Sistemska pljačka: umjesto plina uvozili vodu

Kriminalu u Upravi za indirektno oporezivanje BiH nema kraja. Uprkos brojnim hapšenjima, na površinu izlaze nove afere zbog kojih je u ogromnim iznosima oštećen budžet BiH.

Republika Srpska 22.11.2016 | 16:00
Sistemska pljačka: umjesto plina uvozili vodu
U jednoj od malverzacija milionska šteta nanesena je i budžetu Srbije, a glavni akter je pomoćnik direktora Sektora za carine u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Zdravko Cvjetinović koji je, zajedno sa bivšim direktorom Uprave Kemalom Čauševićem, već hapšen u akciji „Pandora".

Jedna cisterna beogradske registracije 29. avgusta ove godine zaustavljena je i kontrolisana na carinskom terminalu Karakaj kod Zvornika. Tada je počelo da se odmotava klupko organizovanog kriminala, koji godinama pljačka budžet BiH i Srbije.

Kada je odvaženi carinik, čije ime držimo u tajnosti, zaposlen u Regionalnoj kancelariji Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Tuzli, odlučio da provjeri šta se godinama uvozi u cisternama u kojima se prevozi plin, zapanjio se kada je službenom analizom uzorka sadržaja dobio odgovor da tog energenta nema, već da se nazire obična voda.

Zanimljivo je da se nakon te analize vlasnik cisterne više nikada nije pojavio, a nekoliko firmi iz BiH, koje su „uvozile" plin odmah su prestale da uvoze jedan od najvažnijih energenata.

Otkrivamo šta je, zapravo, organizovana kriminalna grupa radila?

S obzirom na to da je plin u Srbiji duplo skuplji, u startu je bilo čudno zašto se on uvozi u BiH. Otkrića, koja prenosimo, šokantna su!

Plin je, najprije, primljen u rafinerijama u Srbiji, a potom redovno deklarisan u carinarnicama u Pančevu i Beogradu, odakle je papirološki spreman za granicu BiH. Međutim, na putu od carinarnice vozači cisterni, u dogovoru sa pojedinim vlasnicima pumpi u Srbiji, istaču plin, koji se kasnije prodaje bez akciza, a u cisterne se sipa voda. Vozači kamiona i oni koji se bave ovim kriminalom, u džepove strpaju po svakoj cisterni dodatnih 10.000 evra.

Tu nije kraj. Vozači cisterni u kojima je voda kreću u BiH na granični prelaz Karakaj. Tu ih, u dogovoru sa upravom carine, dočekuje odgovarajuća ekipa koja ništa ne provjerava, već primi uvoz plina u ime firmi: „Nafta Petrol" iz Šipova, „DG Media" iz Istočnog Sarajeva, tačnije Ilidže, te firme "Šane & CO" iz Brčko distrikta, inače firme koja se nalazi na adresi jednog brčanskog Roma.

Cisterne, zatim, pređu granicu BiH, prospu vodu i vrate se i ponovo okreću krug. Da je sve ovo znao i bio dio te kriminalne grupe pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH Zdravko Cvjetinović, najbolje svjedoči brojna dokumentacija koja je u posjedu naše televizije.

Samo zahvaljujući vrhu Uprave ovakve radnje mogle su da se događaju,a to potvrđuju i akti kojima je tražena naknadna kontrola od carinjenja do krajnje upotrebe uvezene robe.


Zanimljivo je da za navedene firme Cvjetinović nikada nije dao nalog za kontrolu, što je vrlo sumnjivo, a što će vjerujemo istraga i da pokaže?!

Ovim kriminalom najviše je oštećen budžet Srbije. Neke analize govore da je taj iznos oko 230 miliona maraka ili 110 miliona evra, jer su ovakvom prodajom izbjegnute akcize u Srbiji, a firme u Republici Srpskoj i BiH su odličan paravan koji je učestvovao u raspodjeli nelegalne dobiti.

„Ta cisterna stoji na terminalu u Zvorniku. UIO je po saznanju odmah angažovala našu naknadnu kontrolu, koja u ovom trenutku radi aktivnosti na terenu kada je riječ o ovom kamionu koji je zadržan. Kompletna naknadna kontrola će provesti sve aktivnosti, i u zavisnosti od rezultata, biće pripremljen izvještaj, koji će biti proslijeđen Tužilaštvu BiH, objašnjava za BN televiziju portparol UIO Ratko Kovačević.

Uprkos objašnjenima Uprave, o ovoj aferi već je upoznata Komisija za spoljnu trgovinu i carine Parlamentarne skupštine BiH koja je, prema informacijama BN televizije, 10. novembra ove godine održala sastanak u prostorijama Regionalne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Tuzli.

„Tada nas je šef Regionalnog centra obavijestio o tim informacijama i dao obimnu dokumentaciju, gdje je vidljivo da se vrše carinske prevare prilikom uvoza, odnosno izvoza plina. Malo je čudno da su svi oni koji su učestvovali u carinskim prevarama ponovo vraćeni na posao, što je indikativno da neko u menadžmentu UIO pokušava da napravi, da li za vlastiti račun ili račun politički jakih ljudi u oba entiteta, jednu ogromnu carinsku prevaru koja košta ovu zemlju ogromnih sredstava", kaže za BN televiziju predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović.

Osim ove afere, Komisija je upoznata i sa ostalim nezakonitim radnjama, npr. pri uvozu tekstila, carinjenju automobila, zatim pri tarifiranju određenih vrsta roba, uvozu zabranjenih supstanci, te samovoljnom ukidanju naplate taksi i još mnogo toga.

Ukoliko u ovoj državi ima ozbiljnih institucija koje žele da provedu istrage, a prvenstveno Uprava za indirektno oporezivanje BiH, SIPA i Tužilaštvo, onda bi odmah trebalo da izvrše kontrolu dalje distribucije plina putem ovih firmi, odnosno, kada, kome i gdje je prodat isti u BiH, gdje su ispostavljene fakture daljim kupcima, odnosno ko je krajnji potrošač koji je platio PDV.

Ovo je samo jedna u nizu malverzacija u Upravi, a u posjedu BN televizije je i dokumentacija i o ostalim brojnim navedenim malverzacijama koje se vežu za pomoćnika direktora Sektora za carine Zdravka Cvjetinovića, te još nekih nižerangiranih službenika, koji su u zajedničkom poduhvatu nastavili sa kriminalom, zbog koga su neki već hapšeni u akciji „Pandora" 2014. godine.

Da podsjetimo, Zdravko Cvjetinović je tada zajedno sa Kemalom Čauševićem uhapšen i zadržan u pritvoru svega dva mjeseca. Tada se govorilo o pljački dvije milijarde maraka iz budžeta BiH, a Cvjetinović je već u januaru prošle godine vraćen na radno mjestu u Upravi.

O pomenutim nezakonitim radnjama u Upravi, BN televizija posjeduje dokumentaciju, koju ćemo u narednom periodu obraditi i ekskluzivno objaviti našim gledaocima, nadajući se da ovo neće biti samo medijska atrakcija bez sudskog epiloga, kao što je bio slučaj „Pandora".



BN televizija

Komentari / 48

Ostavite komentar
Name

Milos

22.11.2016 15:20

Mafija! Selimo se odavde!

ODGOVORITE
Name

Djekna

22.11.2016 17:54

Ko oti'so otis'o.

Name

SelmanKRIMI

23.11.2016 07:02

I to će mo "srediti"

Name

nn

22.11.2016 15:21

Bože sačuvaj jada šta rade....

ODGOVORITE
Name

Mikailo

22.11.2016 15:28

Epilog: bice otpusten carinik koji je otkrio prevaru. Kao i uvijek do sad!?

ODGOVORITE
Name

Lune

22.11.2016 15:29

Svaka cast BN TV! Jedini koji imaju m***a da mafiji kazu "nismo za kompromis" Hvala vam,jer ste Vi nase svjetlo na kraju tunela!!!

ODGOVORITE
Name

Za Mikailo

22.11.2016 15:30

U tome i jeste problem,jer u ovoj drzavi posten covjek ne moze doci do izrazaja!? Ja da sam vlast ja bi ovog carinika nagradio 100 000 KM jer je covjek pomogao drzavi i narodu,odnosno zaustavio mafiju da pljacka svoj sopstveni narod! Zivio carinik!!!

ODGOVORITE
Name

banjaluka

22.11.2016 15:35

Sve je ovo tačno...ali da bi pokazali i tužilaštvo bih tj. ONAJ LOPOV SALIHOVIĆ i mup rs NA ČELU SA DARKOM ILIĆEM Uhapse onog Kulenovića iz uprave za ko fol mito i korupciju a čitava banja luka zna da mu je to podmetnuto....a ovamo kradu stotine miliona....tako to rade podobni kadrovi .a svi škole pokupovali....jadno

ODGOVORITE
Name

majstor

22.11.2016 15:39

BN kapa dole

ODGOVORITE
Name

mami

22.11.2016 15:42

Da li moze i da li hoće vlast da zastiti Slobodana Vaskovića! Ili im odgovara da nije prisutan!

ODGOVORITE
Name

Mare

22.11.2016 16:46

Sto da ga stiti,kako sejes,tako zanjes,plasiras dosta lazi i cemu da se nadas....

Name

bravo mare

22.11.2016 18:36

Tako je, ko zna o drugim lagati, netreba se cuditi da ima neprijatelja.

Name

mami

23.11.2016 05:44

Laz ne boli, istina boli! Ni ovako neće do vijeka, svemu dodje kraj pa će i ovoj nakaradnoj vlasti! Vlast mora da stiti podjednako sve gradjane! A novinar odavno pise o aferama politicara koje vlast ne sankcionise niti o njima govori na RTRS-u. Dok je takvih kao "Mare" i "re mare" moze vlast u kontinuitetu gaziti dostojanstvo obicnog coveka bogateći se na sve moguće nacine, a i narod je davno rekao najopasniji su lopovi sa tasnom i masnom, kojima se skida kapa!

Name

Milan Starcevic

22.11.2016 16:04

Da vidimo sud BiH hoce li ovo rijesiti . Ako budu lica iz vlasti cisto sumnjam!?

ODGOVORITE
Name

Durgutovic

22.11.2016 16:05

Hoce bas,pa bio je zatvaran pa pusten i opet ce isto nema tog suda za kriminalce daje usjeko metar drva za obrev bio bi zatvoren!?

ODGOVORITE
Name

@BN

22.11.2016 16:06

Proslijedite dokumentaciju emisiji"mreža"federalne televizije

ODGOVORITE
Name

gmunden

24.11.2016 14:12

Kakva mreza oni objavljuju samo ono sto je usmjereno protiv srba ili srpske. . Znam za jedan slucaj gdje je Duska Jurisic znala za milionski kriminal i sverc u pitanju je Hrvatska komponenta i nije htjela da objavi......??,,

Name

Kiro

22.11.2016 16:23

Vazno je da Mektic prica suplju pricu o BobR banci i Dodiku. A milioni se vrte

ODGOVORITE
Name

borac

22.11.2016 16:36

Neznam zasto i ko obavjestava ovaj siroti narod o kriminalu kad ga radi drzavni vrh sta stim ima obicni covjek ako znamo da nijedan kriminalac ne bude zatvoren.idete narodu na muku sa svojm pisanjem a iole upuceni znaju da je ovo zemlja kriminala i mafije a vi eto kao novost.

ODGOVORITE
Name

Stevo

22.11.2016 16:39

Bravo za hrabrost BN TV! Ako Tuzilastvo i SIPA nece da ih hapse,neka barem narod vidi za koga glasa!

ODGOVORITE
Name

Slava

22.11.2016 18:31

Biće opet: Tresla se gora, rodio se miš.

Name

Ministar

22.11.2016 16:40

E svaka im cast pametni sto da nece drzava propast citam ovaj narod kako se raduju sto je nekom pametnom poslo za rukom svakako nece te pare od tog poreza doci do sirotinje cemu radovanje tudjoj nesreci radujete se sto ce moci ovi poreznici kupovat aute i vile eto cemu se vi radujete

ODGOVORITE
Name

Me

22.11.2016 16:44

Hahaha... hehehe... pa ovo nema nigdje... sto ovi znaju da nasmiju narod... Hahahaha...

ODGOVORITE
Name

He he, mala ispravka krivog navoda

22.11.2016 17:01

Nisu prosipali vodu iz cisterni nego je pakovali i prodavali kao srbijanski brand.

ODGOVORITE
Name

Moda IV

22.11.2016 17:04

Pa pobogu ljudi, šta se ovo radi u zemlji divljaka na brdovitom Balkanu. Ova jadna država Bosna i Hercegovina zaista nema šanse da ugleda bijela dana, jer je jedini spas revolucija, a nju nema ko da povede. Tito je umro tek nedavno, a on se rađa jednom u hiljadu godina, pa ko živ dočeka.

ODGOVORITE
Name

Ko bi rekao

22.11.2016 17:06

Vidi poštenih Srba, sa obje strane Drine.

ODGOVORITE
Name

Nakaradni RTRS

22.11.2016 17:26

RTRS je odmah objavio navodni demanti UIO i da to nema veze sa istinom što prenose pojedini mediji.Kod njih na RTRS-u nema nikakvih pronevjera ni kriminala

ODGOVORITE
Name

Dokaz

22.11.2016 20:32

Sto je dokaz da iza kriminala stoje ljudi SNSD-a (Zdravko Cvjetinovic) i HDZ-a ( Dzakula)

Name

Moje mišljenje

22.11.2016 19:31

Ovo je kriminal i tu nema nikakve sumnje.Međutim iza ovog kriminala sigurno stoji neki visoki funkcioner iz Srbije.I fo sada je bezbroj puta otkriveni kriminalci u redovima Granične policije BiH i carine bivalu su suspendovani i krivično gonjeni i svi do jednog vraćeni na posao uz ogromne oštete.Iza ovakvog kriminala stoje šefovi u Carinarnicama i carinici na graničnim prelazima bez kojim to niko ne bi smio na slijepo da vozi.Što se tiče štete prema BiH nje i nema već naprotiv inkasiran je ogroman novac na fiktivnom prometu i ostvaren ogroman prigod za BiH. Ali kriminal je kriminal i treba ga sankcionisat.

ODGOVORITE
Name

ШПИРИЋ

22.11.2016 19:41

ТА УПРАВА ЈЕ У СТВАРИ НИКОЛА ШПИРИЋ-ДРУШТВО СА НЕОГРАНИЧЕНОМ НЕОДГОВОРНОШЋУ, СВЕ БАНДА.

ODGOVORITE
Name

Re-kiro

22.11.2016 20:39

Pa SMSD- botu otkud znaš da informacija ne ide od Mektića.Nije ih Špirić ofirao..

ODGOVORITE
Name

Vasilija Obrenovic

22.11.2016 20:46

Puti koji nas vodi u propasti. Nema svjetlih dana dok imamo ovak izrod nomadi. Na putu kontrolišu trule caddy-je i kombije a šlepere i ne pomišljaju da zaustave. U ovoj priči ne razumijem kako destinacija nije prosledila papirologiju, kako je došlo do prekida lanca od carine do destinacije?

ODGOVORITE
Name

Georg Orwell

22.11.2016 21:15

Narod koji bira kriminalce, korumpirane, lopove i izdajnike, nije žrtva. On je saučesnik.

ODGOVORITE
Name

Aman

22.11.2016 21:28

Aman ljudi šta vam je? Pa lopovska država je nabijala akcize na plin. Momci su skidali akcize sa plina. Nisu oni ništa ukrali! Vratili su svoje. Onisu za mene pamerni i Robin Hud-ovci. Šta treba da ministri kupe aute i ljubavnicama haljine za novu godinu za Vpn koncert Cecurde?

ODGOVORITE
Name

Rade

22.11.2016 21:52

Zdravko je najveci mafijas u drazavi!!!

ODGOVORITE
Name

Ja, ja, ja

22.11.2016 22:43

Za nadati se da ce tuzilastvo u Bijeljini sve ovo regularno procesuirati kao sto radi na procesuiranju krivicnih prijava nekih koji su bliski SNSDovoj vlasti. Sve se zna ko rasporedjuje predmete i kome, i zasto. Posteni tuzioci cudom ne mogu da se nacude da u njihovoj sluzbi postoje privatni tuzioci D&CO. kazu da je pitanje dana kad ce ta afera izaci na svjetlo dana

ODGOVORITE
Name

p

23.11.2016 06:51

Dodikova posla - Zdravko je njegov i Špirićev igrač!Tal, procenat....

ODGOVORITE
Name

Ne bi trebalo

23.11.2016 09:22

Oduzeti sve i na ulicu neka vide kako je kad se nema dokle više sa ovakvim stvarima do miliona može se krasti a preko se objavljuje šta se radi ajde privatna državo pa koliko je dosta.....gdje je kraj

ODGOVORITE
Name

tata

24.11.2016 14:07

Cvjetinovic=Spiric.....to svi znaju sta je tu cudno ili novina.??,,

Name

Boogamiii

23.11.2016 13:29

Da ne bude zaplatio ovaj sef Regionalnog centra UIO u Tuzli koji je to sve razotkrio?! Velika je para u pitanju i veliki kriminal! Trebalo bi da se pripazi!

ODGOVORITE
Name

Frend

24.11.2016 14:27

Ako se šta desi Stevi to je sigurno poslo ZDRAVKO CVJETINOVIĆ .ON JE DOBAR SA NASEROM ,LUKOM ,FILIPOM,KREČOM.ITD.SPREMAN JE NA SVE SAMO DA ZAŠTITI SVOJU G....

Name

carinik

23.11.2016 17:46

ovaj zdravko misli da je carina njegova privatna svojina jednom xapsen i vidio da mu nemogu nista ili ga neko jak stiti za dobar procenat a taj neko je presednik donald tramp

ODGOVORITE
Name

UIO

23.11.2016 22:33

Nije Trump vec Nikola Spiric

Name

galeb

24.11.2016 01:41

Nista novo kriminal ,placka traje 24godine uz pratnju nacionalizma bosanske sirotinje

ODGOVORITE
Name

P

24.11.2016 08:05

S obzirom da Atv i Dodikova Rtrs neće da objave ovo - dajte te dokumente federalnoj ili N1 tv - oni će objaviti a valjda će poslije toga i Tužilaštvo reagovati!

ODGOVORITE
Name

LUKAČ

24.11.2016 13:53

A GDJE SAM JA TU????????????????????

ODGOVORITE
Name

,,gavrilo

24.11.2016 14:41

Evo vidite dokle smo došli da ovolike carinske prevare više nikoga,pa ni orobljeni narod,ne zanimaju.To je rezultat koordinisanog djelovanja kriminalaca,vlasti,pravosuđa i medija.Šta je vijest poslije Pandore..

ODGOVORITE
Name

milan

25.11.2016 23:33

Kazite pravu istinu u vezi cisterne sa slike nelupajte gluposti .kad se zna sta carina prica u vezi cisterne sa slike.

ODGOVORITE