“Дизни промовише сексизам и насиље у породици”

Најновији филм који излази из Дизнијеве продукције јесте играна верзија "Лепотице и звери" са Емом Вотсон у главној улози. Међутим, поново се у питање доводи морална порука бајке.

Занимљивости 22.11.2016 | 11:10
“Дизни промовише сексизам и насиље у породици”
У једној школи у САД учитељ је у школске клупе увео дискусију управо о овој бајци и извукао поуку да она носи поруку насиља у породици.

Лекција овог учитеља доступна је свима путем интернета, а заснована је на чињеници да је Бела подвргнута злостављању у вези и да је њено једино средство борбе њена сексуалност.

"Звер не злоставља Белу у физичком смислу, али постоји константна претња од тога. Филм у суштини поручује да, уколико је жена лепа и благе нарави, она таквог човека може да претвори у нежног", пише у лекцији.

Другим речима, испада да је жена сама крива уколико трпи злостављање и да се звер на крају претвара у згодног принца јер ружни људи не заслужују и не могу да буду срећни, пише Индепендент.

Школску лекцију под називом "Расизам и сексизам у Дизнијевим делима" објавио је непознати учитељ. Осим наведене бајке, у лекцији се спомињу и друге Дизнијеве јунакиње попут Пепељуге, Снежане и Успаване Лепотице.

Када је реч о Снежани, у школској лекцији пише да је она сигурна да ће богати и лепи младић доћи по њу и спасти је, док јој у међувремену не представља проблем обављање кућних послова.

Председник Кампање за реално образовање Крис Мекговерн рекао је да овај план представља подмукли и прикривени напад на породичне вредности и античку мудрост коју носе бајке.

"Ово је смишљена стратегија како би се покидале везе које спајају наше друштво. Бајке помажу деци да схвате свет око себе, и указују им на животне опасности. Попут већине уметничких, а нарочито књижевних дела, Дизнијеве бајке користе стереотипне ликове да представе вечиту борбу између добра и зла", рекао је .

Портпарол компаније Дизни изјавио је да су њихови ликови, нарочито принцезе, омиљени јунаци милиона деце и одраслих широм света, највише због њихових врлина као што су одлучност, оданост, доброта, хумор и храброст - особина које зраче из њих и дефинишу их.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар