До петка температуре изнад просјека

Претежно сунчано са температуром изнад просјека за ово доба године биће током ове седмице, а тек у петак се очекује промјена времена са кишом повремено. Навели су то јуче из Републичког хидрометеоролошког завода РС. 

Босна и Херцеговина 21.11.2016 | 21:40
До петка температуре изнад просјека
У Бањалуци је јуче у 13 часова измјерено 19 степени Целзијусових, Мостару и Приједору 20, а Тузли чак 22.

Повишене температуре, непримјерене за ово доба године, астматичарима, срчаним болесницима и пацијентима који болују од високог крвног притиска могу погоршати стање, те им се савјетује редовно узимање терапије.

Иако се број интервенција хитне медицинске помоћи није знатно повећао у посљедних неколико дана због високих температура, љекари упозоравају грађане осјетљивог здравља да не бораве много напољу у току дана.

Госпава Матић, специјалиста ургентне медицине у Служби хитне медицинске помоћи у Дому здравља Бањалука, казала је да је број пацијената који су се обратили за помоћ просјечно исти као и претходних дана.

"Једну ноћ је било нешто више интервенција, а радило се о пацијентима са повишеним крвним притиском, астмом и бронхитисом, али и других стања попут повреда које се не могу везати за вријеме", рекла је Матићева.

Она је нагласила да то не искључује да је повећан број оних који су у току дана били у амбулантама породичне медицине.

"У Предшколском диспанзеру имамо пораст броја инхалација, односно повећан је број пацијената са симптомима отежаног дисања", казала је Аида Баручија, портпарол Дома здравља Зеница.

Она истиче да су савјети педијатара ове здравствене установе, с обзиром на то да тренутно нема загађења, да родитељи што више дјецу изводе на ваздух, на излет или у планину, затим да се појача дјечја физичка активност.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар