Избачени посланици долазе на сједницу

Посланици ДС-а и ДЈБ-а, којима је председница Скупштине Маја Гојковић изрекла меру удаљења са седнице, данас ће доћи на заседање.

Србија 22.11.2016 | 09:16
Избачени посланици долазе на сједницу
Балша Божовић (ДС) очекује да ће у разговору са Гојковићевом решити овај, како каже, неспоразум. У покрету ДЈБ, с друге стране, кажу да чекају формалну одлуку Административног одбора, а најављују и да ће судски тражити њено укидање.

"Није било разлога да будем искључен и сигуран сам да је тога свесна и Гојковићева", објашњава Божовић за "Новости".

"Тражио сам разговор са председницом парламента и очекујем да ћемо се видети пред почетак седнице. Био би преседан да неко буде искључен зато што је рекламирао повреду пословника."

У ДЈБ-у кажу да ће и Татјана Мацура и Бранислав Михајловић доћи на седницу, јер је одлука још само усмена, и оцењују да је хаос направила Гојковићева бруталним кршењем правила:

"Она је у петак показала да није на висини партијског задатка и да не уме да усклади жеље премијера са пословником. Тражили смо реч, на шта имамо право, она нам је ускраћена, и онда смо протестовали аплаузом и напуштањем Скупштине. Са друге стране, посланици СНС-а су најгрубље вређали, спроводили и вербално и физичко насиље, покушали су да нас спрече да изађемо из Скупштине и нису ни опоменути."

Председница Скупштине изрекла је најстроже казне посланицима опозиције после хаоса који је у петак довео до прекида седнице. Окидач је био наступ Александра Мартиновића (СНС) који је стао у одбрану Маријана Ристичевића кога је опозиција оптужила за вређање болесног детета једног од посланика ДС-а.

Осим удаљавања са скупштине током двадесет дана заседања, најстрожа скупштинска казна подразумева и одузимање пола плате.

РИСТИЧЕВИЋ: НАСИЉЕ

Најаве да ће опозиција напустити салу док буде говорио, Ристичевић оцењује као "насиље над демократијом":

"Покушавају да ме спрече да говорим, али то није ништа ново. Већ сам се извинио за то што је мој "твит" довео до тога да идентитет детета буде откривен и не знам шта више да урадим. Ово је организована кампања, а на терет ми се стављају ствари које никада не бих учинио."

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар