Криминалу у Управи за индиректно опорезивање БиХ нема краја. Упркос бројним хапшењима, на површину излазе нове афере због којих је у огромним износима оштећен буџет БиХ.

Република Српска 22.11.2016 | 16:00
Системска пљачка: умјесто плина увозили воду
У једној од малверзација милионска штета нанесена је и буџету Србије, а главни актер је помоћник директора Сектора за царине у Управи за индиректно опорезивање БиХ Здравко Цвјетиновић који је, заједно са бившим директором Управе Кемалом Чаушевићем, већ хапшен у акцији „Пандора".

Једна цистерна београдске регистрације 29. августа ове године заустављена је и контролисана на царинском терминалу Каракај код Зворника. Тада је почело да се одмотава клупко организованог криминала, који годинама пљачка буџет БиХ и Србије.

Када је одважени цариник, чије име држимо у тајности, запослен у Регионалној канцеларији Управе за индиректно опорезивање БиХ у Тузли, одлучио да провјери шта се годинама увози у цистернама у којима се превози плин, запањио се када је службеном анализом узорка садржаја добио одговор да тог енергента нема, већ да се назире обична вода.

Занимљиво је да се након те анализе власник цистерне више никада није појавио, а неколико фирми из БиХ, које су „увозиле" плин одмах су престале да увозе један од најважнијих енергената.

Откривамо шта је, заправо, организована криминална група радила?

С обзиром на то да је плин у Србији дупло скупљи, у старту је било чудно зашто се он увози у БиХ. Открића, која преносимо, шокантна су!

Плин је, најприје, примљен у рафинеријама у Србији, а потом редовно декларисан у царинарницама у Панчеву и Београду, одакле је папиролошки спреман за границу БиХ. Међутим, на путу од царинарнице возачи цистерни, у договору са појединим власницима пумпи у Србији, истачу плин, који се касније продаје без акциза, а у цистерне се сипа вода. Возачи камиона и они који се баве овим криминалом, у џепове стрпају по свакој цистерни додатних 10.000 евра.

Ту није крај. Возачи цистерни у којима је вода крећу у БиХ на гранични прелаз Каракај. Ту их, у договору са управом царине, дочекује одговарајућа екипа која ништа не провјерава, већ прими увоз плина у име фирми: „Нафта Петрол" из Шипова, „ДГ Медиа" из Источног Сарајева, тачније Илиџе, те фирме "Шане & ЦО" из Брчко дистрикта, иначе фирме која се налази на адреси једног брчанског Рома.

Цистерне, затим, пређу границу БиХ, проспу воду и врате се и поново окрећу круг. Да је све ово знао и био дио те криминалне групе помоћник директора Сектора за царине УИО БиХ Здравко Цвјетиновић, најбоље свједочи бројна документација која је у посједу наше телевизије.

Само захваљујући врху Управе овакве радње могле су да се догађају,а то потврђују и акти којима је тражена накнадна контрола од царињења до крајње употребе увезене робе.


Занимљиво је да за наведене фирме Цвјетиновић никада није дао налог за контролу, што је врло сумњиво, а што ће вјерујемо истрага и да покаже?!

Овим криминалом највише је оштећен буџет Србије. Неке анализе говоре да је тај износ око 230 милиона марака или 110 милиона евра, јер су оваквом продајом избјегнуте акцизе у Србији, а фирме у Републици Српској и БиХ су одличан параван који је учествовао у расподјели нелегалне добити.

„Та цистерна стоји на терминалу у Зворнику. УИО је по сазнању одмах ангажовала нашу накнадну контролу, која у овом тренутку ради активности на терену када је ријеч о овом камиону који је задржан. Комплетна накнадна контрола ће провести све активности, и у зависности од резултата, биће припремљен извјештај, који ће бити прослијеђен Тужилаштву БиХ, објашњава за БН телевизију портпарол УИО Ратко Ковачевић.

Упркос објашњенима Управе, о овој афери већ је упозната Комисија за спољну трговину и царине Парламентарне скупштине БиХ која је, према информацијама БН телевизије, 10. новембра ове године одржала састанак у просторијама Регионалне канцеларије Управе за индиректно опорезивање БиХ у Тузли.

„Тада нас је шеф Регионалног центра обавијестио о тим информацијама и дао обимну документацију, гдје је видљиво да се врше царинске преваре приликом увоза, односно извоза плина. Мало је чудно да су сви они који су учествовали у царинским преварама поново враћени на посао, што је индикативно да неко у менаџменту УИО покушава да направи, да ли за властити рачун или рачун политички јаких људи у оба ентитета, једну огромну царинску превару која кошта ову земљу огромних средстава", каже за БН телевизију предсједавајући Комисије за спољну трговину и царине Парламентарне скупштине БиХ Шемсудин Мехмедовић.

Осим ове афере, Комисија је упозната и са осталим незаконитим радњама, нпр. при увозу текстила, царињењу аутомобила, затим при тарифирању одређених врста роба, увозу забрањених супстанци, те самовољном укидању наплате такси и још много тога.

Уколико у овој држави има озбиљних институција које желе да проведу истраге, а првенствено Управа за индиректно опорезивање БиХ, СИПА и Тужилаштво, онда би одмах требало да изврше контролу даље дистрибуције плина путем ових фирми, односно, када, коме и гдје је продат исти у БиХ, гдје су испостављене фактуре даљим купцима, односно ко је крајњи потрошач који је платио ПДВ.

Ово је само једна у низу малверзација у Управи, а у посједу БН телевизије је и документација и о осталим бројним наведеним малверзацијама које се вежу за помоћника директора Сектора за царине Здравка Цвјетиновића, те још неких нижерангираних службеника, који су у заједничком подухвату наставили са криминалом, због кога су неки већ хапшени у акцији „Пандора" 2014. године.

Да подсјетимо, Здравко Цвјетиновић је тада заједно са Кемалом Чаушевићем ухапшен и задржан у притвору свега два мјесеца. Тада се говорило о пљачки двије милијарде марака из буџета БиХ, а Цвјетиновић је већ у јануару прошле године враћен на радно мјесту у Управи.

О поменутим незаконитим радњама у Управи, БН телевизија посједује документацију, коју ћемо у наредном периоду обрадити и ексклузивно објавити нашим гледаоцима, надајући се да ово неће бити само медијска атракција без судског епилога, као што је био случај „Пандора".



БН телевизија

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

Милос

22.11.2016 15:20

Мафија! Селимо се одавде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

22.11.2016 17:54

Ко оти'со отис'о.

Name

СелманКРИМИ

23.11.2016 07:02

И то ће мо "средити"

Name

нн

22.11.2016 15:21

Боже сачувај јада шта раде....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

22.11.2016 15:28

Епилог: бице отпустен цариник који је открио превару. Као и увијек до сад!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

22.11.2016 15:29

Свака цаст БН ТВ! Једини који имају м***а да мафији казу "нисмо за компромис" Хвала вам,јер сте Ви насе свјетло на крају тунела!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Микаило

22.11.2016 15:30

У томе и јесте проблем,јер у овој дрзави постен цовјек не мозе доци до изразаја!? Ја да сам власт ја би овог цариника наградио 100 000 КМ јер је цовјек помогао дрзави и народу,односно зауставио мафију да пљацка свој сопствени народ! Зивио цариник!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

22.11.2016 15:35

Све је ово тачно...али да би показали и тужилаштво бих тј. ОНАЈ ЛОПОВ САЛИХОВИЋ и муп рс НА ЧЕЛУ СА ДАРКОМ ИЛИЋЕМ Ухапсе оног Куленовића из управе за ко фол мито и корупцију а читава бања лука зна да му је то подметнуто....а овамо краду стотине милиона....тако то раде подобни кадрови .а сви школе покуповали....јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајстор

22.11.2016 15:39

БН капа доле

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

22.11.2016 15:42

Да ли мозе и да ли хоће власт да застити Слободана Васковића! Или им одговара да није присутан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

22.11.2016 16:46

Сто да га стити,како сејес,тако зањес,пласирас доста лази и цему да се надас....

Name

браво маре

22.11.2016 18:36

Тако је, ко зна о другим лагати, нетреба се цудити да има непријатеља.

Name

мами

23.11.2016 05:44

Лаз не боли, истина боли! Ни овако неће до вијека, свему додје крај па ће и овој накарадној власти! Власт мора да стити подједнако све градјане! А новинар одавно писе о аферама политицара које власт не санкционисе нити о њима говори на РТРС-у. Док је таквих као "Маре" и "ре маре" мозе власт у континуитету газити достојанство обицног цовека богатећи се на све могуће нацине, а и народ је давно рекао најопаснији су лопови са тасном и масном, којима се скида капа!

Name

Милан Старцевиц

22.11.2016 16:04

Да видимо суд БиХ хоце ли ово ријесити . Ако буду лица из власти цисто сумњам!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дургутовиц

22.11.2016 16:05

Хоце бас,па био је затваран па пустен и опет це исто нема тог суда за криминалце даје усјеко метар дрва за обрев био би затворен!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

@БН

22.11.2016 16:06

Прослиједите документацију емисији"мрежа"федералне телевизије

ОДГОВОРИТЕ
Name

гмунден

24.11.2016 14:12

Каква мреза они објављују само оно сто је усмјерено против срба или српске. . Знам за један слуцај гдје је Дуска Јурисиц знала за милионски криминал и сверц у питању је Хрватска компонента и није хтјела да објави......??,,

Name

Киро

22.11.2016 16:23

Вазно је да Мектиц прица супљу прицу о БобР банци и Додику. А милиони се врте

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.11.2016 16:36

Незнам засто и ко обавјестава овај сироти народ о криминалу кад га ради дрзавни врх ста стим има обицни цовјек ако знамо да ниједан криминалац не буде затворен.идете народу на муку са својм писањем а иоле упуцени знају да је ово земља криминала и мафије а ви ето као новост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево

22.11.2016 16:39

Браво за храброст БН ТВ! Ако Тузиластво и СИПА неце да их хапсе,нека барем народ види за кога гласа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слава

22.11.2016 18:31

Биће опет: Тресла се гора, родио се миш.

Name

Министар

22.11.2016 16:40

Е свака им цаст паметни сто да неце дрзава пропаст цитам овај народ како се радују сто је неком паметном посло за руком свакако неце те паре од тог пореза доци до сиротиње цему радовање тудјој несреци радујете се сто це моци ови порезници куповат ауте и виле ето цему се ви радујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

22.11.2016 16:44

Хахаха... хехехе... па ово нема нигдје... сто ови знају да насмију народ... Хахахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе, мала исправка кривог навода

22.11.2016 17:01

Нису просипали воду из цистерни него је паковали и продавали као србијански бранд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мода ИВ

22.11.2016 17:04

Па побогу људи, шта се ово ради у земљи дивљака на брдовитом Балкану. Ова јадна држава Босна и Херцеговина заиста нема шансе да угледа бијела дана, јер је једини спас револуција, а њу нема ко да поведе. Тито је умро тек недавно, а он се рађа једном у хиљаду година, па ко жив дочека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко би рекао

22.11.2016 17:06

Види поштених Срба, са обје стране Дрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Накарадни РТРС

22.11.2016 17:26

РТРС је одмах објавио наводни деманти УИО и да то нема везе са истином што преносе поједини медији.Код њих на РТРС-у нема никаквих проневјера ни криминала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доказ

22.11.2016 20:32

Сто је доказ да иза криминала стоје људи СНСД-а (Здравко Цвјетиновиц) и ХДЗ-а ( Дзакула)

Name

Моје мишљење

22.11.2016 19:31

Ово је криминал и ту нема никакве сумње.Међутим иза овог криминала сигурно стоји неки високи функционер из Србије.И фо сада је безброј пута откривени криминалци у редовима Граничне полиције БиХ и царине бивалу су суспендовани и кривично гоњени и сви до једног враћени на посао уз огромне оштете.Иза оваквог криминала стоје шефови у Царинарницама и цариници на граничним прелазима без којим то нико не би смио на слијепо да вози.Што се тиче штете према БиХ ње и нема већ напротив инкасиран је огроман новац на фиктивном промету и остварен огроман пригод за БиХ. Али криминал је криминал и треба га санкционисат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШПИРИЋ

22.11.2016 19:41

ТА УПРАВА ЈЕ У СТВАРИ НИКОЛА ШПИРИЋ-ДРУШТВО СА НЕОГРАНИЧЕНОМ НЕОДГОВОРНОШЋУ, СВЕ БАНДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре-киро

22.11.2016 20:39

Па СМСД- боту откуд знаш да информација не иде од Мектића.Није их Шпирић офирао..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василија Обреновиц

22.11.2016 20:46

Пути који нас води у пропасти. Нема свјетлих дана док имамо овак изрод номади. На путу контролишу труле цаддy-је и комбије а шлепере и не помишљају да зауставе. У овој причи не разумијем како дестинација није проследила папирологију, како је дошло до прекида ланца од царине до дестинације?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Георг Орwелл

22.11.2016 21:15

Народ који бира криминалце, корумпиране, лопове и издајнике, није жртва. Он је саучесник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аман

22.11.2016 21:28

Аман људи шта вам је? Па лоповска држава је набијала акцизе на плин. Момци су скидали акцизе са плина. Нису они ништа украли! Вратили су своје. Онису за мене памерни и Робин Худ-овци. Шта треба да министри купе ауте и љубавницама хаљине за нову годину за Впн концерт Цецурде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

22.11.2016 21:52

Здравко је највеци мафијас у дразави!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја, ја, ја

22.11.2016 22:43

За надати се да це тузиластво у Бијељини све ово регуларно процесуирати као сто ради на процесуирању кривицних пријава неких који су блиски СНСДовој власти. Све се зна ко распоредјује предмете и коме, и засто. Постени тузиоци цудом не могу да се нацуде да у њиховој слузби постоје приватни тузиоци Д&ЦО. казу да је питање дана кад це та афера изаци на свјетло дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

23.11.2016 06:51

Додикова посла - Здравко је његов и Шпирићев играч!Тал, проценат....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не би требало

23.11.2016 09:22

Одузети све и на улицу нека виде како је кад се нема докле више са оваквим стварима до милиона може се красти а преко се објављује шта се ради ајде приватна државо па колико је доста.....гдје је крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

тата

24.11.2016 14:07

Цвјетиновиц=Спириц.....то сви знају ста је ту цудно или новина.??,,

Name

Боогамиии

23.11.2016 13:29

Да не буде заплатио овај сеф Регионалног центра УИО у Тузли који је то све разоткрио?! Велика је пара у питању и велики криминал! Требало би да се припази!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Френд

24.11.2016 14:27

Ако се шта деси Стеви то је сигурно посло ЗДРАВКО ЦВЈЕТИНОВИЋ .ОН ЈЕ ДОБАР СА НАСЕРОМ ,ЛУКОМ ,ФИЛИПОМ,КРЕЧОМ.ИТД.СПРЕМАН ЈЕ НА СВЕ САМО ДА ЗАШТИТИ СВОЈУ Г....

Name

цариник

23.11.2016 17:46

овај здравко мисли да је царина његова приватна својина једном xапсен и видио да му немогу ниста или га неко јак стити за добар проценат а тај неко је преседник доналд трамп

ОДГОВОРИТЕ
Name

УИО

23.11.2016 22:33

Није Трумп вец Никола Спириц

Name

галеб

24.11.2016 01:41

Ниста ново криминал ,плацка траје 24године уз пратњу национализма босанске сиротиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

24.11.2016 08:05

С обзиром да Атв и Додикова Ртрс неће да објаве ово - дајте те документе федералној или Н1 тв - они ће објавити а ваљда ће послије тога и Тужилаштво реаговати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУКАЧ

24.11.2016 13:53

А ГДЈЕ САМ ЈА ТУ????????????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

,,гаврило

24.11.2016 14:41

Ево видите докле смо дошли да оволике царинске преваре више никога,па ни оробљени народ,не занимају.То је резултат координисаног дјеловања криминалаца,власти,правосуђа и медија.Шта је вијест послије Пандоре..

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

25.11.2016 23:33

Казите праву истину у вези цистерне са слике нелупајте глупости .кад се зна ста царина прица у вези цистерне са слике.

ОДГОВОРИТЕ