Шта се дешава кад престанете да вјежбате?

Знамо да се по престанку вежбања мишићи опуштају, метаболизам успорава, али мање је познато да и мозак пати. Само две недеље ленчарења довољно је да би се показали негативни ефекти од којих су следећи најопаснији.

Здравље 22.11.2016 | 11:16
Шта се дешава кад престанете да вјежбате?
Само две недеље ленчарења довољно је да би се показали негативни ефекти, пишу Новости.

ПАМЋЕЊЕ СЛАБИ

Истраживачи Универзитета у Мериленду скенирали су мозак старијих рекреативаца и закључили да је проток крви у делу задуженом за учење и памћење значајно слабији након десетодневне паузе од вежбања.

МОЗАК СТАРИ

Студија у Финској проучавала је 10 парова идентичних близанаца који су редовно вежбали. Затим је један близанац остао активан вежбајући два пута недељно, док је други ленчарио. Након три године, установљено је да старији брат има више сиве масе, што је област у мозгу задужена за процесуирање информација. Што је више сиве масе, мозак је отпорнији на стрес и старење.

ЛОШИЈЕ РАСПОЛОЖЕЊЕ

Студије потврђују да је кардио тренинг једнако делотоворан за поправљање расположења као и антидепресиви. Кад вежбамо, тело производи ендорфин, серотонин, допамин, хормоне који чине да се осећамо добро. По престанку вежбања, нема више ових хормона, па добро расположење нагло опада, расте напетост, бес, депресија и настају проблеми са концентрацијом.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар