“Dizni promoviše seksizam i nasilje u porodici”

Najnoviji film koji izlazi iz Diznijeve produkcije jeste igrana verzija "Lepotice i zveri" sa Emom Votson u glavnoj ulozi. Međutim, ponovo se u pitanje dovodi moralna poruka bajke.

Zanimljivosti 22.11.2016 | 11:10
“Dizni promoviše seksizam i nasilje u porodici”
U jednoj školi u SAD učitelj je u školske klupe uveo diskusiju upravo o ovoj bajci i izvukao pouku da ona nosi poruku nasilja u porodici.

Lekcija ovog učitelja dostupna je svima putem interneta, a zasnovana je na činjenici da je Bela podvrgnuta zlostavljanju u vezi i da je njeno jedino sredstvo borbe njena seksualnost.

"Zver ne zlostavlja Belu u fizičkom smislu, ali postoji konstantna pretnja od toga. Film u suštini poručuje da, ukoliko je žena lepa i blage naravi, ona takvog čoveka može da pretvori u nežnog", piše u lekciji.

Drugim rečima, ispada da je žena sama kriva ukoliko trpi zlostavljanje i da se zver na kraju pretvara u zgodnog princa jer ružni ljudi ne zaslužuju i ne mogu da budu srećni, piše Independent.

Školsku lekciju pod nazivom "Rasizam i seksizam u Diznijevim delima" objavio je nepoznati učitelj. Osim navedene bajke, u lekciji se spominju i druge Diznijeve junakinje poput Pepeljuge, Snežane i Uspavane Lepotice.

Kada je reč o Snežani, u školskoj lekciji piše da je ona sigurna da će bogati i lepi mladić doći po nju i spasti je, dok joj u međuvremenu ne predstavlja problem obavljanje kućnih poslova.

Predsednik Kampanje za realno obrazovanje Kris Mekgovern rekao je da ovaj plan predstavlja podmukli i prikriveni napad na porodične vrednosti i antičku mudrost koju nose bajke.

"Ovo je smišljena strategija kako bi se pokidale veze koje spajaju naše društvo. Bajke pomažu deci da shvate svet oko sebe, i ukazuju im na životne opasnosti. Poput većine umetničkih, a naročito književnih dela, Diznijeve bajke koriste stereotipne likove da predstave večitu borbu između dobra i zla", rekao je .

Portparol kompanije Dizni izjavio je da su njihovi likovi, naročito princeze, omiljeni junaci miliona dece i odraslih širom sveta, najviše zbog njihovih vrlina kao što su odlučnost, odanost, dobrota, humor i hrabrost - osobina koje zrače iz njih i definišu ih.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar