Izbačeni poslanici dolaze na sjednicu

Poslanici DS-a i DJB-a, kojima je predsednica Skupštine Maja Gojković izrekla meru udaljenja sa sednice, danas će doći na zasedanje.

Srbija 22.11.2016 | 09:16
Izbačeni poslanici dolaze na sjednicu
Balša Božović (DS) očekuje da će u razgovoru sa Gojkovićevom rešiti ovaj, kako kaže, nesporazum. U pokretu DJB, s druge strane, kažu da čekaju formalnu odluku Administrativnog odbora, a najavljuju i da će sudski tražiti njeno ukidanje.

"Nije bilo razloga da budem isključen i siguran sam da je toga svesna i Gojkovićeva", objašnjava Božović za "Novosti".

"Tražio sam razgovor sa predsednicom parlamenta i očekujem da ćemo se videti pred početak sednice. Bio bi presedan da neko bude isključen zato što je reklamirao povredu poslovnika."

U DJB-u kažu da će i Tatjana Macura i Branislav Mihajlović doći na sednicu, jer je odluka još samo usmena, i ocenjuju da je haos napravila Gojkovićeva brutalnim kršenjem pravila:

"Ona je u petak pokazala da nije na visini partijskog zadatka i da ne ume da uskladi želje premijera sa poslovnikom. Tražili smo reč, na šta imamo pravo, ona nam je uskraćena, i onda smo protestovali aplauzom i napuštanjem Skupštine. Sa druge strane, poslanici SNS-a su najgrublje vređali, sprovodili i verbalno i fizičko nasilje, pokušali su da nas spreče da izađemo iz Skupštine i nisu ni opomenuti."

Predsednica Skupštine izrekla je najstrože kazne poslanicima opozicije posle haosa koji je u petak doveo do prekida sednice. Okidač je bio nastup Aleksandra Martinovića (SNS) koji je stao u odbranu Marijana Rističevića koga je opozicija optužila za vređanje bolesnog deteta jednog od poslanika DS-a.

Osim udaljavanja sa skupštine tokom dvadeset dana zasedanja, najstroža skupštinska kazna podrazumeva i oduzimanje pola plate.

RISTIČEVIĆ: NASILjE

Najave da će opozicija napustiti salu dok bude govorio, Rističević ocenjuje kao "nasilje nad demokratijom":

"Pokušavaju da me spreče da govorim, ali to nije ništa novo. Već sam se izvinio za to što je moj "tvit" doveo do toga da identitet deteta bude otkriven i ne znam šta više da uradim. Ovo je organizovana kampanja, a na teret mi se stavljaju stvari koje nikada ne bih učinio."

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar